У «Фуршет» — як у музей

14.04.2011

Ми з дружиною розмiняли дев’ятий десяток життя. Обоє — учасники вiйни. Зараз ми на пенсiї — пенсiї нижче середньої. Стаж роботи у мене — 45 рокiв, у дружини — 64.

Живемо поряд iз супермаркетом «Фуршет» (ранiше тут був кабельний завод). Інколи заходимо у «Фуршет» подивитися на товар. Чого там тiльки немає — повний достаток. Ходимо, роздивляємося — це для нас похiд у музей. Буває, щоб не соромно було виходити з порожнiми торбами, купуємо капусту, цибулю або моркву. Цiни на овочi такi самi, як i на базарах. А ковбаси дуже дорогi — вiд 50 до 260 грн. за кiлограм. Поряд, у малих кiосках, трохи дешевше — вiд 35 до 100 грн. за кiлограм.

Трохи порадилися, посперечалися i купили 200 грамiв салтинської копчено–вареної ковбаси першого сорту. Повернувшись додому, виявили, що на ковбасi є етикетка, на якiй дуже дрiбними лiтерами щось написано. Через лупу прочитали, з чого виготовлено цю ковбасу. Ось такий її склад: м’ясо птицi, свинина напiвжирна, вода питна, крохмаль картопляний, сiль кухонна, молоко сухе, бiлок соєвий, вологоутримувальний агент, стабiлiзатор Е–407, глюкоза, актиоксидант Е–331, пiдсилювач смаку та аромату Е–621, бiлок тваринний, дрiжджi, мальтодекстрин, ароматизатор, нiтрит натрiю. Усього 19 найменувань. Строк придатностi при вологостi 75—78%, при температурi вiд 0 до –6 градусiв — п’ять дiб.

Коли ознайомилися зi складом, у нас виникло багато запитань. Наводимо три iз них. Перше: яку треба мати освiту, щоб з’ясувати, з чого виготовлено ковбасу? Друге: хто з читачiв знає, що таке стабiлiзатор i актиоксидант? Третє: iз чого виготовлено вологоутримувальний агент? Цiкаво, для чого додають питну воду i дрiжджi?

І зрештою, коли ви ознайомитеся зi складом ковбаси, то чи захочеться вам її їсти?

Павло ІРКЛІЄВСЬКИЙ
Київ
  • Аби жолуді, а до дуба — байдуже...

    Чисельність населення у будь-якій країні є фактором, що безпосередньо впливає на подальший розвиток суспільства — уповільнює чи прискорює його, а також вважається базисом економічного, соціального, політичного, культурного, духовного та інтелектуального розвитку держави. >>

  • Яйце, прапор і безсмертна душа

    На перший погляд, це несумісні речі, проте вони є різними формами матерії та енергії, перетворені фізикою і біофізикою. Багато тисячоліть людина пізнавала Світ — від плескатої Землі до нейтрона й пульсара; пристосовувалася до природи, накопичувала досвід використання природних явищ на свою користь. Незрозумілі явища приписували «галузевим» богам; творилися міфи, з яких формувалася релігія. >>

  • Історія повторюється і вчить

    Події, які відбуваються у сучасному світі, вимагають від нас, українців, бути особливо пильними. Озвіріла влада Москви йде на все, щоб порушити встановлений мир і порядок у світі, одурманити населення Росії, виправдати свою агресивну політику щодо своїх сусідів. Особливу роль у цій справі відіграє Московська церква як підрозділ ФСБ. >>

  • Прийми, загарбнику, нашi дари...

    Проблеми, притаманні нашому життю, не зникли після виборів до Верховної Ради, а лише загострилися та ще й довели, що виборець не мудріший за дурного карася. Подивімося на партії, які прийшли в парламент. >>

  • Фальшива назва держави

    Після Полтавської битви 1709 року, зламавши незалежницький спротив волелюбних українців на чолі з Мазепою, московський цар Петро І в 1721 р. проголосив Московію називати Росією, а себе — імператором Російської імперії, хоча Залісся (тобто Московія) ніякого відношення до Київської Руси-України не мало, її історичне минуле — в Золотій Орді. >>