Локшина на вуха по–флотськи

01.03.2011

Партія «Наша Україна» висловила стурбованість фактом переговорів між міністрами оборони Росії та України щодо переозброєння Чорноморського флоту РФ. «Замість переозброєння ЧФ Росії треба вкладати кошти в побудову військової бази для цього флоту на своїй території», — заявив голова політради «НУ» Валентин Наливайченко.

Колишній голова СБУ відзначив, що у близькій і досяжній перспективі «харківські угоди» про продовження базування російського флоту на території України будуть денонсовані як такі, що не відповідають національним інтересам. Наливайченко зауважив, що, всупереч запевненням, наша країна так і не отримала реальної знижки на російський газ.

Один із лідерів «Нашої України» підкреслив, що, за підрахунками експертів, Україна щорічно недоотримує мільярди гривень, які мали бути спрямовані на соціально–економічний розвиток регіону, зокрема розвиток курортних ресурсів та торговельно–портового потенціалу Севастополя. Політик нагадав, що сьогодні в розпорядженні ЧФ РФ є понад 18 тис. га земель, десятки кілометрів найкращих причалів. При цьому, за офіційними повідомленнями Севастопольської міськдержадміністрації, лише 25% цієї території реально використовується на військові потреби, решта ж стали предметом комерційної діяльності флоту.

Наливайченко зазначив, що дотепер не укладено жодного договору оренди на об’єкти, які використовує російський флот; командування флоту перешкоджає інвентаризації орендованих територій; українські маяки, всупереч рішенню судів, перебувають під контролем російських військових. Колишній глава СБУ і екс–заступник керівника МЗС вважає, що саме ці питання українська влада має винести на переговори з Росією, а не переозброєння флоту.