Віртуальна книжка з «Відкритого світу»

22.02.2011

На базі Харківського приладобудівного заводу імені Т.Г. Шевченка, що раніше успішно працював на космічну галузь, а нині переживає тяжкі часи руйнації, буде створено новий інноваційно–виробничий центр з випуску електронних підручників. Якщо все йтиме за планом, то вже до кінця року тут отримають роботу майже півтори тисячі чоловік, а українські школярі і студенти матимуть змогу черпати знання з абсолютно нових посібників. «Це перший зразок електронної книги, що включає зовсім інші технології, — повідомив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. — Тут використовуються електронний папір і чорнило. Це дає можливість у багато разів заощаджувати електричну та будь–яку іншу енергію, що живить такий зразок. А також дає можливість у кольоровому варіанті показувати графіки і все, що необхідно для навчального процесу».

За словами керівника області, новий інноваційно–виробничий центр буде створено в рамках національного проекту «Відкритий світ». Експериментальний зразок електронної книги був розроблений у США, на що довелося витратити 60 мільйонів доларів. Сам підручник разом iз програмним забезпеченням коштуватиме приблизно 1600 гривень і окупиться, за прогнозами фахівців, уже десь через півроку.

До того ж, виробництво віртуальних книжок може стати початком реалізації й інших інноваційних проектів. Кілька днів тому у Харкові побували представники компанії «Майкрософт–Україна», які висловили готовність допомогти харків’янам в освоєнні нових технологій. «Ми надамо можливість і підтримку для розробки тут спорядження, здатного замінити західні зразки для читання електронних книг, а також комп’ютерного устаткування для навчання і промисловості країни, — повідомив представник «Майкрософт — Україна» В’ячеслав Артамонов. — Ми готові запросити інші американські високотехнологічні компанії і перетворити Харків на центр технологічних розробок».