Вали диктаторів!

22.02.2011
Вали диктаторів!

Учасник мітингу протесту в столиці Бахрейну Манамі ховається від поліції, яка застосувала проти демонстрантів сльозогінний газ. (Фото Рейтер.)

Лівія

На півночі Африки та на Близькому Сході не вщухає хвиля народних протестів. На межі громадянської війни опинилася багата на нафту Лівія. Тамтешній лідер Муаммар Каддафі, який править країною з 1969 року, не збирається поступатися владою. І, як дав зрозуміти у телезверненні до народу син очільника держави Сейф Аль–Іслам, задля її збереження готовий потопити країну в крові.

Урядові війська та африканські найманці (переважно з Малі) під командуванням іншого сина Каддафі — Сааді — влаштували «кривавий уїк–енд» у другому за кількістю населення лівійському місті Бенгазі, розстрілявши демонстрантів на центральній площі та похоронну процесію. Станом на вчора кількість жертв цієї розправи становила щонайменше 220, ще близько тисячі людей отримали поранення.

Розлючені такою жорстокістю влади мешканці Бенгазі захопили зброю в поліцейських відділках та у військових (за окремими даними, місцевий військовий підрозділ перейшов на бік повстанців), вигнали з міста підрозділи Сааді Каддафі і взяли владу в свої руки.

Бенгазі вважається оплотом опозиції, але виступи противників режиму почалися і в інших містах. Хоча в столиці Тріполі відбуваються організовані владою демонстрації прибічників Каддафі, а виступи опозиції відразу ж жорстоко придушують. Окремі клани та племена в провінції вже заявили про свою опозицію та можливе блокування експорту нафти, якщо влада не припинить насилля.

Із відповідними закликами до лівійського керівництва звернулися Євросоюз та ООН. Але офіційний Тріполі стверджує, що виступи протесту провокуються ззовні, і погрожує залити Європу хвилею лівійських емігрантів–нелегалів.

Закордонні аналітики роблять висновок, що Лівія вже розколота на дві частини — східну і західну, і влада вже не контролює Схід. Муаммар Каддафі ще з’являвся на мітингах своїх прибічників наприкінці минулого тижня, але при цьому мав досить наляканий вигляд. Тепер місце перебування лідера Вересневої революції не відоме, хоча сини стверджують, що меж держави Каддафі не залишав.

Бахрейн

На Перловій площі в столиці Бахрейну Манамі триває акція опозиції з вимогами відставки глави уряду та формування такого кабінету міністрів, у якому були б репрезентовані на паритетних засадах сунітська та шиїтська громади країни. У попередні дні відбувалися сутички владних сил та опозиції, жертвами яких стали шість осіб. Учора влада вже не втручалася в перебіг акції опозиції, яка готується висунути свої вимоги спадковому принцу Сальману бен Хамаду Аль Халіфу. Держсекретар США Хілларі Клінтон закликала владу Бахрейну якомога швидше розпочати діалог з опозицією.

Єгипет

На вулицях Каїра та в інших великих містах постреволюційного Єгипту спокій забезпечує військо. Життя поступово повертається до норми. Заповнюються вільні вакансії в тимчасовому уряді, який діятиме до часу президентських виборів. Посаду міністра туризму зайняв представник опозиційної партії «Вафд» Мунір Абдель Нур. Ліквідовано міністерство інформації, яке за попереднього режиму виконувало роль міністерства пропаганди.

Ємен

Кілька тисяч людей проводять у столиці Ємену Сані безтермінову акцію з вимогами відставки президента Алі Абд Аллаха Салаха. Позавчора в акціях протесту загинула одна людина. Схоже, що Салах таки втрачає владу, яка перебувала в його руках 32 роки поспіль, бо до акцій протесту поступово приєднуються депутати парламенту та військові.

Марокко

Хвиля арабських протестів докотилася і до столиці Марокко — Рабата, де минулої неділі близько чотирьох тисяч демонстрантів вимагали від короля Мохамедда поступитися хоча б частиною своїх майже безмежних повноважень. Окрім конституційної реформи, опозиція вимагає більш активної боротьби з урядовою корупцією та звільнення політв’язнів.

Дещо менші акції протесту відбулися в Касабланці та Маракеші. Найближчими днями опозиція має намір розбити постійні табори протесту в цих найбільших марокканських містах.

Судан

Минулого тижня відбулися перші антиурядові виступи в столиці Судану — Хартумі. Ймовірно, реагуючи на них, президент Омар Хасан аль–Башир, який керує країною після кривавого державного перевороту 1989 року, вчора заявив, що не висуватиме свою кандидатуру на наступних президентських виборах. Проблема в тому, що наступні вибори мають відбутися через чотири роки, а опозиція хоче «піти» Башира вже тепер. Він є єдиним на цей час у світі главою держави, якого Міжнародний кримінальний суд звинувачує у здійснені воєнних злочинів.

Туніс

Нова влада цієї країни виявила мільйони доларів та євро готівкою, золото і коштовності, які належали поваленому президенту Тунісу Зіну аль–Абідіну Бен Алі. Тепер уряд Тунісу вимагає від Саудівської Аравії, де перебуває втікач, його видати. Екс–президента хочуть судити як за розстріл учасників акцій протесту наприкінці минулого та на початку цього року, так і за обкрадання своєї країни та народу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>