Вершки проти вершків

22.02.2011
Вершки проти вершків

Для Кобі Брайонта «Матч усіх зірок–2011» може стати останнім у кар’єрі. (Фото Рейтер.)

Цьогорічний «Матч усіх зірок» НБА багато хто з уболівальників та фахівців визнав ледь не найкращим за всю історію існування ліги. Звичайно, серед нинішніх «енбіеївців» немає гравця калібру Майкла Джордана, чию корону намагаються начепити то на Кобі Брайанта, то на Леброна Джеймса. Однак і тих баскетболістів, що позавчора ввечері з’їхалися до Лос–Анджелеса, вистачило для порівняння цієї компанії з часами, коли в аналогічному за статусом матчі сходилися Ларрі Берд, Меджик Джонсон і «Його повітряність» Джордан, що 14 разів потрапляв до складу «всіх зірок».

Лос–Анджелес уже вп’яте приймав матч найкращих гравців НБА. До минулої неділі перевага за кількістю перемог була на боці Східної конференції: 36 проти 23 успіхів представників Заходу. Цього разу гору взяли «західняки». Утім на «Матчі всіх зірок» баскетболісти більше переймаються ефектними моментами на паркеті, аніж підсумковим рахунком, і нерідко гравець може навмисно пропустити суперника під кільце, аби той завершив атаку слем–данком і потішив глядачів.

Стартові п’ятірки на матчі зірок звично обирають уболівальники своїм голосуванням, а запасних визначають тренери клубів НБА. Цього разу «глас народу» обернувся курйозом: до числа п’яти кращих гравців від Заходу потрапив центровий «Х’юстон рокетс» Яо Мінь, який у нинішньому сезоні взагалі не грає через травму. То постаралися присутні в інтернеті китайські любителі баскетболу. Завдяки їхній активності цей гравець незмінно потрапляє до числа зірок.

Цікавість викликала присутність на цьому дійстві форварда «Лос–Анджелес кліпперз» Блейка Гріффіна. Молодий форвард пропустив минулий сезон через травму, тому зараз вважається новачком НБА. У рідному місті гравець засвітився на всіх фронтах: зіграв не лише в недільному матчі, а й у протистоянні новачків та другорічників, а на додачу ще й виграв конкурс слем–данків (кидків згори). Суддів він підкорив своїм ефектним закиданням після розвороту на 360 градусів та фінальною спробою з перестрибуванням легкового авто.

А титул найціннішого гравця матчу отримав захисник «Лос–Анджелес лейкерз» Кобі Брайант: на рідному паркеті він став найрезультативнішим і зробив найбільше підбирань, і найкращим його називають учетверте. «Чудово було зіграти перед своїми уболівальниками. Це був останній «Матч усіх зірок» у моїй кар’єрі, і приємно, що мене визнали найціннішим», — сказав Кобі після гри.

 

ТАБЛО

Матч усіх зірок НБА. Збірна Заходу — збірна Сходу — 148:143

Захід: Брайант (37+17 підб.), Дюрант (32), Гасоль (17+7 підб.), Уестбрук (12), Пол (10+7 передач), Гріффін (8), Ентоні (8+7 підб.), Жинобілі (7), Новіцьки (6)

Схід: Стаудмайєр (29), Джеймс (29+12 підб.+10 перед.), Уейд (14), Бош (14), Аллен (12), Джонсон (11), Роуз (11), Пірс (6), Рондо (6+8 перед.), Говард (5+7 підб.)

Збірна новачків — збірна другорічників — 148:140.

* * *

Українська суперліга. «Азовмаш» — «Дніпро–Азот» — 101:96, «Політехніка–Галичина» — «Кривбас–баскет» — 68:80, «Говерла» — «Ферро–ЗНТУ» — 87:77, «Дніпро» — «Будівельник» — 49:68, «Одеса» — «Миколаїв» — 74:71, «Київ» — «Донецьк» — 65:87.

Лідери: «Будівельник» — 26 перемог/7 поразок, «Донецьк» — 24/8, «Азовмаш» — 20/12, «Говерла» — 20/13...