Причиною захворювання став сир зі столичної молочної кухні, — єдиний її виріб, який не проходить термічної обробки. Діти віком від шести місяців до двох років, що вживали продукцію столичної молочної кухні, мають отруєння легкого та середнього ступенiв важкості та знаходяться в інфекційних відділеннях міста Києва. Збудника кишкового захворювання поки що не виявлено, але точно відомо, що це не стафілокок. Як на бiду, подiбне сталося i в Харковi: 27 малюкiв у вiцi вiд 2 до 7 рокiв iз п’яти дитсадкiв мiста потрапили в лiкарню, отруївшись молокопродуктами. Троє дiтей — в реанiмацiї.
Лікарів непокоїть кількість ще не виявлених випадків отруєння. «Оскільки 19 травня, коли, ймовірно, був занесений збудник, кухня роздала шість тисяч порцій сиру, тому ми вважаємо, що кількість хворих може дійти до тисячі», — сказала головний державний санітарний лікар України Ольга Лапушенко.
За словами панi Ольги Лапушенко, молочна фабрика-кухня дитячого харчування № 1, яка має 66 роздаточних пунктів по місту, не раз отримувала зауваження від санстанції про недотримання технологічного процесу. Санінспекторів непокоїло те, що на одній зi стадій виробництва продукція проходила ручну обробку, що, можливо, й спровокувало спалах отруєння. Однак фабрику-кухню не закривали через те, що це єдиний подібний заклад у столиці.
Фахівці МОЗ настійливо просять усіх, хто придбав сир виробництва молочної фабрики-кухні № 1, утилізувати рештки продукції.