НАПЕРЕДОДНІ

15.03.2011

Пелєвін — навесні...

Ідея екранізації книжки Віктора Пелєвіна «Generation П» визрівала шість років — саме стільки американський режисер iз російським корінням Віктор Гінзбург переконував письменника дозволити трансформувати його твір з епістолярного жанру в жанр кінематографічний. Після згоди Пелєвіна Гінзбург вирішив компенсувати таке тривале вмовляння нестримністю свого режисерської «я». Текст був суттєво видозмінений: якщо історія в книжці закінчується наприкінці 90–х, то сюжет картини продовжили аж до наших днів і навіть протягнули в майбутнє.

Головну роль поета Вавілена Татарського доручили молодому акторовi Володимиру Єпіфанцеву. Закинутий у вир історичних подій, Татарський змушений буде по–новому відкривати себе і визначатися зі своїм місцем на цьому світі, де панують гроші і розрахунок, ідеали, далекі від зразків Срібного віку, якому він свого часу так щиро поклонявся.

Анонсуючи картину, режисер наголошує, що це «фільм–переосмислення». Тож варто налаштовуватися на численні питання і приводи для роздумів, якими, власне, багата і сама проза Пелєвіна. А також на прекрасну акторську гру — у «Generation П» зіграли Михайло Єфремов, Володимир Меньшов, Рената Литвинова, Андрій Панін, Іван Охлобистін... Окрім потужної команди акторів, режисер запросив до фільму не менш потужну команду журналістів: Леонід Парфьонов, Маріанна Максимовська, Юлія Бордовських... Якою була їхня місія у цій картині, дізнаємося вже незабаром: 14 квітня «Generation П» виходить в український прокат.

...Висоцький — восени

Ще одна новинка російського кінематографа, фільм «Висоцький. Дякую, що живий», також може похвалитися зірками першої кіновеличини на афіші: Сергій Безруков, Іван Ургант, знову Андрій Панін і знову Володимир Меньшов, Сергій Шакуров, Андрій Смоляков, Артур Смольянінов... Але помилуватися чи, навпаки, розчаруватися їхніми роботами у цій картині ми зможемо аж восени. Прем’єру планували ще минулого літа, потім її кілька разів переносили, і ось тепер стало відомо, що в прокат фільм вийде у жовтні. «Попереду в нас монтаж, озвучування, багато комп’ютерної графіки, ми фактично моделюємо Москву 70–х, хочеться зробити все ретельно», — пояснює затримку з прем’єрою режисер Петро Буслов. А поки картину, яку вже називають фільмом–подією, доводять до ідеального стану, кіномани активно дискутують iз приводу прізвища виконавця головної ролі (режисери задля інтриги на це запитання відповідати відмовляються). Одні вважають, що це Безруков, інші — Артур Смольянінов... До речі, трейлер до фільму «Висоцький. Дякую, що живий» уже можна подивитися в інтернеті. Але після його перегляду сумніви щодо виконавця головної ролі лише посилюються.