Подвійний удар

20.01.2011
Подвійний удар

Учора Сергій Стаховський виграв аж два матчі. (Фото Рейтер.)

Попередні два вояжі на відкритий чемпіонат Австралії, у 2009 і 2010 роках, для киянина Сергія Стаховського завершувалися вже в першому колі основної сітки — як в одиночному розряді, так і в парному. До старту ж нинішнього сезону 25–річний лідер збірної України, схоже, підійшов у всеозброєнні. Зі здоров’ям у хлопця все гаразд, а те, що й спортивна форма також у нього відмінна, Стах підтвердив учора зранку за київським часом двома перемогами поспіль.

 

Наші «рулять»

Спочатку українець на восьмому корті «Мельбурн парку» впевнено довів перевагу у класі над поляком Лукашем Куботом — 6:3, 6:4, 6:4. За словами Сергія, він залишився задоволеним виконанням завдання на матч — виграти у трьох сетах. І навіть те, що Стаховський поступився в кількох геймах на своїй подачі, його не засмутило. Бар’єр другого раунду подолано.

«Кубот — парний гравець. Інколи він добре приймав подачу, інколи я не надто вдало подавав. Але не думаю, що затягнув із виграшем. Тим паче, що колись я й поступався Лукашу. Гадаю, що зіграв так, як і мав зіграти», — філософськи зауважив киянин.

У третьому раунді на Сергія чекає іспанець Томмі Робредо, який учора вибив із турніру 16–го номера посіву — американця Марді Фіша (1:6 і тричі по 6:3). В очних протистояннях із Томмі рахунок у Стаховського нічийний — 1:1, тож завтра рівновага похитнеться.

А вже через дві години після успіху в «одиночці» Стах разом зі своїм звичним партнером, росіянином Михайлом Южним, вийшов на матч першого кола в парному розряді. На хардовому покритті десятого корту слов’янський дует розібрався з аргентинцями Хуаном–Ігнасіо Челою та Леонардо Майєром — 7:5, 6:3.

Також учора святкував перемогу в парному розряді й донеччанин Олександр Долгополов. Разом із чехом Яном Гаєком він здолав дует Фабіо Фоньїні/Лукаш Лацко (Італія/Словаччина) — 6:3, 6:7, 6:2.

Єдиною втратою українців учора стала Марія Коритцева. Її співпраця в парі з бельгійкою Кірстен Фліпкенс закінчилася, ледь почавшись. Дівчата в першому колі «без шансів» здалися дуету, сіяному під дев’ятим номером, — американкам Бетані Маттек–Сандз і Меган Шонессі (1:6, 1:6).

Інші розважають

Другий і третій ігровий день основної сітки «Аустреліен оупен» подарували глядачам кілька справді видовищних спектаклів. Одразу троє чоловіків здобули вольові перемоги з рахунком партій 3:2, програючи по ходу матчів 0:2. Так іспанець Вердаско (9) здолав серба Тіпсаревича (2:6, 4:6, 6:4, 7:6, 6:0), француз Тсонга (13) — німця Пецшнера (4:6, 2:6, 6:2, 6:3, 6:4), італієць Сеппі — француза Клемана (3:6, 2:6, 7:5, 6:3, 6:2).

Також п’ять сетів знадобилися для перемоги аргентинцеві Давіду Налбандяну. Але мельбурнську публіку його подвиг засмутив, оскільки колишня четверта ракетка планети вибила із сітки місцевого улюбленця Ллейтона Х’юїтта — 3:6, 6:4, 3:6, 7:6, 9:7.

Перед цим на центральному корті, «Арені Рода Лейвера», зустрілися дві колишні лідерки світового жіночого рейтингу. Сіяна під третім номером бельгійка Кім Клійстерс просто декласувала росіянку Дінару Сафіну, не віддавши їй жодного гейму, — двічі по 6:0. Святкувала успіх ще одна колишня перша ракетка з Бельгії: Жустін Енен (11) перемогла українку за національністю, але британку за паспортом Олену Балтачу — 6:1, 6:3.

Зазнали певних втрат і сіяні: програли іспанець Монтанес (25), аргентинець Монако (26), француженка Бартолі (15), бельгійка Вікмайєр (21). Порадувала ж усіх японка Дате–Крумм. Але не результатом (вилетіла в першому колі), а тим, що у свої 40 років 56–та ракетка планети заявила, що не збирається завершувати кар’єру, а хоче приїхати до Мельбурна й через рік.