Наші панянки — і гордість, і радість

05.04.2011
Наші панянки — і гордість, і радість

У багатьох видах спорту наші дівчата часто–густо виступають успішніше, ніж представники сильної статі. І хоча у спортивній боротьбі українські чоловіки задніх аж ніяк не пасуть, але виступ жінок на континентальній першості в німецькому Дортмунді перевершив усі сподівання. Шкода лише, що цю феєрію не змогли побачити наші телеглядачі.

 

Ні кроку без медалі

За перші два дні турніру «синьо–жовті» відзначилися двома медалями борців вільного стилю в семи вагових категоріях. Зате в наступні два дні — минулих четверга й п’ятниці — у «Вестфаллен–холі» український прапор майорів частіше за інші. Це старалися наші панянки — вони завоювали аж шість медалей, підтверджуючи слова головного тренера команди Володимира Євонова, що кожна з них добре підготовлена для сходження на п’єдестал. Причому в сьо­мій вазі нагорода не дісталася «синьо–жовтій» збірній лише через травму. Особливо «жартували» над суперницями дівчата 1 квітня, коли в чотирьох категоріях здобули два «золота», «срібло» й «бронзу».

Крім того, дві золоті відзнаки українки принесли... іншим державам. На жаль, для нашого спорту це вже стає прикрою традицією. Зате приємно, що в жіночій збірній усе ж є чудове поєднання молодості й досвіду, яке дозволило завоювати три золоті, дві срібні, одну бронзову медалі й посісти перше командне місце.

Перше «золото» турніру в Дортмунді збірній принесла Юлія Благиня. У вазі до 51 кг молода львів’янка на шляху до тріумфу впевнено здолала литовку, білоруску, молдованку й лише в фіналі зустріла спротив із боку румунки Естери Добре. Програвши перший період (0:5), Юля зібралася й довела свою перевагу в двох наступних — 6:1, 4:0. А представниця Румунії другий рік поспіль залишається зі «сріблом».

У найлегшій категорії, до 48 кг, вихованки української школи ледь не захопили весь п’єдестал. Наша збірниця донеччанка — Христина Дарануца — почергово здолала болгарку, німкеню, француженку й румунку. А от у вирішальній сутичці Христя поступилася представниці Азербайджану — львів’янці Марії Стадник, дружині нашого срібного призера Олімпіади–2008 Андрія Стадника. За бронзову медаль боролася сестра Андрія — Яна, котра виступає за Велику Британію, але програла полячці Матковській.

Перейшовши у вагову категорію до 72 кг, свою першу золоту медаль єврофоруму оформила Катерина Бурмістрова. Суперниць із Франції, Австрії, Болгарії (чемпіонку світу Златеву!) й Білорусі досвідчена сумчанка розбила, не віддавши їм жодного очка.

Успіх Каті підтримала 21–річна Юлія Остапчук. У вазі до 63 кг львів’янка змусила капітулювати британку, іспанку, латишку, азербайджанку й болгарку.

У фіналі категорії 67 кг зійшлися дві українки за національністю, причому обидві вихованки з Донеччини, і Надія Семенцова, яка представляє Азербайджан, у запеклій сутичці здолала чемпіонку світу серед юніорів Аліну Махиню — 1:0, 1:0. На шляху до першого «срібла» на дорослому рівні 20–річна Аліна перевершила іспанку й німкеню.

Бронзовою відзнакою обмежилася Ганна Василенко у вазі до 63 кг. Одеситка виграла в австрійки та латвійки, але в півфіналі не змогла перевершити румунку Паїс (0:2, 3:3). Зате в дуелі за третю позицію Василенко зламала спротив француженки — 1:0, 2:1.

Єдиною невдачею наших, якщо це можна так назвати, став виступ Ірини Харів у вазі до 55 кг. Молода представниця Калуша в першому колі «в суху» розібралася з болгаркою, але в 1/8 фіналу програла полячці Кравчик. Українка виграла перший період — 3:0, але через травму коліна не зуміла розвинути успіх і поступилася — 0:1, 0:1.

«Класичне» завершення

В останні два дні чемпіонату з боротьби змагалися представники греко–римського сти­лю. Як і чоловіки–«вільники», наші «класики» здобули дві медалі. У категорії до 84 кг чемпіоном Європи сенсаційно став Василь Рачиба з Івано–Франківщини. Після «сухих» перемог над чехом і словаком у чвертьфіналі Рачиба здолав чемпіона світу болгарина Маринова, не віддавши йому жодного балу, — 3:0, 2:0. А потім на підйомі хлопець із Київщини дотиснув поляка й росіянина та отримав золоту нагороду.

Срібним призером став ще один наш досвідчений борець В’югар Рагімов (55 кг). Здолавши представників Португалії, Білорусі й Естонії, у фіналі він поступився вірменину Роману Амояну.

На жаль, без медалей залишилися як молоді Ленур Теміров (60 кг), Володимир Васильєв (94 кг) і Ігор Дідик (120 кг), так і Сергій Красильников (66 кг) із Миколою Дараганом (74 кг), котрі вже чимало бачили у своїй кар’єрі.

У загальному заліку збірна України посіла третє місце, набравши 98 балів. Вище наших розташувалися лише азербайджанці (135) й росіяни (134).