Де Дніпро глибший

22.03.2011

То тільки здавалося, що після поразки «Шахтаря» в попередньому турі у Львові знову поновиться боротьба за «золото». Новий тур повернув усе на круги своя. Після складного виїзду до Манчестера «Динамо» вже через два дні вирушило до Дніпропетровська. Якщо в Англії киян влаштувала й мінімальна поразка, то для задоволення українських амбіцій команді Юрія Сьоміна конче треба було перемагати «дніпрян». Утім і тут — 0:1. Відтак «Металіст» і «Дніпро» скоротили відставання від другого місця в турнірній таблиці. Динамівцям тепер логічніше озиратися назад й остерігатися переслідувачів, ніж гнатися за недосяжним «Шахтарем», який у нелегкій «зарубі» переміг «Волинь» із великим рахунком.

 

Їм би хоч «срібло»

Із помітними кадровими втратами підійшли до очного протистояння в другому колі «Динамо» та «Дніпро». Дніпропетровці не могли розраховувати на форварда Євгена Селезньова: лідер бомбардирських перегонів ПЛ пропускав поєдинок через дискваліфікацію і дивився матч із трибуни разом із маленьким сином. А ще в команді Хуанде Рамоса травмовані кілька знакових виконавців, серед яких вирізняються Андрій Русол, Матеуш та Нельсон Рівас. У гостей теж були відчутні проблеми із кадрами: Артем Мілевський пошкодив руку, лікується також Тарас Михалик.

Важливу гру активніше розпочали господарі: вони тричі поспіль подавали кутові біля воріт Олександра Шовковського, й один із них завершився небезпечним ударом Євгена Коноплянки, після чого м’яч пролетів поруч зі стійкою.

Півзахисник збірної України, за яким із VIP–ложі пильно стежив в. о тренера національної команди Юрій Калитвинцев, був найактивнішим у цьому поєдинку. Тому й не дивно, що Євген став причетним до єдиного взяття воріт. Вдалий фінт у штрафному майданчику в дебюті другого тайму — і маєте вивірений пас на дальню штангу. Хорватський захисник Іван Стрінич, що проводив за «Дніпро» лише третій матч, уже вдруге в нинішньому чемпіонаті відзначився голом.

Після цього Сьомін уперше в сезоні випустив на заміну нового–старого «віртуоза» — Олександра Алієва, але спроби дальніх ударів екс–«залізничника» були невдалими, а більше голевих нагод кияни і не створили.

Відтак дніпропетровці обіграли «Динамо» вперше з 2007 року загалом, і вперше з 2004 року — вдома. Серія Рамоса без поразок продовжилася до семи ігор. «Ці три очки — наша компенсація за виконану взимку роботу», — знаний іспанський фахівець нарешті здобув першу офіційну перемогу в новому році.

Усі — в Донецьк

Такої мізерної кількості вболівальників на домашньому поєдинку луганської «Зорі», мабуть, ще не було ніколи. Але тій півтисячі, яку офіційно вказує сайт прем’єр–ліги, є пояснення: минулої суботи луганчани приймали «Оболонь» не на рідному «Авангарді», стан якого не витримує ніякої критики, а на донецькому РСК «Олімпійський». Єдиний гол у цьому матчі забив нападник луганчан Руслан Фомін. Навесні його команда поки не програє.

А в неділю в Донецьку пройшов інший поєдинок, що зібрав абсолютно іншу глядацьку аудиторію. «Шахтар» подякував активності своїх уболівальників розгромом «Во­лині». В очних зустрічах лучани не вигравали в «гірників» із 2003 року, і традиція продовжилась.

Неприємними епізодами для господарів стали травми Луїса Адріано та Дмитра Чигринського. Якщо останній зазнав ушкодження практично на рівному місці, то бразильський нападник залишив поле на ношах після зіткнення з голкіпером гостей Віталієм Недільком. У дебюті матчу воротар вибіг на лінію штрафного майданчика, у стрибку зачепив м’яч, перериваючи вихід Адріано сам на сам, але більше влучив у груди й брову темношкірого форварда. Добре, що ушкодження виявилося нескладним — забій і розсічення брови.

«Я ніколи не кажу своїм хлопцям грати грубо. Нехай у мене язик відсохне, якщо я колись таке сказав», — тренер «Волині» Віталій Кварцяний на прес–конференції після гри був звично красномовним. Також Кварц без еківоків заявив, що суддя Дмитро Кутаков був із самого початку налаштований на перемогу «Шахтаря».

Поразка «Волині» відсунула команду з єврокубкової зони, і тепер там перебуває «Арсенал». А «Шахтар» знову має «+12» проти «Динамо».

«Росіяни» розбили «націоналістів»

Дружно набрали очки в цьо­му турі три команди, які замикають турнірну таблицю. Привертає увагу успіх «Севастополя», який обіграв «Карпати» — ті самі, що в минулому турі перемогли «Шахтар». За такими підсумками можна судити про зростання рівня чемпіонату. Ще цікаво, що на гру в Сімферополі львів’яни вийшли в червоно–чорній, резервній, формі. Востаннє галицький клуб використовував ці кольори ще в 1999 році, у фіналі Кубка України, тож багато хто розцінив такий вибір амуніції як бажання подражнити кримчан: мовляв, привезли бандерівські кольори. До цього матчу «Карпати» не знали поразок вісім турів поспіль, і ось маєш.

Тренер «Карпат» Олег Кононов запевнив, що ніякої провокації у виборі форми не було: оскільки господарі вирішили грати у білих кольорах, то гості використали свої запасні. Доповнили картину львівські уболівальники, що взяли на виїзд великий прапор із портретом Степана Бандери.

Фани номінальних господарів розмахували на трибунах прапорами Росії і танцювали під пісню «Севастополь, Севастополь, город русских моряков».

Севастопольцям, які не могли виграти сім матчів поспіль, а не забивали майже 600 хвилин, потрібно було конче щось робити, аби віддалити загрозу вильоту до нижчої ліги. Ветеран кримчан Олександр Жабокрицький досяг успіху вже в дебюті гри: його дещо авантюрний удар лівою з–за меж штрафного майданчика виявився несподіванкою для македонського голкіпера «Карпат» Мартіна Богатінова, який так вдало відіграв два попередні весняні тури. «Я не цілився конкретно в «дев’ятку», а просто бив по воротах, навмання», — зізнався потім півзахисник, який у прем’єр–лізі забиває вперше.

Зарядженість на перемогу допомогла севастопольцям і вдруге вийти вперед, уже в другому таймі. А під кінець гри капітан Сергій Ференчак утретє покарав гостей за те, що майже всією командою пішли відігруватись. «Ми довго не забивали, і нарешті це нам вдалося. Приємно, що переграли сильного суперника», — болгарський тренер «Севастополя» Ангел Червенков на новому місці роботи вже має перші успіхи.

Шануйте жінку

Нічию «Кривбасу» з «Металістом» теж можна вважати успіхом. А ось очко запорізького «Металурга» у грі проти «Таврії», швидше, назвеш невдачею: кримчани відігралися вже на доданих хвилинах, забивши двічі, зокрема з пенальті.

Ще одним цікавим моментом цього поєдинку став дебют в елітному українському дивізіоні жінки–арбітра: 40–річна Наталія Рачинська в Запоріжжі провела матч як лайнсмен. Вона позитивно зарекомендувала себе в першій лізі, й у вищому дивізіоні на дії білявки ніхто не нарікав.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 22–й тур

«Ворскла» — «Металург» (Д) — 1:1

Голи: Янузі, 51 — Аделей, 86

3 100 глядачів

«Зоря» — «Оболонь» — 1:0

Гол: Фомін, 72

500 глядачів

«Севастополь» — «Карпати» — 3:1

Голи: Жабокрицький, 11; Скоба, 59; Ференчак, 88 — Кочиш, 45

2 000 глядачів

«Кривбас» — «Металіст» — 0:0

4 500 глядачів

«Металург» (З) — «Таврія» — 2:2

Голи: Ліма, 40; Пісоцький, 54 — Каблаш, 90+1; Ідахор, 90+3 (пен.)

2 500 глядачів

«Дніпро» — «Динамо» — 1:0

Гол: Стрінич, 51

31 003 глядачі

«Шахтар» — «Волинь» — 4:0

Голи: Жадсон, 42 (пен.); Мхітарян, 69; Тейшейра, 71; Морено, 86

3 3454 глядачі

«Арсенал» — «Іллічівець» — 3:1

Голи: Шацьких, 43; Мазілу, 66, 68 — Невмивака, 5

1 235 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 22 19 1 2 43–8 58

2. «Динамо» 22 14 4 4 39–18 46

3. «Металіст» 22 12 5 5 40–21 41

4. «Дніпро» 22 11 7 4 32–15 40

5. «Карпати» 22 10 6 6 28–23 36

6. «Арсенал» 22 8 6 8 27–27 30

7. «Волинь» 22 8 5 9 20–28 29

8. «Таврія» 22 7 7 8 36–36 28

9. «Зоря» 22 6 8 8 26–30 26

10. «Оболонь» 22 7 5 10 19–27 26

11. «Металург» (Д) 22 7 5 10 23–32 26

12. «Ворскла» 22 6 7 9 25–25 25

13. «Іллічівець» 22 5 7 10 33–50 22

14. «Кривбас» 22 3 11 8 21–31 20

15. «Севастополь» 22 4 5 13 15–35 17

16. «Металург» (З) 22 2 5 15 10–31 11

Бомбардири: Селезньов («Дніпро») — 13, Ідахор («Таврія») — 11, Девич («Металіст») — 10, Ярмоленко («Динамо») — 9.

 

ФАН–СЕКТОР

Цікавий момент центрального матчу туру: дружні фанати і «Дніпра», і «Динамо» разом спостерігали за грою з однієї трибуни, а кияни навіть допомагали господарям організовувати модульне шоу перед грою. Квитки на гостьові сектори «Дніпро–арени», передбачені регламентом змагань, дніпропетровський клуб чомусь вирішив пустити у вільний продаж. У «Динамо» запевнили, що офіційного виїзду вболівальників не організовують, а інформацію про те, що до Дніпропетровська таки поїде численна «неорганізована» група зі столиці, приймаюча сторона проігнорувала. Гостям допомогли колеги–«дніпряни»: вони викупили близько 200 квитків на сектор, що сусідить із фанатським на «Дніпро–арені».

Фанам «Дніпра» — повага. А ось власне дніпропетровський клуб став автором неприємного прецеденту: уперше офіційно проігноровано приїзд чималої кількості гостей.

 

ПЕРША ЛІГА

До весни дожили не всі

У третій уїк–енд весни поновила турнір і перша ліга. Зиму пережили не всі — через брак коштів припинила існування команда «Фенікс–Іллічівець» із кримського селища Калініне; тепер суперникам «феніксів» у кожному турі буде нараховано технічні перемоги.

А ось один із лідерів — ФК «Львів» — попри загрозу ліквідації, таки втримався на плаву. «Будемо завдячувати [президенту] Юрію Кіндзерському, що зумів у такій складній ситуації зберегти клуб, — сказав після вольової перемоги над «Кримтеплицею» наставник «левів» Олександр Рябоконь. — Мені, звісно, хотілося б, щоб ми змогли зберегти й основний склад. Президент вирішував більш нагальні питання. Він їх вирішив. Клуб, дякувати Богу, існує». Щодо завдань на сезон, то тренер «Львова» говорить стримано: пробувати перемагати в кожному матчі, сподіватися на підсилення.

Овідіопольський «Дністер» через незадовільний стан власної арени отримав дозвіл проводити домашні поєдинки на одеському стадіоні «Спартак».

21–й тур. «Динамо–2» — «Нива» (В) — 3:1 (Рижук, 18; Новак, 42; Прокипчук, 43 — Герасимець, 30), «Чорноморець» — «Енергетик» — 4:0 (Цигирлаш, 20; Силантьєв, 35; Балашов, 61; Бабич, 72), «Буковина» — «Нафтовик» — 2:1 (Маковійчук, 7; Степанков, 90+2 — Мотуз, 62), «Олександрія» — «Геліос» — 3:0 (Сидоренко, 26; Таргамадзе, 31; Шевченко, 44), «Фенікс–Іллічівець» — «Закарпаття» — –:+, «Арсенал» (БЦ) — «Сталь» (А) — 0:0, «Титан» — «Зірка» — 0:0, «Львів» — «Кримтеплиця» — 2:1 (Мачуленко, 47; Яворський, 68 — Свинцицький, 43).

Лідери: «Олександрія» — 46, «Львів» — 43, «Закарпаття», «Чорноморець» — 41, «Сталь» — 38.

Бомбардири: Бобаль («Закарпаття»), Гунчак («Буковина») — 13.