Дороги чистять — машини стоять

23.02.2011
Дороги чистять — машини стоять

Чисто в Києві далеко не на всіх вулицях. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Минулу зиму кияни запам’ятають надовго. Таку кількість неприбраного снігу, переламаних рук і ніг, травмованих людей через бурульки та повну бездіяльність комунальних служб забути важко. Експерти цю ситуацію пояснюють так: «молода команда» Черновецького на прибиранні доріг просто зекономила.

Нова столична влада обіцяла докорінні зміни у вирішенні цього питання. Чи й справді тепер прибирають краще, з’ясовував журналіст «УМ», пройшовшись вулицями міста та опитавши киян по телефону і в соцмережах.

Зразково–ідеальне прибирання снігу відбувається на головній вулиці — Хрещатику — і в центрі. Тут зручно та безпечно і пішоходам, і водіям. Однак у цілому по Києву ситуація виявилася контрастною — в деяких районах люди тішаться від того, що нарешті двірники і техніка дісталися до їхніх кучугур, інші кияни нарікають, що сніг або не прибирають, або роблять це тільки вибірково.

Приміром, у Шевченківському районі вчора зранку вулиця Олени Теліги майже перетворилася на ковзанку. Сніг не чистили, він було трохи підтанув, а потім замерз. Водії їздили обережно. Така сама ситуація склалася на вулиці Саратовській у районі Нивок — снiг на дорозi не прибрали, однак близько десятої ранку двірники взялися рятувати пішоходів — вийшли з мітлами і стали посипати тротуар. Станом на дев’яту ранку не були прибрані вулиці Щербакова та тротуари вулиці Вадима Гетьмана від Виборзької до заводу «Більшовик».

Поділ теж опинився у скрутній «сніговій ситуації». Блогер murasha, яка вранці прямувала маршрутом із Львівської площі до ст. метро «Тараса Шевченка», зустріла тільки двох двірників на Межигірській. «Очевидно, ще вранці по вулиці Смирнова–Ласточкіна проїхав трактор по тротуару, бо було трохи прибрано сніг. А більше ніде і нікого не бачила. По спуску машини котилися на гальмах iз дистанцією до 15 метрів одна від одної. Весело», — пише murasha у відповідь на пост журналіста.

Учора вранці нечищеними лишилися вулиці Симиренка і Булгакова у Святошинському районі столиці. Снігова «каша» утворилася на тротуарі вулиці Гонгадзе на Виноградарі, двірників тут уранці не було. Зранку лишився неочищеним Московський міст, вулиця Закревського на Троєщині.

«Попова призначили, то хоч якийсь «рух» почався», — каже журналістка Наталя, що мешкає в Дарниці, — почистили всю вулицю Будівельників — навiть двори, тротуари посипали сіллю». Снігоочисну техніку кияни бачили і в іншому районі Лівого берега столиці — на Позняках (вулицях Урлівській та Княжому Затоні). Вперше за останні три роки розчистили шлях від вулиці Крушельницької до метро «Позняки», прибрали і посипали вулиці Лариси Руденко і Вишняківську. Прибрали і Велику окружну та прилеглі тротуари, на відміну від прибудинкових територій, які залишилися вкриті снігом.

Ситуацію зі снігоприбиранням у столиці вчора зранку прокоментував заступник голови Київської міськдержадміністрації Олександр Мазурчак. За його словами, які цитує прес–служба столичної влади, «двірники працювали з п’ятої ранку, а дорожні служби всю ніч». Пан Мазурчак погоджується, що «залишається багато недоліків», тому дав комунальникам добу, аби повністю прибрати сніг у Києві, і пригрозив головам райадміністрацій: «Усі райони забезпечено необхідною технікою та  пісково–соляною сумішшю. Активізуйте роботу з прибирання снігу, особливо це стосується безгосподарних тротуарів та зупинкових комплексів. Тих начальників житлово–експлуатаційних організацій, які знехтують дорученням, буде звільнено».

Нагадаємо, на початку листопада голова КМДА Олександр Попов разом із директором КК «Київавтодор» Георгієм Глінським пафосно презентував зразки нової снігоприбиральної техніки. Під час зустрічі з журналістами голова міськадміністрації зазначив, що на придбання снігоочисних агрегатів із міського бюджету виділено понад 47 мільйонів гривень. Також Попов із радістю повідомив про революційні зміни у принципі прибирання снігу: «Ми плануємо, щоб жоден квадратний метр території в Києві не був без господаря, а був закріплений за конкретними комунальними чи іншими підприємствами, які відповідатимуть за те, щоб своєчасно прибирати або здійснювати благоустрій».

Однак, як бачимо, не так сталося, як гадалося. Прогрес у цьому питанні, порівняно із часами Черновецького, за якого сніг не прибирали взагалі, важко не помітити, але до ідеальної картинки ще дуже далеко. Учора інтернет–сервіс «Яндекс.Затори» о 10.30 оцінив київські «корки» у 10 балів (це найскладніша ситуація на дорогах), а прес–служба МВС у Києві повідомляє, що 21 лютого на дорогах столиці сталося 193 ДТП, 70% з яких — через несприятливі дорожні умови.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Міністерство з надзвичайних ситуацій застерігає любителів зимового відпочинку від підйому в гори в Івано–Франківській області.

Як повідомляє офіційний сайт міністерства, сьогодні, як і протягом наступних двох місяців (традиційно для цієї пори року), у зв’язку зі снігопадами у високогір’ї Карпат зберігається небезпека сходження снігових лавин.

Снігові лавини — звичне явище для Івано–Франківської області. Наприклад, навесні цього року загинув 25–річний сноубордист — він підрізав сніговий схил гори Хом’як. Чотирьох його друзів теж засипало снігом, але їх урятували еменесники. Мертве ж тіло горе–сноубордиста знайшли під двометровим шаром снігу.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>