І академіка — під анафему

І академіка — під анафему

У селі Шукайвода Христинівського району Черкаської області Михайлівський храм, що належить до Київського патріархату і який будує сільська громада вже тринадцять років, намагаються передати Московському. «У нас раніше була дерев’яна церква, за радянських років її перетворили на клуб, далі там зробили склад, а потім i зовсім розібрали. У 90–х роках почали будувати нову цегляну церкву. Громада села вирішила, що бути цьо­му храму під юрисдикцією Київського патріархату», — розповів «УМ» сільський голова Шукайводи Ігор Бобошко.

Манівцями до храму

Манівцями до храму

Донецький адміністративний окружний суд розпочав розгляд справи за позовом Варвари Камаралі, мешканки села Кам’янка Тельманівського району, до Донецької обласної держадміністрації. Громадянка вимагає визнати недійсним рішення голови облдержадміністрації від 9 лютого 1996 року, згідно з яким напівзруйнована культова споруда була передана місцевій церковній громаді Вознесіння Господнього, що перебуває під юрисдикцією Української православної церкви Київського патріархату.

Церковне рейдерство — справа не Божа

Церковне рейдерство — справа не Божа

Із закликом вжити заходів, аби припинити церковне рейдерство на Сумщині, сім політичних партій та громадських організацій звернулися до Президента Віктора Януковича. У листі до першої особи держави автори наводять низку прикладів, коли права вірян православної церкви Київського патріархату порушувалися на користь православної церкви Московського патріархату. Так, у травні минулого року в Шостці стався підпал храму Святої Трійці громади УПЦ КП. У червні представники церкви Московського патріархату самовільно захопили храм Київського патріархату в Юнаківці Сумського району. Того ж місяця Сумська єпархія УПЦ МП заявила про перехід «до лона канонічної церкви» Свято–Покровської громади села Кияниця Сумського району. І хоча з’ясувалося, що жодної ухвали громада не приймала, тамтешній храм було захоплено.

Всі статті рубрики