Рекордний Великдень

27.04.2011

Святкування «з родзинкою»

Великодня тематика надихнула харківських флористів на створення справжнього шедевра. У центрі міста до свята звели 11–метровий декоративний храм та сім триметрових писанок навколо нього. Для оздоблення витворів мистецтва використали більше 40 тисяч живих квітів. До роботи долучилися 20 флористів міжнародного класу і стільки ж технічних працівників, допомагали фахівцям студенти–дизайнери харківських вузів.

У Криму до свята Пасхи започатковано іншу традицію. Три спортсмени здійснили «хресний заплив» через Севастопольську бухту, по черзі тримаючи розп’яття. Відстань від Михайлівського равеліну на Північній стороні Севастополя і до Пам’ятника затопленим кораблям місцеві плавці Олег Софяник і Віктор Піскунов, до яких пізніше приєднався їхній колега–початківець Олександр Бєлов, у десятиградусній воді подолали за півгодини. Температура повітря при цьому сягала 13 градусів вище нуля.

У столиці ж хотіли похизуватися найбільшою в Україні паскою. На рекорд претендував великодній виріб, який мали освятити на території Києво–Печерської лаври. Та широко розрекламована паска–велетень не витримала власної ваги у 900 кілограмів і... розвалилася. Але, так чи інакше, цього разу звання рекордсменки виборола паска, випечена в містечку Ялта, що на Донеччині.

«Найбільша паска України важить 2 тонни 100 кілограмів, а за розмірами вона сягнула 2,4 метра заввишки і 2,1 метра в діаметрі. Складається з 16 коржів», — повідомив «УМ» керівник Національного проекту «Книга рекордів України» Ігор Підчібій. На виготовлення випічки–велетня пішло понад 7 тисяч яєць, 300 кілограмів вершкового масла, більше тонни борошна, близько 500 літрів молока, 10 кілограмів солі, 250 кілограмів родзинок, 350 кілограмів цукру, 80 кілограмів дріжджів і 290 грамів ваніліну. «Я вважаю, ми можемо пишатися такою паскою», — зазначив у коментарі «УМ» мер селища Ялта Дмитро Черниця. До слова, раніше найбільшою випеченою паскою вважали виріб вагою 450 кілограмiв, який спекли два роки тому в місті Синельникове Дніпропетровської області.

В Івано–Франківську ж до Великодня було складено найбільший великодній кошик, який теж став рекордним. У ньому традиційні для Великодня страви: м’ясної продукції — 70 кілограмів, паска вагою 70 кілограмів та ще 20 маленьких пасочок по півкілограма кожна, а також страусині та курячі яйця.

Де молилися політики

Провідні українські політики святкували Пасху вже традиційно. Віктор Янукович з урядовим почтом віддав данину єдиній церкві — Московського патріархату. У Великодню ніч Президент узяв участь у богослужінні у Києво–Печерській лаврі, де службу правив митрополит Київський УПЦ МП Володимир. Тут ходили хресною ходою навколо Свято–Успенського собору і святили паски також Прем’єр–міністр Микола Азаров, спікер парламенту Литвин, глава адміністрації Президента Сергій Льовочкін, інші урядовці та народні депутати з партії влади, керівники Київських міської та обласної держадміністрацій Олександр Попов і Анатолій Присяжнюк. Володимирові Литвину посеред служби навіть стало зле — довелося викликати «швидку». Втім на ранок Голові ВР стало краще, і, за словами його прес–секретаря Ольги Чорної, Володимир Михайлович, як і планував, разом із дружиною поїхав розговлятися до тещі.

Опозиційна лідерка Юлія Ти­мошен­ко у Великодню ніч у Києві вже звично для себе відвідала аж чотири храми різних конфесій: Свято–Володимирський кафедральний собор (УПЦ Київсько­го патріархату), де пані Юлію благословив Патріарх Філарет, церкву святого Василія Ве­ликого (УГКЦ), домовий храм Димитрія Солунського (УАПЦ) та Києво–Печерську лавру (УПЦ МП; тут Тимошенко не перетнулася з Януковичем).

Янукович, Азаров, Литвин, Тимошенко та інші політики через свої прес–служби привітали християн із Великоднем у спеціальних окремих зверненнях.

«Бажаю, щоб повнилась ваша оселя гараздами, а доля була прихильною і щедрою до вас, ваших близьких та рідних, даруючи здоров’я і радість здійснення всіх задумів і мрій. Нехай у ваших серцях панує любов, спокій, злагода, мир», — ідеться у привітанні Віктора Ющенка. На Великдень лідер «Нашої України» ходив молитися до Володимирського собору УПЦ Київського патріархату. Разом із ним там був і голова партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко.

Леся ЧУПРИНА,
Данило ІВАНІВ
  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>