Радість вільного руху

27.01.2011

Співробітники двох харківських наукових закладів — інституту патології хребта і суглобів імені М.Сітенка та інституту монокристалів — розробили, виготовили, а головне — навчилися успішно використовувати на практиці сапфірові тазостегнові суглоби.

Штучні «деталі» для заміни ушкоджених ділянок цієї частини опорно–рухової системи використовували й раніше, але, оскільки вони були виготовлені з металу і поліетилену, швидко зношувалися. У результаті пацієнти, що пережили непросту процедуру заміни суглоба і тривалий період реабілітації, були змушені вже через 10—15 років усе починати спочатку.

І ось нарешті вченим вдалося винайти так званий «золотий стандарт» для такого випадку. Йдеться про замінник, створений із сапфірів. Останні в Харківському інституті монокристалів вирощуються при температурі 2 тисячі градусів, завдяки чому зруйнувати їх практично неможливо. Саме тому виготовлені з надміцного матеріалу тазостегнові суглоби можуть служити 25 років і більше. Лікарі інституту імені М. Сітенка вже провели близько двох десятків операцій із вживляння нових протезів і залишилися задоволені результатом — сапфірові «деталі» швидко приживаються в організмі людини і фактично не створюють їй дискомфорту під час руху.

Співробітництво двох харківських інститутів у галузі ортопедії успішно триває вже більше 20 років. За цей час фахівцям вдалося вперше створити сапфірові протези для шийних хребців та плечових суглобів. А після дворічної роботи над виготовленням тазостегнового «золотого стандарту», вони планують взятися за колінний. Матеріалом знову служитиме надміцний штучний сапфір.