Сутінки диктатора

23.02.2011
Сутінки диктатора

Мальтійські військові на тлі лівійського літака, який утік на Мальту, щоб не розстрілювати мирних демонстрантів. (Фото Рейтер.)

Лівійський лідер Муаммар Кадафі вдається до крайніх заходів у спробах за будь–яку ціну втриматися при владі. Кількість жертв в охопленій народним повстанням Лівії сягнула 400. Після кривавої лазні, яку влаштували урядові війська та найманці з інших африканських країн минулими вихідними в центрі повстання — місті Бенгазі на сході країни, позавчора військові винищувачі розстріляли антиурядових демонстрантів у кількох районах столиці Тріполі, про що повідомив із посиланням на свідків телеканал «Аль–Джазіра». Вчора на «зачистку» цих столичних районів влада кинула елітні підрозділи спецназу та африканських найманців, які за високу платню зберігають вірність диктатору. Та сама «Аль–Джазіра» повідомила, що ці бойовики Каддафі розстрілюють людей із кулеметів у столичних районах Таджура, Фашлума та Сук аль–Джумаа, і кількість загиблих обраховується сотнями.

За інформацією агенції «Рейтер», учора пожежа охопила будинок уряду Лівії, в якому також відбуваються засідання лівійського парламенту. Раніше демонстранти розгромили в столиці приміщення державного радіо та телебачення. Влада Єгипту закрила свій кордон з Лівією, але при цьому організувала біля нього військово–польовий шпиталь, куди звозять поранених зі східних провінцій Лівії, які перші здійняли повстання проти диктатора.

 

Убити Каддафі

Об’єктивність інформації, яка надходить iз Лівії, важко перевірити, оскільки влада вислала з країни закордонних журналістів. Лівійське дер­жавне телебачення обмежилося повідомленням про те, що під час операції сил безпеки «проти терористів» загинуло багато людей. Як відеоряд до матеріалу про «терористів» телебачення показало антиурядовий мітинг на головній столичній площі. «Здається, що це вже останні відчайдушні конвульсії. Бо якщо диктатор бомбардує власну столицю, йому буде дійсно дуже важко знайти дорогу до відступу», — прокоментував події в Тріполі фахівець із Близького Сходу Жюльєн Барнс–Дейсі.

Бенгазі та кілька інших лівійських міст, зокрема й стратегічно важливі Тобрук та мала батьківщина Муаммара Каддафі — Сірт — перейшли під контроль опозиції. Також на її бік стали окремі армійські частини. У понеділок на Мальті приземлилися два лівійські військові винищувачі та два гелікоптери, пілоти яких відмовилися виконувати наказ розстрілювати власний народ. На бік противників «чорного полковника» переходять цілі клани та племена Лівії, а також дипломати. Зокрема, про свою підтримку опозиції заявила лівійська делегація при ООН. На знак протесту проти владних репресій на батьківщині подав у відставку посол Лівійської Джамахірії в Індії, з тієї самої причини склав повноваження міністр юстиції Лівії Мустафа Мухаммад Абд ад–Джаліл.

Повстання проти Каддафі підтримали ісламські духовні провідники. Зокрема, коаліція лівійських мусульманських лідерів оприлюднила декларацію, в якій сказано, що повстання проти нинішнього лівійського політичного керівництва є обов’язком усіх вірних ісламу. А впливовий мусульманський духівник Юсуф аль–Карадаві видав фатву (обов’язкове до виконання всіма мусульманами прокляття–наказ), в якій говориться, що кожен мусульманин–військовослужбовець, який має можливість вбити Муаммара Каддафі, повинен це зробити.

Українців обіцяють вивезти з–під куль

З’явилися чутки, що Каддафі вже втік до Венесуели, де править його добрий друг Уго Чавес (таку версію виклав глава британського МЗС Вільям Хейг). Проте сам лідер лівійської Вересневої революції цю інформацію спростував: державне телебачення в понеділок увечері показало коротенький відеоролик, як Каддафі прямує на мітинг своїх прихильників. Щоправда, на площі він так і не з’явився — поскаржився, що «завадив дощ, але він — на щастя».

Частішають акти мародерства. Під час заворушень у столиці сплюндровано 14 турецьких будівельних майданчиків: матеріали та машини розікрали або знищили, квартири турецьких робітників та їхні автомобілі спалили. Туреччина терміново евакуює своїх громадян з Лівії. Так чинять й інші країни. Йдеться передусім про численних закордонних фахівців, які працюють у лівійській нафто– і газовидобувній промисловості. Франція закриває школи, які запровадила в Лівії, і вивозить своїх викладачів.

Тим часом в епіцентрі революції залишаються громадяни України — близько трьох тисяч медиків, які давно працюють у Лівії. Частина з них мешкає в повсталому Бенгазі. Лікарі скаржаться, що їм доводиться працювати буквально під кулями — до лікарень удень і вночі доставляють постраждалих від сутичок із поліцією, а опозиція, яка прийшла в цьому місті до влади, не дозволяє стомленим медикам навіть перепочити.

За словами прес–секретаря МЗС України Олександра Дікусарова, наші дипломати докладають усіх зусиль, щоб перевірити цю інформацію. Речник зовнішньополітичного відомства також наголосив, що робота медиків «дуже важлива і потрібна, тому не можна виключати нічого», і передав запевнення лівійської сторони в «максимальному сприянні евакуації українських громадян й отриманню ними виїзних дозволів, які передбачені лівійським законодавством». Посольство Лівійської Джамахірії в Україні також обіцяє посприяти нашим медикам у розриві робочих контрактів.

Раніше міністр закордонних справ Костянтин Грищенко доручив посольству України в Лівії опрацювати механізми та шляхи евакуації українців, які перебувають на території цієї держави. Тим часом МЗС рекомендує українцям утриматися від поїздок до неспокійної країни.

* * *

Міжнародні оглядачі попереджають, що Лівії загрожує громадянська війна. Окрім того, повалення режиму Каддафі створює потенційну загрозу навали лівійських нелегалів до Європи, передусім у територіально найближчу Італію, де вже перебувають кілька тисяч втікачів із Тунісу.

Але ще більше Європа та увесь світ переймаються тим, що події у Лівії спричинять зростання світових цін на нафту. Процес, власне, вже пішов. На світових біржах ціна бареля сирої нафти впродовж останньої доби зросла на 2,6 відсотка, сягнувши позначки 105,2 долара за барель. Це найвища вартість, починаючи з 2008 року, коли розпочалася світова криза.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>