Віща Ванга

28.01.2011
Віща Ванга

Усі свої гроші віщунка вклала в будівництво цієї красивої церкви.

У «просвітленому» промінням науки та прогресу ХХ столітті було не менше провидців, віщунів, оракулів та представників інших суміжних шахрайських фахів, ніж у більш «темні» попередні століття. І, певне, найбільшою зіркою серед них була болгарка, яку звали бабою Вангою. Принаймні вона точно була королевою жанру передбачення на території так званого соціалістичного табору. Якимось дивним чином пуританська радянська ідеологія допускала існування такого «відступництва». І навіть популяризувала його, що давало привід зароджуватися підозрам, що бабу Вангу вигадали і смикають нею за відповідні ниточки комуністичні спецслужби, щоб відволікати мешканців соцтабору думками про світле майбутнє від тодішнього похмурого сьогодення. Але це також лише припущення.

Віднесена вихором

...У дитинстві Ванга була звичайною дівчинкою з блакитними очима та білявим волоссям. Але серед інших дітей вирізнялася непересічною мудрістю. Втім життя її не милувало. Коли Ванзі було три роки, під час народження другої дитини померла її мати, а батька Панде Сурчева забрали на фронти Першої світової війни. Тому її та молодшого брата ростили сусіди. Специфічні здібності дівчинки почали проявлятися ще під час дитячих ігор: мала приписувала лікувальні трави своїм друзям, які вдавали хворих. А от історія про те, що у віці 12 років її підхопив потужний вихор, підняв високо над землею, а потім кинув майже неушкодженою на землю за два кілометри від місця, де забрав, — не більше ніж легенда. До речі, метеорологи не підтверджують сильного смерчу в місцевості Нове Село (територія сучасної Македонії), де після повернення батька з війни з 1923 року мешкала дівчинка. Але саме так викладено факти в найавторитетнішій книзі про бабу Вангу, яку написала її племінниця Красіміра Стоянова – вона прожила з Вангою все життя і була, так би мовити, її «секретарем та асистентом». І саме в історії зі смерчем знаходимо пояснення її сліпоти: мовляв, пісок потрапив в очі й став причиною стрімкого погіршення зору.

Панде Сурчев на той час одружився вдруге. Родина жила у скруті, але батько кинув усі наявні гроші на порятунок доньки. Спочатку їй зробили дві операції на очах у столиці Македонії — Скоп’є, а третю, яка мала стати вирішальною, — у столиці Сербії — Белграді. На останню батько не зумів зібрати достатньо грошей, тому лікування було поганим і після повернення додому дівчинка повністю втратила зір. У 1925 році її відправили до сербського міста Земун, де вона провела три роки в будику для сліпих, навчаючись азбуці Брайля, музиці, приготуванню страв та шиттю і в’язанню. Після повернення до батьківського дому дівчина намагалася заробляти на життя здобутими в будинку для сліпих навиками, доглядала за молодшими братами та сестрами. 1940 року помирає батько Ванги, а через два роки вона виходить заміж за Дімітра Гуштерова і молоде подружжя переїздить жити до болгарського міста Петрич, де Ванга прожила решту життя. Ванга передбачала майбутнє іншим людям, але не могла передбачити власне. Цей шлюб тривав 20 років аж до смерті Дімітра в 1962 році. Останні 12 років свого життя чоловік Ванги безпробудно пиячив. Дітей подружжя не мало.

Дар провидиці

Уперше дар провидиці проявився у Ванги в 16 років, коли вона точно вказала батьку подвір’я, в якому переховували їхню зниклу вівцю. Власне і Дімітр Гуштеров узяв її в дружини за умови, що вона вкаже йому на вбивць його брата, пообіцявши при цьому не вдаватися до помсти. Пророкувати людям майбутнє Ванга розпочала ще до Другої світової війни. Свій дар вона пояснювала присутністю поруч iз нею створінь невизначеного походження, які переказують їй знання про інших людей та навколишнiй світ. За словами Ванги, життя кожної людини пропливало перед її очима немов у фільмі — від народження і до самої смерті. Вона стверджувала, що може «зазирнути» в майбутнє людини, але не може впливати на перебіг подій, щоб змінити його. Ванга також запевняла, що може лікувати людей, але лише за допомогою фітопрепаратів. Хоча вона не заперечувала традиційної медицини, але вважала, що занадто велика кількість ліків «зачиняє двері, через які природа спроможна відновити рівновагу організму завдяки травам». Вона була переконана, що кожна людина може самостійно вилікувати себе за допомогою трав, які ростуть у її рідній місцевості.

Баба Ванга пророчила майбутнє дітям — народженим і ненародженим. Стверджувала, що бачить і розмовляє з людьми, які жили сотні років тому. Вони, казала, не давали їй спокою: «Лиш засну, а вони кричать: «вставай, час до праці». Свої пророцтва вона виголошувала дуже складною мовою та ще й специфічним діалектом болгарської мови. Вона дуже неохоче говорила про майбутнє нашої планети загалом. Хоча наприкінці свого життя надиктувала своїй племінниці та журналістам прогноз для людства на наступні три тисячі років, аж до 5079 року, коли, за її словами, настане начебто кінець світу. Коли читаєш цей прогноз, то просто важко повірити в те, що його склала сліпа, неграмотна жінка з провінційного містечка, оскільки він більше скидається на роботу науковця, який вирішив побавитися в написання фантастично–футуристичного роману.

Талант і шанувальники

Баба Ванга славилася гостинністю та за характером була людиною, яка ніколи не відмовить у допомозі, але при цьо­му була непривітною до людей, яких завдяки своєму дару відразу ж розпізнавала як «поганих», грішних та брехунів. Їх вона проганяла ще з порогу, не добираючи при цьому слів. Кажуть, Ванга знала дату своєї смерті, тому незадовго до цього дня повідомила, що у Франції є сліпа десятирічна дівчинка, якій вона заповіла свій дар, і люди невдовзі почують про неї. Вiдтодi минуло 15 років, а «нова Ванга» з–над Сени так і не об’явилася.

Серед шанувальників Ванги були дуже імениті особи. Її відвідував Адольф Гітлер, який, як кажуть свідки, залишився дуже невдоволеним її пророцтвами. В повоєння часи клієнтами баби Ванги були представники найвищого партійного керівництва Болгарії, зокрема й довголітній правитель цієї країни Тодор Живкович. Та й Леонід Брежнєв навідувався до неї.

Натомість Болгарська православна церква вважає феномен Ванги проявом неоязичництва чи неопоганства. Християнські богослови тлумачать її здібності впливом диявольських сил. Пророцтва Ванги порівнюються з практиками окультизму, впаданням у транс, запереченням загробного життя та християнства взагалі. Болгарська православна церква стверджує, що в моменти видінь чи «пророцтв» Ванга перебувала під впливом злого духу та підкорялася його волі. Таку позицію займає і Російська православна церква...

 

ХОЧЕТЕ ВІРТЕ...

Що передбачила Ванга?

З огляду на складну мову Ванги та туманність висловів, її пророцтва можна тлумачити по–різному. Але все ж інтерпретатори висловлювань провидиці стверджують, що вона таки точно вказала на такі події: смерть Сталіна, прихід до влади Гітлера та початок Другої світової війни, смерть болгарського царя Бориса ІІІ (вказала йому особисто дату й обставини смерті, коли він відвідував її 8 квітня 1942 року), прихід до влади в Болгарії комуністів, Празьку весну 1968 року, вихід на політичну арену Михайла Горбачова, Чорнобильську катастрофу, розпад СРСР, аварію російської субмарини «Курськ», війни в Нікарагуа та Лівані, теракт у США 11 вересня 2001 року.

З іншого боку, якщо вірити пророцтвам Ванги, то з 10 листопада минулого року наша планета перебуває у стані Третьої світової війни. Дійсно, цього дня комуністична Північна Корея провела підземне ядерне випробування, яке, на щастя, ще не переросло у війну. Бо на цей рік Ванга передбачає знищення в цій ядерній війні населення всієї Північної півкулі. Війна мала б закінчитися лише 2014 року, а її кінцевим наслідком стало б повне обезлюднення європейського континенту до кінця 2016 року. 2018 року Китай мав би стати головною світовою потугою. По тому розпочнеться поступове відродження Європи, але вже як мусульманської, а не християнської.

 

ДОВІДКА «УМ»

Майбутня провидиця народилася в Османській імперії в місцевості Струміци (тепер територія Македонії) 31 січня 1911 року, принаймні так подають болгарські джерела та болгарська «Вікіпедія». Хоча англомовна «Вікіпедія» подає як дату народження 21 сiчня, а ще деякі джерела — 3 жовтня. Її справжнє ім’я та прізвище — Вангелія Пандева Дімітрова. З її народженням пов’язана цікава легенда. Дівчинка народилася недоношеною, раніше терміну, а, за місцевими болгарськими віруваннями, такій дитині можна дати ім’я, лише переконавшись, що вона виживе. Коли ж повитуха нарешті почула крик дитини, то вибігла на вулицю і запитала першого перехожого, яке їй дати ім’я. Незнайомець запропонував — Андромеда. Від нього відмовилися, як від занадто грецького. А вже другий перехожий запропонував Вангелія, що в перекладі з грецької означає «та, що приносить добрі новини».

Померла Ванга в ореолі слави однієї з найкращих провидиць світу 11 серпня 1996 року в шпиталі в Софії.

На виконання висловленої у її заповіті волі, у травні 2008 року в будинку Ванги в Петричі було відкрито музей. Підраховано, що за 50 років своєї діяльності болгарська провидиця прийняла приблизно півмільйона осіб, більшість з яких пройшла через цей дім та її літню резиденцію в селі Рупіте. Бувало, вона приймала навіть по 200 відвідувачів у день. Усі зароблені гроші Ванга вклала в будівництво церки в Петричі. Її скромна могила розташована неподалік цього храму святої Петки.

 

  • Восьмий рік Президента

    Чергове «все пропало» в Україні проходить під личиною панамського синдрому. Ключове слово в цій історії саме «чергове», бо перепусткою на владний олімп нашим політикам традиційно служать саме апокаліптичні агітки. І >>

  • Обмін планетами

    Древні космодроми, що збереглися на нашій планеті, красномовно доводять як мінімум «туристичну» або наукову цікавість прибульців до життя заселеної Землі. Вони тут були, і цей факт, що підтверджений абсолютно зримими доказами, заперечити складно. >>

  • Розквiтнуть мiста-сади

    Розповідь ученого, який бачив майбутнє. «Свідомо» продовжує публікувати історії Олександра Харченка — фізика-ядерника, який стверджує, що на минуле Різдво, 7 січня, зміг порушити закон збереження імпульсу і на кілька годин потрапив в Україну 2028 року. >>

  • Розквiтнуть мiста-сади

    Журналісти записали розповідь ученого, використовуючи поліграф — детектор брехні. А після цього довго сперечалися, чи потрібно ділитися почутим... Фізик-ядерник Олександр Харченко стверджує, що йому вдалося побувати в майбутньому. >>

  • Усе буде на П’ятірку

    Наприкінці 2016 року в Україні вже нічого не буде по-старому. Для реформ, які встигли перетворитися на «заговорені» міфи, нарешті настав сприятливий час. Зміни прийдуть в усі сфери нашого життя, але скористатися ними зможуть лише ті, хто сам готовий перебудувати себе на новий прогресивний лад. Консерватори й далі оплакуватимуть стару систему, проклинаючи «безлад». >>

  • Парад близнюків і дзеркальних двійнят

    Наші агресивні північні сусіди запевняють, що Росія на території Донбасу воює з самою Америкою, а Україна у цій епічній борні — щось на кшталт борошна між глобальними жорнами. Вочевидь, таке припущення додає їм внутрішньої величі й служить доказом гучно розрекламованого процесу вставання з колін. >>