Скинули і вимагаємо!

01.03.2011

Попри переможний результат Жасминової революції, мешканці Тунісу не заспокоїлися й пильно стежили за тим, як ті, хто прийшов до влади, виконуватимуть свої обіцянки. І щойно виявилося, що таки не виконують — на вулиці знову вихлюпнулося людське море. Минулих п’ятниці та суботи в столиці країни — місті Туніс — відбулися нові акції протесту, учасники яких вимагали очистити тимчасовий уряд від колишніх співробітників поваленого президента Бен Алі. І таки домоглися свого: у неділю глава тимчасового уряду Мохаммед Ганнуші подав у відставку.

На прес–конференції з цього приводу вже екс–прем’єр визнав, що дійсно перебуває у владних структурах із 1999 року. І заявив, що складає з себе повноваження, аби не допустити подальшого насильства. Найбільш масові з моменту повалення Бен Алі виступи призвели до сутичок із поліцією, в яких загинуло п’ятеро демонстрантів. Ще близько десятьох потрапили до лікарень із пораненнями, є травмовані і серед поліцейських. Близько ста найбільш агресивних учасників протестів потрапили за ґрати.

Уже через кілька годин після відставки Ганнуші тимчасово виконуючий обов’язки президента Тунісу Фуад Мебазаа призначив новим главою тимчасового уряду 85–річного Беджі Каїду Ессебсі. Він є адвокатом, входив до уряду часів правління першого президента Тунісу Хабіба Бургіби (1957—1987). Ессебсі має очолювати уряд до парламентських виборів, які відбудуться через півроку.

Учора мешканці Тунісу влаштували з нагоди відставки Ганнуші святкування. Проте й новий глава уряду влаштовує не всіх. На думку багатьох, настільки літній політик навряд чи впорається з динамічними та швидкоплинними викликами нового часу.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Туніська революція поглинула ще одну неочікувану «жертву». Президент Франції Ніколя Саркозі позавчора увечері в телезверненні до народу повідомив про реорганізацію та перестановки в силових структурах країни. Саркозі разом із прем’єр–міністром Франсуа Фійоном вирішив відправити у відставку нещодавно призначену на цю посаду міністра закордонних справ Мішель Альо–Марі, та призначити на її місце досвідченого дипломата й політика (свого часу він обіймав посаду глави уряду) Алена Жуппе. На місце самого Жуппе, який до останнього часу очолював міністерство оборони, прийшов Жерар Лонге.

Мішель Альо–Марі «пішли» у зв’язку зі скандалом, яким обернулося оприлюднення інформації про її відпочинок у Тунісі на Різдво, коли там уже розгоралася народна революція. Тоді мадам Мішель також висунула пропозицію надіслати до Тунісу французькі війська, щоб допомогти президенту Бен Алі утриматися при владі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>