Втома від України

23.02.2011

Колишній співдоповідач моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи по Україні Ханне Северінсен, яка тепер є президентом міжнародної громадської організації «Європейська медіа–платформа», заявляє про формування цензури в українських ЗМІ за рік президентства Віктора Януковича. Під час «круглого столу», що відбувся в Києві й був присвячений виконанню «медійних» пунктів резолюцій ПАРЄ та Європарламенту щодо України, Северінсен відзначила: «Той плюралізм, який будувався у попередні роки, зруйнований».

«Українська влада запропонувала припинити моніторинг ПАРЄ, зважаючи на той факт, що Україна головуватиме в Раді Європи цього року (з травня до листопада), проте я не радила б цього робити», — сказала пані Северінсен. За її оцінкою, українська влада залишила практично без уваги резолюцію ПАРЄ, оприлюднену в жовтні минулого року.

Представниця «Європейської медіа–платформи» зазначила, що нині дуже важливим для України є існування незалежних засобів масової інформації, які б встановлювали певний рівень роботи ЗМІ, на який би орієнтувалися інші медіа. Крім того, дуже важливим є питання створення в Україні суспільного телебачення, передає слова пані Ханне агенція УНІАН. «Має бути створений такий суспільний канал, який би фінансувався суспільством і контролював самостійно свою програмну політику», — вважає Северінсен. При цьому, за її словами, не може йтися лише про перейменування вже існуючого дер­жавного телеканалу, а саме таку «концепцію» реалізовує нинішня влада України щодо Першого національного.

Також знана депутатка з Данії відповіла на запитання, що взагалі Європа зараз робить з українського питання: «Насправді нічого не робить, і навряд чи буде робити. Бо Європа любить стабільність та постачання газу. Якщо в Україні не буде чіткого розподілення влади і незалежного розподілу між гілками, якщо судді не будуть незалежними, а корупція розвиватиметься надалі, то, напевне, втома від України в ЄС зростатиме».