Повернення до Дому

25.03.2011
Повернення до Дому

Український дім у Перемишлі.

«Народний дім у Перемишлі — це історія, сьогодення і, сподіваємося, наше майбутнє», — у розмові з «Україною молодою» голова Об’єднання українців Польщі Петро Тима радіє події, яка днями відбулася біля західного кордону України: після 65 років перебування у власності Польщі перемишльський Народний дім знову став майном української громади. Міська влада продала будинок Об’єднанню українців Польщі, взявши за це символічну плату — 1 відсоток від вартості нерухомості (угода обійшлася у 30 тисяч злотих — це близько 82 тисяч гривень).

За словами Петра Тими, про історію знакової будівлі можна писати книгу. «Це архітектурна пам’ятка з унікальним театральним залом, на сцені якої виступали такі постаті, як Соломія Крушельницька та Іван Франко. Народний дім — це символ національного відродження українців Надсяння, та й узагалі українства Польщі», — зазначає Тима.

Тепер перед українською громадою стоїть нове завдання — провести капітальний ремонт споруди. «Будинок роками не ремонтували, його треба пристосувати до сучасних умов. Сьогодні важко назвати остаточну суму, але загалом вартість ремонту становитиме понад 3 мільйони злотих (понад 8 млн. гривень. — Авт.)», — розповідає пан Петро. За його словами, Народний дім «має стати перлиною й центром не лише для української меншини Польщі, а й для всіх українців». Аби ще тільки в Україні належним чином оцінили значення цієї події.

Народний дім був одним із гордієвих вузлів в українсько–польських взаєминах. Переговори про передачу будівлі українській меншині тривали багато років. Влада Перемишля, де завжди панувала права більшість, неохоче йшла на компроміс. Нарешті питання зрушило з місця, коли міністерство оборони Польщі погодилося передати на баланс міської влади Перемишля військовий об’єкт, який став своєрідною компенсацією за «втрату» Народного дому. Петро Тима каже, що проблему вдалося вирішити завдяки політичній волі, яку продемонстрували прем’єр–міністр Польщі Дональд Туск і міністерства оборони й внутрішніх справ та адміністрацій.

«Завершення цієї справи важливе не лише для української громадськості, а й для блага польсько–українських відносин», — заявив заступник міністра внутрішніх справ Томаш Сємоняк, який курирує справи національних меншин і брав участь у переговорах щодо Народного дому.

Тепер польська сторона сподівається на аналогічні кроки у відповідь від української влади: йдеться про передачу нерухомості польським організаціям в Україні. Насамперед таких дій очікують від Львова.

 

ДОВІДКА «УМ»

Український Народний дім розташований у Перемишлі на вулиці Косцюшка, 5.

Його збудовано 1904 р. на кошти української громади. Головним ініціатором будівництва був український громадсько–політичний діяч, правник і меценат Теофіл Кормош.

У 1904—1947 рр. (за винятком періоду між 1939 та 1941 роками) Народний дім був активним осередком українства, де базувалися організації політичного, культурного та економічного спрямування. При Народному домі діяли театр і кіно, у ньому були ресторан і магазини.

Будівля почала занепадати після початку операції «Вісла», коли українців зі сходу Польщі депортували в інші частини країни. Невдовзі будівля перейшла у власність держави.

21 березня 2011 року Народний дім за символічну ціну викупило Об’єднання українців Польщі.

На фото - грамота, яку заклали разом із наріжним каменем на початку будівництва Народного дому; оголошення про збори у НД, присвячені обговоренню Голодомору в Україні. Фото надані Об'єднанням українців Польщі

 

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>