Триколірний чобіт без халяв

18.03.2011
Триколірний чобіт без халяв

У Римі цими днями найпопулярніші кольори — національні зелений, білий та червоний. (Фото з сайту daylife.com.)

Уся Італія цими днями забарвлена у зелено–біло–червоні кольори національного прапора: в країні відбуваються грандіозні святкування 150–ї річниці об’єднання. Саме 17 березня південні та північні італійські землі остаточно злилися в єдину державу, першим королем якої парламент проголосив Віктора Еммануеля ІІ. Вчорашній день в Італії був вихідним, а масові святкування почалися ще напередодні. Ніч із середи на четвер було проголошено «Ніччю триколора», тому народні гуляння тривали до ранку. У Римі з нагоди урочистостей музеї працювали до другої години ночі — вхід безкоштовний. Безкоштовними є й концерти найвідоміших артистів Італії на встановлених у багатьох кварталах столиці вуличних сценах.

У Турині святкові заходи організував та фінансував італійський автогігант «Фіат» спільно з будинком моди «Гуччі». Модельєри вирішили «ходінням у народ» нагадати про власний ювілей — цього року «Гуччі» відзначає 90–ту річницю своєї діяльності. А напередодні у столиці італійського автомобілебудування відбулася урочиста презентація спеціальної модифікації спорткару «Ламборджині» LP560–4 Tricolore, випущеного спеціально з нагоди 150–ї річниці об’єднання Італії. На кузові в нього наклейки в кольорах італійського прапора.

Святкування докотилося навіть до Туречччини, де в стамбульському театрі «Фулья» зі святковою програмою творів Верді виступили італійські артисти.

«Я хочу переказати мої найкращі побажання всім італійцям та італійкам усіх поколінь, усіх соціальних прошарків, незалежно від їхніх політичних поглядів! Давайте всі разом відсвяткуємо цей славетний ювілей!» — із такими словами звернувся до нації президент Італії Джорджіо Наполетано.

Щоправда, з «усі разом» виникли певні труднощі. «День народження» держави проігнорували сепаратисти з півночі Італії. Коаліційний партнер в уряді Сильвіо Берлусконі — «Північна ліга» взагалі проігнорувала урочистості, зазначає «Ассошіейтед пресс». Венеція, яка є фортецею «Північної ліги», фактично проігнорувала свято — місцева влада заявила, що місто «відпочиває після карнавалу». А президент Південного Тиролю в ефірі місцевого телебачення заявив: «Ми стали частиною Італії не з власної волі», нагадавши, що цей регіон був відірваний від Австрії наприкінці Першої світової війни.

У січні президент Наполітано був змушений звернутися до політиків країни із закликом ставитися з більшою повагою до національного прапора, який деякі підконтрольні «Північній лізі» регіони ігнорували на користь власного знамена зеленого кольору.

Італія й досі до кінця не подолала розбіжності між багатою північчю та бідним і недорозвиненим півднем, який надалі перебуває під контролем мафії. Втім національні кольори та портрети Джузеппе Гарібальді й героїв італійського Відродження однаково густо вкрили стіни як північних, так і південних міст. Це доводить, що процес об’єднання триває. Щоправда, найбільшим кінохітом Італії в дні святкування ювілею став фільм «Ласкаво просимо на Південь», героєм якого є працівник пошти з північного Мілана, якого переводять працювати до Неаполя. Він переживає там такі пригоди, немов потрапив у дику й екзотичну країну третього світу.

Святкування 150–річчя Італії триватиме аж до кінця року. А 2 червня, коли Італія відзначає національне свято День Республіки, до Риму на урочисті заходи з’їдуться всі лідери Європейського Союзу та президент США Барак Обама.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>