НОВИНИ ПЛЮС

07.04.2011

У Сербію без віз

Громадяни України зможуть відвідувати Сербію без віз, щойно вітчизняний Мін’юст опрацює необхідні документи проекту відповідної угоди між двома країнами. Після цього проект передадуть на погодження до Верховної Ради. З боку сербської сторони це питання «вирішено остаточно», запевнила голова Народної Скупщини (парламенту) Сербії Славіца Джукич–Деянович.

НАТО розчаровує лівійських повстанців

Командування НАТО повідомило, що за весь час операції в Лівії війська міжнародної коаліції знищили приблизно третину військового потенціалу Муаммара Каддафі. Окрім того, США, Франція та Велика Британія планують проведення додаткової, поза рамками НАТО, військової операції проти Лівії. Можливо, це реакція на вчорашню заяву лівійських повстанців, у якій вони висловлюють розчарування «занадто повільними» діями НАТО в Лівії. Як заявив на прес–конференції в Бенгазі нещодавно призначений глава об’єднаного військового командування сил опозиції Абдель Фаттах Юніс, Альянс не виправдовує очікувань, які вони на нього покладали. Також він повідомив, що повстанці почали отримувати зброю з–за кордону, але відмовився сказати, звідки вона походить.

А тим часом МЗС Франції, яка була одним з ініціаторів військового вторгнення в Лівію, закликає перейти до політичних переговорів за участю ООН, повстанців і представників чинної лівійської влади (за винятком лідера Муаммара Каддафі), щоб «не загрузнути» в лівійському конфлікті.

Японія: витік радіоактивної води припинено

Компанія–власник аварійної японської АЕС «Фукусіма–1» TEPCO повідомила вчора, що після кількох спроб нарешті вдалося зупинити витік радіоактивної води з другого енергоблоку — щілину у фундаменті запломбували з допомогою рідкого скла та спеціального затверджувача. До того в океан вилилося понад 11 тис. тонн зараженої води, вміст радіоактивного йоду в морській воді неподалік АЕС перевищує норму в 7,5 мільйона разів. У підземних приміщеннях під реакторами накопичилося 60 млн. літрів радіоактивної води, яку планують відкачати та перевезти до резервуару–сховища, яке терміново зводять поблизу суднобудівного заводу у місті Йокогама.

Постав запитання Обамі через «Фейсбук»

Під час запланованого на 20 квітня візиту до штаб–квартири соціальної мережі Facebook у штаті Каліфорнія президент США Барак Обама відповість на запитання її користувачів, повідомляє агенція «Ассошiейтед пресс» із посиланням на заяву Білого дому. Кожен, хто бажає поставити запитання американському президенту, повинен спочатку зареєструватися на сторінці у «Фейс­буці» або на сайті Білого дому. Які саме з надісланих запитань поставити президенту, визначатимуть співробітники «Фейсбука».

Головою Демпартії США вперше стала жінка

Уперше в історії Демократичну партію США очолила жінка — член Палати представників Конгресу США від Флориди Деббі Вассерман–Шульц. Останнє слово у виборі кандидата на посаду голови Національного комітету партії сказав її найповажніший член — президент США Барак Обама. Раніше демократів очолював Тіма Кейн, який має намір виставити свою кандидатуру на наступних виборах до Сенату.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>