Робота на перспективу

23.02.2011
Робота на перспективу

Італійський саночник Армін Цоггелер після «золота» планетарної першості здобув ще й кришталевий Кубок світу. (Фото з сайту Daylife.com.)

Не секрет, що Кубок світу з санного спорту — комерційні змагання, які проходять під патронатом бізнес–гігантів, тому не дивно, що цей турнір стає більш популярним, ніж чемпіонат світу, особливо тоді, коли на планетарних форумах не стоїть питання розподілу олімпійських ліцензій. За повідомленнями німецького каналу ARD, трансляцію командної естафети на заключному етапі КС у латвійському місті Сігулда дивилися 2,71 млн. глядачів — рекорд для спортивних телеподій, що коли–небудь транслювалися каналом. За боротьбою в цьому молодому, але, як виявляється, вельми цікавому виді змагань пильно стежив і президент МОК Жак Рогге. Бельгієць спеціально завітав до Латвії, аби пересвідчитись у «життєздатності» естафети напередодні прийняття рішення щодо її включення до програми сочинської Олімпіади–2014.

Нагадаємо, що на чемпіонаті світу в італійській Чезені через технічні проблеми старт командної гонки просто не відбувся. А перемогу в Сігулді здобула російська команда (жіночий, чоловічий екіпажі та екіпаж–двійка), залишивши позаду італійців, яких вів за собою новоспечений володар кришталевого Кубка світу та шестиразовий чемпіон планети Армін Цоггелер.

Через відсутність чоловічого дуету українці в останній естафеті сезону участі не брали, проте виходили на старт на одиночних санях. Особливими здобутками наші співвітчизники не запам’яталися — у чоловіків Андрій Кісь, який, нагадаємо, пересів із двомісних саней в одиночні, показав 24–й час із–поміж 32 спортсменів. У жінок Марина Галайджян та Анастасія Полуситок пройшли латвійський спуск із 19–м та 23–м результатами відповідно.

Не зважаючи на скромні здобутки, президент Федерації санного спорту Олександр Пустовойт назвав позиції українців на заключному етапі хорошим знаком. «Добре вже те, що змогли кваліфікуватися до елітної групи», — Олександр Сергійович тішиться маленькому прогресу наших саночників. «Синьо–жовті» зазвичай змушені долати своєрідне сито відбору, яким служить другорядний Кубок націй, щоб потрапити до когорти найсильніших.

«У цьому році ми повністю перебудували команду. Якщо раніше головний акцент у підготовці робився на наших зіркових ветеранів, Лудан і Якушенко, то з їхнім відходом від спорту ми стали більше уваги приділяти молодим. Зараз ведеться робота на перспективу, — пояснив ситуацію пан Пустовойт. — Сподіваємося, що вже в найближчому майбутньому заявлять про себе наші юніори Анастасія Полуситок та Олександр Оболончик».

Зрештою, Настя й Сашко в загальному заліку КС посіли 24–те та 45–те місця відповідно. Нова лідерка жіночої збірної Галайджян зупинилася на 22–й позиції, перший номер чоловічої команди Кісь — на 35–й, а Андрій Мандзій — на 41–й.