Час розбирати каміння?

22.02.2011

На Верецькому перевалі, який лежить на межі Львівської та Закарпатської областей, було вчинено підпал скандального пам’ятника — монумента «На честь переходу угорських племен через Карпати». Підозрюваних у підпалі було затримано неподалік від місця інциденту. Прес–служба МВС повідомила про трьох затриманих, один із яких нібито дав свідчення «про те, що він та його друзі підпалювали пам’ятник». Партія «Свобода» невдовзі повідомила, що в справі підпалу пам’ятника, який возвеличує віднайдення угорцями своєї батьківщини, затримано її активістів.

У прес–службі Закарпатської міліції кореспонденту «УМ» повідомили, що трійця підозрюваних потрапила до рук міліції на під’їзді до села Нижні Ворота. Там проходить траса «Київ — Чоп», а Верецький перевал лежить трохи збоку. «У нас є служба, яка обслуговує нафтопровід «Дружба», — розповів «УМ» представник прес–служби обласної міліції Ярослав Залуцький. — О третій годині вони помітили вогонь і передали інформацію на пост у Нижні Ворота. Із Верецького перевалу не було куди їхати, крім тієї дороги. Тому було зупинено машину, яка рухалася, трьох осіб затримано».

Монумент на честь переходу угорців у Дунайську долину споруджено з каменю. Отож він не міг сильно постраждати. «Там згоріли вінки, угорська національна атрибутика. Поки що не можемо повідомити вам про суму збитків», — розповіли «УМ» у міліції.

У Закарпатському управлінні МВС неохоче говорять про політичну складову й відмовляються коментувати партійну приналежність затриманих. «Ми не займаємося партійними активістами — ми займаємося злочинцями», — зазначив пан Залуцький.

Водночас партія «Свобода» не стала приховувати деталей. Троє затриманих — це голова Закарпатського обласного осередку Олег Куцин, його заступник Руслан Поливка та голова Ужгородської міськорганізації Томаш Лелекач. У ніч із п’ятниці на суботу, коли і стався інцидент, вони поверталися з партійної наради зі Львова. Вчора, після кількох днів утримання під вартою, Воловецький районний суд постановив звільнити їх з–під варти.

«Свобода» поскаржилась, що міліція порушувала права активістів під час затримання та утримування під вартою. «Суд ще вирішить, чи можливо трактувати дії «свободівців» як явну неповагу до суспільства, що супроводжувалася особливою зухвалістю та цинізмом», — вважають у партії. При цьо­му там наголошують, що існування «угорського імперського символа–монумента на Верецькому перевалі» (на місці, де в 1939 році було розстріляно представників Карпатської Січі) — це «крайній цинізм і зухвалість щодо української нації».

Голова «КМКС» — Партії угорців України Микола–Миклош Ковач зазначив у коментарі «УМ», що це вже не перший випадок вандалізму на Верецькому перевалі. «Це найновіший епізод із серіалу аналогічних актів чи то вандалізму, чи то міжнаціональної ворожнечі — залежить від трактовки. Специфіка цього епізоду полягає в тому, що людей, причетних до цього вчинку, відразу піймали», — зазначив пан Ковач, який був одним із ініціаторів спорудження пам’ятника.

Відповідаючи на запитання «УМ», яким чином суботній підпал позначиться на міжнаціональних взаєминах на Закарпатті, пан Ковач сказав: «Праворадикали вважаються маргіналами на Закарпатті. Цей пам’ятник є улюбленим об’єктом наших маргіналів. Завдяки монументу вони хочуть привернути до себе увагу». Голова КМКС» відзначив, що «Свобода» не подолала 3–відсотковий бар’єр на минулих місцевих виборах. Зате в обласну раду пройшли і партія Ковача, і Демократична партія угорців.

Що ж до самого монумента, то перший пам’ятник на честь переходу угорців через перевал (а йшли вони з–під Уралу) було споруджено наприкінці ХІХ століття. За століття його кілька разів нищили. Новий монумент постав у 2008 році, після того, як Угорщині вдалося знайти порозуміння з українською владою. Офіційний Київ дав згоду на спорудження монумента в обмін на те, що в Будапешті постане меморіал на честь жертв Голодомору. Окрім того, на Верецькому перевалі мав постати пам’ятник на честь стрільців, розстріляних у 1939 році. Проте монумент пам’яті в Будапешті так і не з’явився...