Бути чи не бути, як Шекспір

27.04.2011

Досягнути таких вершин красного письменства, як Вільям Шекспір, мріють мільйони літераторів по всьому світу. Однак перейняти хоч дещицю майстерності англійського класика, який творив у XVI—XVIІ ст., вдається небагатьом. А ось китайський письменник Чжан Ії вирішив піти іншим шляхом — щоб бути схожим на автора «Гамлета», він планує... зробити кілька операцій на обличчі.

Тобто схожість Ії з Шекспіром має бути не творча, а фотографічна. Як повідомляє газета «Шанхай дейлі», на втілення незвичайної ідеї у китайця піде близько десяти місяців і більше мільйона юанів (153 тисячі доларів).

Як розповів пластичний хірург, який працюватиме над перевтіленням Чжана Ії, його клієнтові знадобиться із десяток операцій на підборідді, очах та інших частинах обличчя. Однак операції не повинні бути складними, адже в Ії від природи гострий ніс та глибоко посаджені очі, що забезпечує деяку схожість із Шекспіром.

«Із плином життя людина повинна вдосконалюватися. Я думаю, операції коштують тих грошей, які потрібно заплатити», — каже письменник. Натомість критики його ініціативи заявили: Ії привертає до себе увагу громадськості й мас–медіа пустопорожнім піаром, замість того щоб займатися власне літературною творчістю.