Воля чемпіонів

17.03.2011
Воля чемпіонів

Юто Нагатомо (ліворуч) та інші гравці «Інтера» своєю перемогою підтримали японців у скрутну годину. (Фото Рейтер.)

Другий рік поспіль у Лізі чемпіонів перетинаються шляхи «Баварії» та «Інтера», і вдруге сильнішим виявляється чемпіон Італії. Минулого сезону клуби з Мюнхена й Мілана зустрілися у фіналі Суперліги, тепер — на етапі 1/8 фіналу.

Здавалося, що цього разу німецький гранд візьме реванш. Адже на повторну гру команда Луї ван Галя виходила з гандикапом в один забитий м’яч, який вони забезпечили на виїзді. Тоді баварці здобули «суху» перемогу завдяки голу Маріо Гомеса на останній хвилині, й увесь поєдинок у складі «червоно­білих» провів українець Анатолій Тимощук, який суттєво посприяв тому, що грізний нападник «інтеристів» Самуель Ето’О пішов із поля без голу. А ось позавчора ван Галь вирішив залишити українця в запасі, як і в попередньому турі чемпіонату Німеччини. В оборону тренер відрядив свого співвітчизникаголландця Даніеля ван Бюйтена й 21річного бразильця Брено. Й Ето’О відзначився уже на самому початку гри — у пропущеному м’ячі винні насамперед баварські захисники.

Рахунок у протистоянні зрівнявся. Але недарма гравці «Баварії» заявляли, що покладають дуже багато сподівань на Лігу чемпіонів: враховуючи ситуацію у турнірній таблиці бундесліги, саме єврокубок був для них останньою надією здобути в поточному сезоні бодай один трофей. Уже до середини тайму господарі не лише відігралися, а й вишли уперед. Красиво відзначився Маріо Гомес: стоячи спиною до воріт у штрафному майданчику, він так хитро перекидав м’яч через себе, що воротар Жуліо Сезара навіть не зреагував на цей удар.

Але після перерви, склалося враження, баварці втратили концентрацію — занадто рано повірили, що справу вже зроблено. Господарі змарнували кілька вигідних гольових нагод, зловживаючи на завершальній стадії індивідуалізмом. При цьому ван Галь посадив на лавку диригента атак — Ар’єна Роббена, а замість ван Бюйтена випустив молодого захисника Хольгера Бадштубера. Спершу «зеленого» голкіпера Томаса Крафта ударом у дальній кут пробив Уеслі Снейдер, а за дві хвилини до закінчення гри німецькі захисники лише спостерігали, як камерунець Ето’О проходить ледь не через увесь штрафний майданчик і віддає передачу на Горана Пандєва. Македонському форварду було важко схибити зі зручної позиції.

2:3 — і до чвертьфіналу виходить чинний володар трофею, який у загалом нічийному протистоянні забив більше голів у гостях. Таким чином «Інтер» повторив звичайне, здавалося б, досягнення голландського «Аякса» 15річної давнини: дотепер амстердамці були єдиною командою в Лізі чемпіонів, що проходила до наступного раунду «плейоф» після стартової поразки на своєму полі.

Вихід до чвертьфіналу «Інтер» відсвяткував із прапором Японії, який одразу після закінчення гри виніс на поле Юто Нагатомо (сам він вийшов на заміну на 87й хвилині). Команда приєдналася до акції японського захисника на підтримку співвітчизників у Країні Східного Сонця — їм дуже непросто подолати наслідки руйнівного землетрусу, цунамі та аварій на АЕС.

«Дуже складно аналізувати такий матч. Ми виграли, і це найголовніше в цій ситуації. Не хочу заглиблюватися в технічні деталі, адже зараз важливіше те, що в моїх гравців на душі», — сказав бразильський наставник «інтеристів» Леонардо, який уперше пробився до 1/4 фіналу ЛЧ як тренер. А ось його візаві ван Галь, не виключено, залишить пост головного ще до закінчення сезону. Принаймні керівництво «Баварії» дуже болісно сприйняло провал команди на останньому фронті сезону.

Набагато передбачуваніше все було в Англії, де «Манчестер юнайтед» очікувано пройшов «Марсель» після нульової нічиєї в першому поєдинку. Героєм матчу став 22річний нападник «МЮ» Хав’єр Ернандес. Доти в його активі був лише один м’яч у Лізі чемпіонів, тепер же мексиканець відзначився одразу дублем. Автогол Уеса Брауна наприкінці гри змусив уболівальників господарів трохи понервувати, але завдання зрівняти рахунок за вісім заключних хвилин для французів виявилось заскладним.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу (повторні матчі, результати вівторка). «Баварія» (Німеччина) — «Інтер» (Італія) — 2:3 (Гомес, 21; Мюллер, 31 — Ето’О, 4; Снейдер, 63; Пандев, 88; перший матч — 1:0), «Манчестер юн.» (Англія) — «Марсель» (Франція) — 2:1 (Ернандес, 5, 75 — Браун, 82 (у свої ворота); 0:0).