Угору підніміть квитки!

01.03.2011
Угору підніміть квитки!

Законопроект «Про вищу освіту», розроблений відомством Табачника, студенти називають одіозним і таким, що деградує навчання у ВНЗ.

Щоправда, проведення акції, організованої студентськими та молодіжними організаціями, зокрема незалежною студентською профспілкою «Пряма дія» та рухом «Відсіч», заледве не зірвали представники ВО «Свобода», які прийшли під стіни парламенту дещо раніше й, за словами самих студентів, намагалися завадити організаторам протестувати проти Закону «Про вищу освіту».

Таким чином, запідозрила молодь, «свободівці» з’явилися на місці проведення «освітньої акції» зовсім не випадково, а їхнім прямим завданням було якраз перешкоджання проведенню акції, спрямованої проти дій влади й Міністерства освіти. «Спершу навіть виникла невелика сутичка, утім студентів було значно більше, тож ультраправим довелося відступити, — розповів «УМ» член профспілки «Пряма дія» Національного університету Києво–Могилянська академія Яків Яковенко. — Завжди, коли люди самоорганізовуються, з’являються під тими чи іншими політичними прапорами ті, кого в народі звуть провокаторами. Одна з основних наших вимог до учасників акції протесту — відсутність партійної символіки. Шкода, що знайшлися ті, хто негласно виступив на боці влади, намагаючись зірвати нашу акцію».

За словами Яковенка, відділити групу студентів від «свободівців» удалося після заклику підняти вгору студентські квитки. «Зрозуміло, що протиставити ультраправим на це було нічого», — каже хлопець, який обіцяє, що ця акція може бути далеко не останньою. «Нині накочується хвиля студентських страйків по всій Європі, й ми будемо солідарними з учнями європейських вишів, адже цим законом влада фактично вбиває вищу освіту». Так, стверджують учасники зібрання, які учора протестували не лише в Києві, а й Івано–Франківську, Миколаєві, Донецьку, Житомирі, Львові, Сімферополі, Харкові тощо, новий Закон «Про вищу освіту» фактично знищує право на безкоштовну освіту, адже документ передбачає збільшення плати за навчання для студентів–контрактників щороку, навіть попри підписаний на початку навчання контракт, де узгоджена вся сума оплати за весь період навчання. По–друге, новий закон передбачає гарантовані 50 відсотків бюджетних місць лише для стаціонарників. Заочники ж, згідно з ним, будуть змушені платити за навчання.

Окрім того, студенти вимагають скасувати міністерське розпорядження про зменшення на 42 відсотки держзамовлень. «Місяць тому ми влаштували попереджувальну акцію протесту. Тоді депутати були змушені відкласти розгляд скандального законопроекту «Про вищу освіту». Однак, попри щедрі депутатські обіцянки, проект закону так і не був відкликаний, а скорочення держзамовлення досі не скасовано. Не виконана жодна з наших умов. Тому ми прийняли рішення продовжувати акції протесту», — наголошують активісти.

Водночас голова Комітету Верховної Ради з питань науки та освіти Володимир Полохало переконаний: новий закон, підготовлений членом комітету Максимом Луцьким спільно з відомством освітнього міністра Дмитра Табачника, не лише обмежує чесний доступ до ВНЗ, а й право на отримання безкоштовної освіти передов­сім талановитій, але незаможній українській молоді. «Я неодноразово заявляв, що цілковито підтримую вимоги студентів, — зазначив Володимир Іванович у коментарі «УМ». — Так звані «реформи» міністра Табачника спрямовані на знищення української освіти. Цей законопроект знову пропонує централізацію й повну залежність ВНЗ від міністерства. Цим документом фактично оголошується війна університетській автономії. 16 лютого Комітет, який я очолюю, намагався обговорити запропонований законопроект за участю громадськості, студентства, авторитетних освітян, однак члени Комітету від влади не з’явилися, таким чином зірвавши засідання».

Пан Полохало переконаний, що оптимальним виходом із ситуації залишається громадське обговорення законопроекту й професійна експертиза документа. «Маємо визнати, що наразі жоден законопроект «Про вищу освіту» не є досконалим і адекватним вимогам часу», — додає він.

 

УТОЧНЕННЯ

У матеріалі «Угору підніміть квитки!» з «УМ» від 1 березня було помилково подану інформацію про те, ніби представники ВО «Свобода» в понеділок намагалися зірвати акцію протесту під ВР проти Закону «Про вищу освіту». Насправді сутичка з деякими молодими людьми правих переконань, котрі не мали партійної символіки, виникла з ініціативи «ліваків» – організаторів акції.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>