Такі різні подарунки

23.02.2011

Позавчора президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак відзначив 54–й день народження. І саме цього дня чудовий подарунок йому зробив підопічний — Артем Прима. На відкритому чемпіонаті Європи, що стартував на оновленому стадіоні в італійському Ріднауні, чернігівець переміг в індивідуальній гонці на 20 км, припустившись на чотирьох вогневих рубежах одного промаху. Друге й третє місця з відставанням у 10 і 31 секунду відповідно посіли росіянин Устюгов та болгарин Анєв. Ще троє наших фінішували далі від п’єдесталу: Антон Юнак — 10–й, Віталій Кільчицький — 31–й, Андрій Возняк — 36–й.

Не обійшлася без медалі й наша жіноча «індивідуалка» на 15 км. Учора в обід тернополянка Олена Підгрушна здобула «срібло», не зробивши жодного промаху. На 17 секунд швидше навіть з одним пострілом у «молоко» пройшла трасу німкеня Юліане Делль.

Щоправда, треба враховувати, на чемпіонатах Європи з біатлону виступають зазвичай або ж молоді, або спортсмени другого ешелону, тому переоцінювати значення наших успіхів не варто. Скажімо, в заліку елітного Кубка світу Артем Прима в сезоні 2010/2011 ще не має жодного очка. «Спортивне» міністерство фактично ігнорує КС, але чомусь цінує чемпіонат Європи і за його підсумками роздає бонуси та додаткове фінансування. Тому й посилають на ЧЄ декого з перших номерів.

А від урядовців Бринзак отримав «подарунок» зовсім іншого характеру. У державному бюджеті на цей рік витрати відділу зимових видів спорту, які торік становили зовсім не вражаючі 20 мільйонів гривень, скоротили на третину. Зокрема, у біатлоністів «відрізали» 500 тисяч.

І все це відбувається на тлі заяв про бажання України прийняти зимову Олімпіаду 2022 року. Поки нинішнім спортсменам фінансування обрізають, на підготовку до примарних для нас «білих» Ігор–2022 виділили аж 90 мільйонів. Певно, комусь треба «освоїти» черговий кусень бюджетних коштів...