Скільки коки йде на колу

17.02.2011

Далекого 1886 року фармацевт Джон Пембертон із міста Атланта, штат Джорджія, запатентував так званий універсальний лікарський засіб, який згодом став популярним газованим напоєм — «Кока–колою». Відтоді оформився справжній культ «Кока–коли», причому не лише у США, а по всьому світу. Досить сказати, що рекламна кампанія саме цього продукту породила Санта–Клауса у його звичному вигляді. А одним зі стовпів міфу про «Кока–колу» є секретність її оригінального рецепту — кажуть, він здавна зберігається за сімома замками, і доступ до цієї комерційної таємниці мають лише кілька людей у корпорації. І ось днями радіошоу This American Life виступило із заявою про те, що роздобуло рецептуру найвідомішої газводи.

Ведучі програми відшукали фотографії рукопису рецепта, які були опубліковані 8 лютого 1979 року у виданні Atlanta Journal–Constitution, і виклали на сайті радіокомпанії (цікаво, що він одразу ж «упав» через величезний наплив відвідувачів). Рецепт написаний дуже нерозбірливо, однак радійники виступили в ролі вмілих «дешифраторів».

Отже, до складу сиропу — основи газованого напою — входять: рідкий екстракт листя коки (три драхми (а драхма — це 1/8 аптекарської унції), лимонна кислота (три унції ), кофеїн (одна унція), цукор (30 одиниць — точна міра ваги не вказана), вода (2,5 галона), сік лайма (дві пінти), ваніль (одна унція), карамель (1,5 унції або більше), а також той самий секретний інгредієнт Merchandise X7 (дві унції на п’ять галонів сиропу). Сам Merchandise X7 складається зі: спирту (вісім унцій), апельсинової олії (20 крапель), лимонної олії (30 крапель), олії мускатного горіха (10 крапель), коріандру (очевидно, мається на увазі олія — 5 крапель), ефірної олії квітів апельсинного дерева (10 крапель), олії кориці (10 крапель).

Рецепт, викритий радійниками, в компанії «Кока–кола» наразі не прокоментували.