Верховний з головою

15.03.2011
Верховний з головою

Василь Васильович на пленумi здобув локальну перемогу. (Фото Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Як і передбачала «УМ», 19 «опозиціонерів у мантіях» минулої п’ятниці не змогли провести результативне голосування за недовіру голові Верховного Суду Василю Онопенку. Мало того, за висловлення недовіри таємно проголосували лише 17 із 46 присутніх на пленумі суддів. Не підтримали цю пропозицію 28, один бюлетень визнано недійсним.

«Я щасливий, що Верховний Суд діє. Він був, є і буде, — сказав Онопенко журналістам. — Ви побачили, що ВСУ є здоровим організмом».

«Опозиції у мантіях» не вдалося провести пленум у закритому режимі — більшість суддів ВСУ проголосувала за відкритий. Виступаючи на пленумі, ще до голосування, Онопенко заявив, що йому не соромно за останні п’ять років діяльності на посаді голови, й відкинув звинувачення окремих колег про те, нiби він привніс у роботу установи політику.

Нагадаємо, що повноваження Онопенка на посаді голови Верховного Суду спливають 29 вересня цього року. Ініціювати його відставку за півроку до припинення повноважень — тобто з 29 березня заборонено законом. Удруге провести пленум ВСУ з питань недовіри голові вже не вдасться.