Слово за чоловіками

08.04.2011
Слово за чоловіками

Українські жінки мають лише теоретичні шанси на виступ у фінальних вправах на колоді. (Фото з офіційного сайту змагань.)

Під дахом берлінського Палацу спорту, що носить ім’я боксера Макса Шмелінга, від середи тривають змагання четвертого за ліком індивідуального чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики. На відміну від минулорічної, командної, першості, яку через виверження ісландського вулкана пропустило чимало збірних, зокрема й українські чоловіки, нинішній форум зібрав максимальну обойму учасників. Щоправда, українська команда не змогла привезти до Німеччини оптимальний склад. У заявці нашого жіночого колективу відсутні одразу дві лідерки — учасниці Пекінської олімпіади — Анастасія Коваль та Валентина Голенкова. А в чоловіків Олег Степко — дворазовий чемпіон I Літніх юнацьких ігор, якого називають нашою олімпійською надією, — не встиг відновитися після операції на гомілкостопі.

Першими на поміст 10–тисячної арени вийшли жінки, визначивши фіналістів у індивідуальних вправах та багатоборстві. Хоч як прикро для наших дівчат, але всі вони залишилися без «десерту» — жодна не потрапила ані до вісімки кращих у чотирьох окремих дисциплінах, ані до числа 24 учасниць вирішального раунду в багатоборстві.

Єдина українка, що змагалася в «абсолюті», — 16–річна Аліна Фоменкова. Результат представниці Донбасу в кваліфікації — 50,500 бала, це 28–ма позиція в підсумковому протоколі (позиції на окремих снарядах: опорний стрибок — 12, килим — 23, бруси — 28, колода — 75). А відбір виграли прогнозовані фаворити з Росії — абсолютна чемпіонка світу 2010 року Аліна Мустафіна (сума — 59,750) та Анна Дементьєва (56,900). Третя — румунка Діана Марія Челару (56,350).

Безперспективними виглядають позиції українок і в «індивідуалці». Найкращою серед наших тут виявилася Яна Дем’янчук. Однак володарка європейського «золота» 2009 року на колоді, очевидно, не зможе повторити той успіх, адже десята сума балів залишає Яну поза фіналом. Щоправда, теоретичний шанс поборотися за медалі на улюбленому снаряді у представниці Івано–Франківщини є — Яна значиться в числі трьох резервісток, які можуть включитися в боротьбу за нагороди в разі травми когось із першої вісімки. На брусах же Дем’янчук напрацювала на 43–тю позицію.

Не виправдала сподівань тренерів і бронзова призерка минулорічного командного єврофоруму Наталя Кононенко. Свої «коронні» бруси вона відверто завалила — 41–й результат. Натомість варто відзначити непогану, як для дебюту, 13–ту позицію Марії Лівчикової у вільних вправах. 15–річна юніорка на колоді була аж 64–ю, а за опорний стрибок отримала 61–шу суму балів.

Учора до «великого» й «малих» фіналів кваліфікувалися чоловіки. Усі надії нашої збірної покладені на Миколу Куксенкова, який має непогані шанси потрапити на п’єдестал як у багатоборстві, так і здобути нагороду на поперечині.