Асамблея Вiктора II i Леонiда I

23.02.2011
Асамблея Вiктора II i Леонiда I

Кравчук тепер із Януковичем. (Фото з сайту vremia.in.ua.)

Стражденну українську Конституцію знову беруться переписувати. Президент підписав указ про створення Конституційної асамблеї, яка має напрацювати новий текст Основного закону. Поки що асамблеї нема — є науково–експертна група, яку очолює Леонід Кравчук. Саме перший Президент має найбільше шансів очолити й асамблею.

Віктор Янукович вважає, що нинішня Конституція потребує реформування. «З огляду на те, що відбулися трансформації в суспільстві, що ця Конституція пережила в тому числі і відомі всім зміни у грудні 2004 року, що є критична точка зору, яка відповідає вимогам часу і життю нашої країни, цей процес роботи над новою Конституцією треба відновити», — заявив Янукович на першому засіданні конституційного «хуралу». Президент відзначив, що «ця робота» має бути спрямована «на підняття рівня довіри суспільства до Основного закону». З цим, звісно, важко не погодитись. Однак Янукович мав би усвідомлювати, що несподіване бажання написати нову редакцію Конституції, а також принципи кадрового наповнення асамблеї лише додають сумнівів до цього процесу...

Показово, що «регіонали» вирішили міняти Конституцію чужими руками. Перше відчуття, яке складається з останніх подій, — це те, що Президент і Ко відмовляються брати відповідальність за політреформу. Отже, офіційна «легенда» стверджує, що ініціатива створити Конституційну асамблею належить Кравчукові. У зв’язку з цим указ Президента має дивну назву: «Про підтримку ініціативи щодо створення Конституційної асамблеї».

На засіданні робочої групи Янукович заявив: «Він (Леонід Кравчук. — Авт.) мені доволі «підступно» розповів, як це можна організувати. Тому я прийняв рішення підтримати цю ініціативу. Відверто скажу: по–перше, мені це приємно. І, по–друге, я хотів би, Леоніде Макаровичу, дійсно сказати, що той досвід, який у вас є, зокрема набутий на посаді Президента України, і ваша активна політична позиція — всі ці роки — вони, безумовно, надають усі підстави вам очолити цю роботу», — цитує Януковича УНІАН.

Леонід Макарович узявся підігрувати Януковичу й каже, що саме йому, Кравчуковi, належить конституцiйна ініціатива. «Підозра, що він це робить для, скажімо, якогось прикриття якихось проблем, відпадає сама по собі», — сказав Кравчук в інтерв’ю телеканалу ICTV.

Хоча ясно, що за цією комбінацією стирчать вуха Банкової. «Регіонали» давно виношували ідею створити Конституційну асамблею. Зрештою, про це цілу зиму постійно говорив і сам Віктор Янукович. Очевидно, Леоніда Кравчука, який, до речі, ще недавно підтримував Юлію Тимошенко, хочуть використати як прикриття для політреформи.

Що ж до конкретики, то Кравчук заявив, що кінцевою метою асамблеї є підготовка нової редакції Конституції, яку глава держави внесе на розгляд парламенту. «Треба, щоб український народ повірив, що він, врешті–решт, бере участь у підготовці Конституції і формує правила для влади, а не влада формує їх сама для себе. Це — найважливіше, на мій погляд, наше завдання», — зазначив Кравчук. Він прогнозує, що нову редакцію Конституції затверджуватиме новий склад ВР — після 2012 року.

 

ПЕРСОНАЛІЇ

До складу науково–експертної групи з підготовки Конституційної асамблеї, зокрема, увійшли: ректор Київського університету ім. Тараса Шевченка Леонід Губерський, директор Інституту законодавства ВР Олександр Копиленко, директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Елла Лібанова, екс–суддя Верховного Суду Василь Маляренко, завкафедрою конституційного права Одеської юридичної академії Марко Орзіх, ректор Юридичної академії ім. Ярослава Мудрого Василь Тацій, директор Інституту держави і права ім. Корецького НАНУ Юрій Шемшученко тощо.