НОВИНИ ПЛЮС

16.02.2011

Ліквідувати Умарова

Російські силовики проводять спецоперацію з ліквідації лідера північнокавказьких бойовиків Доку Умарова, який узяв на себе відповідальність за вибух в аеропорту «Домодєдово». Про це повідомив головнокомандувач внутрішніх військ МВС Росії Микола Рогожкін. Вік також заявив, що 20–річний Магомед Євлоєв, який підірвав себе в «Домодєдово», три місяці проходив службу у полку внутрішніх військ МВС у Владивостоці, але був відряджений за станом здоров’я.

Півтрильйона для порятунку євро

Міністри фінансів країн, що входять до єврозони, домовилися про створення стабілізаційного фонду в розмірі 500 мільярдів євро, одним із джерел фінансування якого стане Міжнародний валютний фонд. Так званий Європейський механізм стабільності (ESM) прийде на зміну чинному нині Європейському фонду фінансової стабільності (EFSF), створеному минулого року для підтримки слабких економік єврозони. Новий механізм має стати частиною комплексного пакету заходів, який лідери ЄС планують узгодити до кінця березня, щоб вивести єврозону з боргової кризи.

Єврочиновникам заборонили відпочивати з олігархами

Єврокомісія ухвалила новий кодекс поведінки для чиновників ЄС вищого рангу, яким відтепер заборонено проводити вихідні та відпустки на яхтах або віллах олігархів, а також користуватися літаками диктаторів. Особливо обережними членам Єврокомісії порадили бути на гірськолижному курорті, якщо на одних схилах із ними катається «який–небудь магнат». Кодекс з’явився після скандальних повідомлень про те, що міністр закордонних справ Франції Мішель Альо–Марі проводила різдвяні канікули в гостях у поваленого під час революції президента Тунісу Зіна аль–Абідіна Бена Алі, а прем’єр–міністр Франції Франсуа Фійон скористався особистим літаком екс–президента Єгипту Хосні Мубарака.

Берлусконі став підсудним

Суд Мілана ухвалив почати розгляд справи щодо прем’єр–міністра Італії Сильвіо Берлусконі, якого звинувачують у сексуальному зв’язку з неповнолітньою танцівницею з Марокко та спробі приховати цей факт. Перше засідання у справі 74–річного прем’єра призначено на 6 квітня. Адвокати Берлусконі, який наполягає на своїй невинуватості, обіцяють оскаржити постанову суду.

Конституцію Єгипту перепише суддя

Вища військова рада Єгипту призначила голову комісії з розробки поправок до Конституції. Як повідомляє «Рейтерс», цю посаду обійме колишній суддя Тарек Аль–Бішрі, відомий своїми незалежними поглядами й принциповістю. Упродовж найближ­чих двох місяців Вища рада планує провести всенародний референдум щодо внесення змін до основного закону.

Також тимчасова влада Єгипту звернулася до Франції з проханням заморозити активи колишніх єгипетських офіційних осіб. Водночас екс–президента Єгипту Хосні Мубарака та членів його сім’ї цей запит не стосується. Нагадаємо, раніше готовність заморозити рахунки колишніх урядовців Єгипту висловили Велика Британія та Швейцарія.

У США спорткар на смерть збив небожа Далай–лами

Небіж духовного лідера буддистів Далай–лами XIV загинув під колесами авто на одній із трас в американському штаті Флорида. Трагедія сталася, коли 45–річний Джигме Норбу здійснював 480–кілометрову ходу на підтримку незалежності Тибету, прямуючи з міста Сент–Огастін до Вест–Палм–Біч. За даними поліції, Джигме збив спортивний автомобіль. Раніше чоловік уже здійснював тривалі подорожі, щоб привернути увагу світу до проблеми незалежності Тибету — зокрема, пішки пройшов зі штату Індіана до Нью–Йорка.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>