Свято на голодний шлунок

Свято на голодний шлунок

Північна Корея урочисто відзначила одне з головних державних свят — день народження засновника Корейської Народно–Демократичної Республіки Кім Ір Сена. Оскільки ця комуністична країна повністю закрита від «капіталістичних» (та й будь–яких іноземних) очей, про подробиці святкувань світовій спільноті мало що відомо. Хоча південнокорейським сусідам, які перехоплюють сигнал державного телебачення та радіо КНДР, інколи вдається дізнатися дещо цікаве. Очевидно, саме розвідники капіталістичної Південної Кореї відзняли й унікальні кадри, які днями потрапили в розпорядження інтернет–видання Le Daily NK, яке відстежує всю інформацію про КНДР.

Нова кубинська революція

Нова кубинська революція

Острів свободи вступає в епоху змін. Позавчора в Гавані закрився VI з’їзд Комуністичної партії Куби — перший за останні 14 років. Його результатами можуть стати радикальні перетворення в державі. Окрім кадрових перестановок у вищому партійному керівництві, учасники з’їзду затвердили пакет із понад 300 проектами, які мають значно лібералізувати економіку країни. Серед найпомітніших реформ — дозвіл на операції з нерухомістю. Після революції 1959 року продавати й купувати житло на Кубі було заборонено — досі громадяни Острова Свободи могли тільки заповідати житло своїм дітям або обмінювати його на іншу житлоплощу за посередництвом складних і часто корупційних схем (на кшталт тих, які свого часу діяли в СРСР).

Генерал, який не здався

Генерал, який не здався

21 квітня 1996 року 52–річний лідер борців за незалежність Чечні Джохар Дудаєв, пригальмувавши в полі біля селища Гехі–Чу, вийшов зі своєї «Ниви», розгорнув на капоті супутниковий телефон і набрав номер — імовірно, наближеного до Кремля російського політика Костянтина Борового. Сам Боровий підтверджує, що дійсно розмовляв із Дудаєвим о шостій вечора в день його смерті, й розмова несподівано перервалася. Соратники й охоронці першого президента Чеченської Республіки Ічкерія були неподалік, але на достатній відстані для того, щоб не чути, про що і з ким він розмовляє. Здалеку спостерігала за коханим чоловіком і дружина Дудаєва Алла. Можливо, він ще встиг їй усміхнутися, перш ніж вибуховою хвилею від прямого влучання авіабомби в президентський легковик Аллу відкинуло на дно яру, біля якого вона стояла.

Всі статті рубрики