Удар у сонячне сплетіння

12.04.2011

«Після кожного показу публіка встає і співає Гімн України, довго не відпускаючи акторів зі сцени. А Григорій Гладій назвав цю постановку ударом у сонячне сплетіння», — повідомила Марія Матіос «УМ» відразу після закінчення міні–гастролей Івано–Франківського театру ім. Івана Франка в Канаді. Як відомо, на американський континент театр та письменниця вирушили минулого тижня, щоб дати три вистави: 7 квітня — в Оттаві, 8 квітня — у Монреалі та 10 квітня — у Торонто. Перед від’їздом, Марія Матіос, яка, до речі, отримала Шевченківську премію за роман «Солодка Даруся», заявила, що це перші гастролі українського театру в Канаді за часів незалежності. Організацією туру займалася американська продакшн–компанія.

Логічно, що основними глядачами «Солодкої Дарусі» було українське земляцтво в Канаді — син Олега Ольжича — Олег Кандиба, актор Григорій Гладій, український посол в Канаді Ігор Осташ, представники діаспори (дехто навіть висловив пропозицію, щоб президент України взяв виставу під свій патронат). Проте постановкою зацікавилися також i самі канадці — побачити художнє осмислення трагічної сторінки української історії прийшло багато професури та канадських парламентаріїв.

«Солодка Даруся» — одна з найгучніших театральних прем’єр в Україні. У Канаді франківські актори зіграли виставу вже у 70–й раз, зважаючи на те, що перша постановка відбулася у 2008 році. Відтоді виставу в постановці заслуженого артиста України Ростислава Держипільського висували на Шевченківську премію двічі — 2010–го і 2011 років — проте вона не пройшла конкурс iз негласною мотивацією «ще молодий» (стосовно режисера). Свого часу гастролі франківців пройшли «на ура» і в Києві (нещодавно театр привозив ще одну постановку за мотивами творів Матіос — «Нація»), тоді спектаклі відвідав увесь столичний бомонд. Планується, що наступні київські гастролі Івано–Франківського театру відбудуться у Києві 11—12 травня.

Відразу після повернення театру та Марії Матіос до України письменниця дасть ексклюзивне інтерв’ю «Україні молодій».