Синтетика для молодих

18.01.2011
Синтетика для молодих

Момент киянина Темура Парцванії біля воріт команди з Паневежиса. (Фото з сайту FCDynamo.kiev.ua.)

Напевно, організатори Кубка чемпіонів СНД та Балтії, якому цього року виповнюється 19, хіба за інерцією розсилають запрошення в надії побачити найсильніші клуби пострадянського простору. Відтоді, як у 2002 році під куполом московського спорткомплексу «Олімпійський» 27 тисяч глядачів оцінили захоплююче фінальне протистояння «основ» «Спартака» та київського «Динамо», турнір втратив популярність. Тепер до Росії їдуть резервні склади відомих команд, окремі країни замість чемпіонів делегують призерів або взагалі ігнорують турнір на штучному покритті. Аби не порушувати структуру змагань (чотири квартети по чотири команди), організатори з 2007 року запрошують колективи із держав, що не входили у СРСР.

Фінський ГІК і є такою «білою вороною», яка вже вдруге поспіль прилітає на Кубок СНД. Саме з посланцями Гельсінки випало зіграти перший груповий поєдинок другій команді київського «Динамо». Саме вона замість чинного чемпіона — донецького «Шахтаря» — представляє Україну на цьогорічних змаганнях, що переїхали з Москви до Пітера.

Минулої п’ятниці під дахом СК «Петербурзький» бойове хрещення на посаді старшого тренера «Динамо–2» проходив Андрій Гусин. Шкода, але до радості від маленького успіху на новій відповідальній посаді колишньому півзахисникові «Динамо» і національної збірної не вистачило лічених секунд — 0:1 після пропущеного пенальті.

«Безумовно, ніхто не планував програвати на останніх хвилинах. Але в цілому враження від гри позитивні. Психологічно тиснути на молодь я не буду, нам потрібно відновитися й підготуватися до наступного матчу», — так оцінив свій дебют у напівофіційному матчі Гусин.

Варто відзначити, що всі гравці українського клубу скаржилися на штучне покриття, яке дещо відрізняється від тренувального поля в Кончі–Заспі.

Мабуть, це давалося взнаки й наступного дня, коли юні кияни грали з литовським «Екранасом» (найдосвідченіший у складі української команди — Олег Допілка, решта — зовсім не відомі широкому колу вболівальників). «Молодим хлопцям важко грати два дні поспіль, надто ж проти дорослих чоловіків. Проте вони молодці, адже продемонстрували характер, забувши про свої синці і травми. Наразі все йде нормально», — так старший тренер «Динамо–2» оцінює нічию своїх підобічних із прибалтійцями.

Аби перший млинець Гусина виявився їстівним, команда мусить здолати груповий етап. Для цього потрібно посісти бодай третю сходинку в групі, адже беззаперечний лідер квартету D — молодіжна збірна Росії — змагається поза конкурсом.

А основний склад «Динамо» в ці дні перебуває в Ізраїлі — перший тренувальний збір 2011 року проходить в Ейлаті на березі Червоного моря.

 

ТАБЛО

Кубок чемпіонів Співдружності (Санкт–Петербург). Група D. 1–й тур. «Динамо» (К, Україна) — ГІК (Фінляндія) — 0:1 (Скапіні, 90 (пен.)), Росія (молод.) — «Екранас» (Литва) — 4:2.

2–й тур. «Екранас» — «Динамо» — 1:1 (Варнас, 62 — Прокипчук, 56), Росія — ГІК — 1:0.

Турнірне становище: Росія — 6, ГІК — 3, «Динамо», «Екранас» — 1.