Вітер в море дув…

18.03.2011

Ситуація на аварійних енергоблоках японської АЕС «Фукусіма–1» стає дедалі небезпечнішою. Вчора увесь день тривала операція з охолодження реакторів, постраждалих після землетрусу та цунамі. Спершу підвищену температуру намагалися збити, поливаючи енергоблоки морською водою, яку зачерпували в океані й виливали на АЕС військові гелікоптери. Втім операція тривала лише 12 хвилин — надалі було вирішено, що ефективніше в цьому випадку спрацюють пожежні машини. Щоправда, ні вони, ні поліцейські водомети не забезпечили належного ефекту — розпечені третій та четвертий реактори, в яких після цунамі вийшли з ладу системи охолодження, залишаються на межі вибуху. Але про те, наскільки близькою є ця межа, фахівці затято сперечаються. Одні запевняють, що хвилюватися не варто, інші закликають бити на сполох і прогнозують: до вибуху реактора (принаймні одного з них) залишилися лічені години.

Влада Японії сподівається, що найближчим часом на АЕС вдасться відновити подачу електроенергії — це дозволить відновити роботу системи охолодження.

Рівень радіації на станції та навколо неї залишається підвищеним, але панічні чутки про «ядерну хмару» то над Токіо, то над Далеким Сходом Росії експерти вважають нісенітницею. Поки що радіоактивні викиди вітром відносить у Тихий океан, і ні в сусідніх із Японією регіонах Росії, ні в інших країнах підвищення радіаційного рівня не зафіксовано.

Тим часом дипломатичні представництва іноземних держав евакуюють з Японії членів сімей своїх співробітників. Аеропорти країни переповнені іноземцями, які прагнуть швидше втекти з «небезпечних» островів. Хоча самі японці зізнаються, що паніка охоплює їх тільки під час перегляду іноземних новин — насправді в країні, окрім зруйнованих стихією регіонів, досить звичайна обстановка. І навіть харчів у супермаркетах, усупереч повідомленням ЗМІ, не бракує: спорожніли тільки ті полиці, на яких зазвичай лежать продукти тривалого зберігання. Консерви, печиво, крупи з Токіо та інших «цілих» міст відправляють у ті місцевості, які цього зараз найбільше потребують.

При цьому весь світ захоплюється високою громадянською свідомістю японського народу: досі в країні не зафіксовано жодного випадку мародерства. Це унікальна ситуація, адже виродків, охочих нажитися на людському горі, не бракувало ні на Гаїті, ні в Новому Орлеані, ні в жодному іншому осередку стихійного лиха.

 

ДО РЕЧІ

Учора вночі в Токіо приземлився «Боїнг–737» «Міжнародних авіаліній України», який доставив у постраждалу від землетрусу й цунамі країну гуманітарну допомогу. Як повідомляє УНІАН із посиланням на Департамент інформаційної політики Міністерства закордонних справ, український літак доставив у Японію 2 тисячі ковдр і ліки. Окрім того, цим рейсом до Токіо прилетів лікар, який надаватиме консультативну допомогу громадянам України в Японії.

Назад до Києва «Боїнг», у якому 160 посадкових місць, мав повернутися сьогодні вночі з громадянами України, що висловили бажання залишити територію Японії. Рейс організовано на доручення Президента Віктора Януковича у зв’язку з небезпечною ситуацією в Японії. Станом на 19.00 16 березня бажання повернутися в Україну висловили понад 100 українців.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>