Краса, «Арсенал» і весна

01.03.2011
Краса, «Арсенал» і весна

Після «Скульптурного салону» «Мистецький арсенал» прийматиме Український тиждень моди.

Поки на тижні моди у Нью–Йорку дизайнери переконували модниць і індустрію, що наступний сезон пройде під знаком 70–х, у Києві оприлюднили графік UFW, який відбудеться з 16 по 21 березня. Стабільність Українського тижня моди, який навесні пройде 28–й раз, на думку багатьох дизайнерів, останнім часом нагадувала стагнацію. Як завжди, незадоволених було в мільйон разів більше за тих, хто може запропонувати щось путнє. Прочитавши телепатограми і коментарі на форумах та в соціальних мережах, голова оргкомітету UFW Ірина Данилевська:

1) змінила локацію — 28–й український тиждень моди проходитиме у «Мистецькому арсеналі»;

2) доклала максимум зусиль, щоб відомі на Заході дизайнери — Федір Возіанов та Ігор Кікоть, які виросли і прославилися поза UFW, а також Михайло Воронін, котрий ігнорував Тиждень, повернулися у стрункі ряди колег і не вносили сум’яття в корпоративний дух;

3) обернула злоязикого критика Тижня Мауріціо Аскеро — власника компанії Maas Markets, донедавна директора з розвитку Helen Marlen Group — на спільника, тепер він називається директором iз міжнародного розвитку UFW.

Стратегічні бізнес–питання вирішено, хух. Тепер тактика. Питання: чи впорається «Мистецький арсенал», де дирекція так пишається старими міліарними стінами та аурою, яку ці стіни створюють, що безпорадна вирішити земні побутові дрібниці і на своїх заходах, і на гостьових, із наданням елементарних послуг. Дай Бог, щоб нарікання щодо відсутності парковки біля «Арсеналу» були найбільшим мінусом. Зате оргкомітет потішив іншою логістичною знахідкою: від метро «Арсенальна» до «Мистецького арсеналу» акредитованих журналістів возитимуть двоповерхові туристичні автобуси–кабріолети. Березень — це, звичайно, не літо, щоб вітер радісно тріпав кучері в кабріолеті, і під’їхати дві зупинки можна буде тільки раз на день у чiтко зазначений час, але ж як красиво звучить Fashion Bus.

Подіум завдовжки 52 метри — це з розряду рекордів, ніколи ще українські моделі не ходили на показах по такому довгому «язику». Чи не загубляться на ньому колекції з 10 одиниць учасників «Нових імен», наприклад, чи всі зморені моделі матимуть сили відмахувати такі відстані? Турбують мене ці питання, що зробиш. От, молодий дизайнер Артем Климчук одразу оптимізував показ своєї нової колекції — він зробить її капсульною, невеликою, і покаже в концепт–сторі Atelier, 1, де зараз у рамках проекту Collectif продаються його речі та одяг ще сiмох молодих дизайнерів. Артем каже, що запросить на показ 50 осіб: «А більше й не треба. Більше й не цікавляться модою. І взагалі мода має бути недоступною». За цими словами стирчать ще й вуха фінансової кризи — грошей на великі колекції молоді дизайнери не мають. До речі, з 50 дизайнерських марок, які стоять у графіку UFW, 14 — учасники проектів New Names та Fresh Fashion.

Тиждень моди — це як фестиваль класу «А», тут важливо, хто відкриває і закриває захід. Відкриває Лілія Пустовіт, також у перший день покажуть свої колекції Ірина Каравай, Вікторія Гресь, Віктор Анісімов та Андре Тан, закриватиме Тиждень — метр Михайло Воронін.

До речі, 16 березня відбудеться презентація книжки Voronin. Михайлу Львовичу вже за статусом належить зірки закладати, іменні парфуми випускати, досвідом у книжках ділитися. Правда, нескромний Залевський випередив метра, презентувавши два роки тому свій альбом робіт, та чує моє серце — скоро кожен український дизайнер випустить по книжці. Буде бум. І робота для фотографів, дизайнерів і «письменників».

Своїми планами «як нам поліпшити міжнародний імідж України через моду» поділився на прес–конференції пан Мауріціо Аскеро. Він зачитав список впливових персон світової фешн–індустрії, які підтвердили свою присутність на українському тижні моди. Ось вони: Dji Dieng — французька супермодель, Алла Белякова — головний редактор російського журналу Glamour, Алессандра Дайнеллі — баєр та фешн–консультант (Італія), Рональд Деніс — засновник GFM, фешн–консультант (Бельгія), Лі Еделькорт — всесвітньо відомий трендсеттер, фешн–консультант (Голландія), Рената Фонтанеллі — фешн–редактор журналу La Repubblica (Італія), Віталій Козак — блогер Vogue.ru, фешн–консультант (Росія), Анна Кушнєрова та Роман Брау — власники concept–store «Ra» (Бельгія).

Чекаємо. А поки ми обговорювали наш графік, минув Лондонський тиждень моди, і хмари експертів, моделей, візажистів, дизайнерів, стилістів, байєрів, блогерів, трендсеттерів, журналістів, редакторів, фешн–критиків, шоперів, селебрітіз, букерів посунули в Мілан. Епіцентр наразі там.

 

P.S.

Генеральний продюсер українського тижня моди Володимир Нечипорук став офіційним другом Євро–2012 і отримав фірмового м’яча.

Співзасновник UFW Олександр Соколовський анонсував проект Kiev Fashion Park, у рамках якого 12 березня проведуть аукціон сучасної скульптури, а потім покупці урочисто подарують свої покупки місту для того, щоб у Дні Києва їх встановили на Пейзажній алеї з іменною табличкою мецената. Під це діло українські дизайнери одягу перекваліфікуються в дизайнерів лавок — Лілія Пустовіт, Ольга Громова, Андре Тан, Лілія Літковська, Серж Смолін та інші — представлять свої ескізи журі, в яке входитимуть сам Олександр Соколовський, мистецтвознавці Соловйов та Рогодченко, директор «Арсеналу» Наталя Заболотна, головний архітектор Києва Сергій Целовальник і Світлана Зоріна, начальник управління культури КМДА. Ці ж люди затверджуватимуть і скульптури, які можна дарувати Києву. Веселий може вийти проект.