Розділені жалобою

Розділені жалобою

Роковини Смоленської трагедії замість об’єднати протилежні табори польських політиків, ще більше їх розділили. Обурений позицією офіційної Варшави щодо розслідування причин падіння президентського Ту–154, лідер провідної опозиційної партії Польщі «Право і справедливість» Ярослав Качинський вшанував пам’ять свого загиблого брата Леха та інших пасажирів того злощасного рейсу окремо від чинної влади — поклав квіти біля Президентського палацу та на варшавському цвинтарі Повонзки, де похована більшість загиблих у тій авіакатастрофі. Єдина дочка президентського подружжя Леха та Марії Качинських Марта також не брала участі в офіційних жалобних урочистостях — трагічний ранок 10 квітня вона провела у Кракові, біля могили своїх батьків.

Розмови про мир на тлі канонади

Розмови про мир на тлі канонади

Позавчора в Тріполі лівійський лідер Муаммар Каддафі зустрівся перед своїм наметом iз представниками п’яти країн Африканського союзу (АС) — президентами ПАР, Мавританії, Малі й Конго та міністром закордонних справ Уганди. Високі гості привезли до Лівії план мирного врегулювання. По завершенні зустрічі комісар АС у справах миру Рамтане Ламамра повідомив журналістам, що Каддафі прийняв умови цього плану, який передбачає негайне припинення вогню, відкриття коридорів для гуманітарної допомоги та початок переговорів між сторонами конфлікту.

Мубарак заговорив

Мубарак заговорив

У Єгипті, де три місяці тому стався державний переворот, знову неспокійно. Минулої п’ятниці на каїрській площі Тахрір кілька десятків тисяч демонстрантів влаштували «суд» над екс–президентом Хосні Мубараком, вимагаючи його страти. Однак завершилося все сутичками з нинішньою єгипетською поліцією, в результаті яких загинула щонайменше одна людина й понад 70 отримали поранення.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Каталонці в атаці

Каталонці в атаці

«Ми повільно, але неухильно прямуємо до здобуття незалежності. Будьте певні — за рік–два Каталонія стане суверенною державою!» — емоційно переконує мешканка Жирони Пілар Ортега, демонструючи журналістам «УМ» футболку з написом Independencia Catalunya 2014 («Незалежність Каталонії 2014»). Саме на 2014 рік каталонські сепаратисти планують проведення «великого», остаточного референдуму, який поставив би крапку в багаторічній боротьбі за суверенітет від Іспанії. Офіційний Мадрид цю ідею, м’яко кажучи, не схвалює. Проте вперта нація наголошує на своїй інакшості і не здається.

Починаючи з 2009 року, у різних регіонах автономної області Каталонія регулярно відбуваються консультативні референдуми, на яких місцеві мешканці висловлюють свою позицію щодо виокремлення в незалежну державу. І традиційно бюлетенів iз позначкою «так» виявляється понад 90%. Позавчора на запитання, чи хоче вона незалежності, відповідала столиця Каталонії — Барселона. «За» сказали понад 91% громадян, які взяли участь у голосуванні. Проте явка була скромною — трохи більше 21% від загальної кількості виборців. Дещо занизьку самосвідомість прихильники незалежності вважають однією з найбільших проблем Каталонії, проте вірять: послідовна агітація й заклики повернутися до національного коріння рано чи пізно розбудять прагнення до свободи навіть у найбільш байдужих каталонців.

Всі статті рубрики