«Курортна» революція

01.02.2011

Дні перебування при владі 82–річного президента Єгипту Хосні Мубарака можна вважати порахованими. На сьогодні єгипетська опозиція скликає в Каїрі мільйонну демонстрацію протесту з вимогою відставки Мубарака, що, ймовірно, буде останнім цвяхом, який протестувальники заб’ють у труну старого режиму. Дружина Мубарака вже втекла з країни до Великої Британії (за походженням вона є наполовину валлійкою), двоє його синiв накивали п’ятами ще раніше, а сам президент утік iз Каїра до міжнародного курорту Шарм ель–Шейх, звідки, ймовірно, тiкатиме «у світи» і сам.

Учора, на сьомий день масових протестів, уже було зрозуміло, що старий режим, який ще недавно здавався непорушним, валиться, немов картковий будиночок. Гарячкові спроби Мубарака «провести реформи», за які він не брався впродовж 30 років перебування при владі, зміна ним одного уряду на інший, призначення віце–президентом глави особистої охорони та інші відчайдушні спроби втриматися при владі вже не справляють враження навіть на найближче оточення президента. Поліція залишила Каїр, і в столиці панує хаос та ширяться акти мародерства. Взято штурмом і звільнено в’язнів кількох в’язниць. Столичними вулицями ходять озброєнi мародери, які нападають і грабують усiх і все: позавчора вони пограбували та сплюндрували навіть головний онкологічний шпиталь у Каїрі. Власники готелів організовують самооборону, загони самооборони громадян намагаються наводити порядок на вулицях. Станом на вчора у заворушеннях у Єгипті загинуло щонайменше 150 осіб. Єдиною опорою порядку залишається військо.

Наразі не відомо лише головне — яким буде новий Єгипет після «ери Мубарака». Хоча святе місце порожнiм не буває і вже почали спливати нові політичні сили та вожді. Роль провідної опозиційної сили, яка претендує перебрати владу у свої руки, виконує «Рух шостого квітня». Сплив і можливий наступник Мубарака — відомий опозиційний політик, колишній глава МАГАТЕ, лауреат Нобелівської премії миру Мохамед Ель–Барадеї. Його підтримує провідна ісламістська сила Єгипту «Мусульманське братство», а це породжує підозри та побоювання, що відносно світський та демократичний Єгипет (порівняно з іншими країнами мусульманського світу) може перетворитися на ісламську країну іранського зразка.

Західні політики сходяться на думці, що вирішальне слово у формуванні нових політичних обрисiв Єгипту матиме армія. Наразi вона є єдиною структурою Єгипту, яка залишається керованою та згуртованою. Чи візьмуть військові владу у свої руки, чи доручать провести демократичне реформування країни цивільним — лише питання. Можливо, єгипетська армія відіграє ту саму стабілізуючу та контролюючу роль, що свого часу виконала армія в Туреччині. Схоже, Сполучені Штати вже мирилися з втратою свого союзника Мубарака і тепер підшуковують йому заміну. Більше наляканий Ізраїль, який не бажає втрачати Мубарака як особу, що першою з арабських лідерів зважилася на нормалізацію відносин iз єврейською дер­жавою.

На відміну від політичних лідерів прості європейці та мешканці інших континентів сприймають події в Єгипті передусім як загибель «дешевого туристичного раю». Принаймні його втрату на найближчі сезони. У зв’язку iз заворушеннями в країні багатих історичних пам’яток та відомих курортів міністерства закордонних справ багатьох країн світу попередили своїх громадян про небезпеку поїздок до Єгипту. Масово відмовляються від уже викуплених турів до Єгипту громадяни європейських країн. Та й туристичні агенції цих країн відкликають такі тури. Деякі держави організували чартерні рейси для вивезення своїх громадян з Єгипту. Для прикладу, позавчора з Риму до курортів Єгипту мали відбути 500 італійських туристів, але на посадку до аеропорту прибули лише 50 iз них.

Байдужість до своїх громадян виявляють лише Україна та Росія, МЗС яких обмежилися попередженнями не їздити до Єгипту. На відміну від цивілізованiших країн російські та українські туристи стали заручниками драконівських угод туристичних фірм, які вказують в угоді, що кошти за вже викуплені тури не повертаються в разі виникнення в країні поїздки форс–мажорних обставин, тобто стихійних лих чи політичних переворотів. «УМ» зателефонувала до кількох туроператорів і встановила, що наразi від поїздок до Єгипту відмовляються приблизно 20 відсотків власників викуплених турів, а решта йде на ризик, щоб не втрачати гроші. Тож позавчора з київського аеропорту Бориспіль вилетіли три літаки з українськими туристами до Шарм ель–Шейха і стільки ж — до Хургади. Того самого дня з аеропортів Росії до курортів Єгипту стартували 55 літаків iз російськими туристами.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>