НОВИНИ ПЛЮС

11.01.2011

Справа сумісників

Опозиція наполягатиме, щоб Верховна Рада цього тижня позбавила повноважень депутатів–сумісників. Про це вчора заявив на брифінгу віце–спікер від БЮТ Микола Томенко. Він нагадав, що, наприклад, голову «Укрспецекспорту» Дмитра Саламатіна, який брав участь у бійці 16 грудня, не тільки не звільнили з посади, а ще й підвищили. У свою чергу лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов спрогнозував, що голосування з питання сумісників відбудеться хіба на початку наступної сесії — в лютому.

Справи колишніх

Екс–Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко вчора попросила слідчого Генпрокуратури про перенесення її допиту через неможливість адвоката бути присутнім. Як повідомляє «Ліга–бізнесінформ», слідчий задовольнив клопотання й переніс допит на 13 січня. Перед тим останній допит лідерки ВО «Батьківщина» у Головному слідчому управлінні ГПУ відбувся 5 січня, Тимошенко почала ознайомлення з матеріалами кримінальної справи, порушеної проти неї, які налічують загалом 17 томів по 200—300 сторінок.

* * *

Апеляційний суд Києва продовжив термін утримання під вартою колишнього першого заступника голови правління НАК «Нафтогаз України» Ігоря Діденка ще на місяць — до 10 лютого. Нагадаємо, його заарештували ще в червні у справі про конфіскацію на користь держави газу компанії «Росукренерго».

* * *

Міський суд Праги знову відмовив колишньому міністрові економіки України Богдану Данилишину у звільнені його з–під варти, повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на чеську газету «Днес». Чеська феміда побоюється, що український екс–посадовець, обвинувачений у зловживаннях і затриманий на основі міжнародного ордера в Чехії, може втекти з країни.

Візит єврокомісара

Учора в Україну з дводенним візитом прибув єврокомісар з питань розширення Євросоюзу та європейської політики сусідства Штефан Фюле. У його програмі — зустрічі з Президентом Віктором Януковичем, Прем’єр–міністром Миколою Азаровим, міністром закордонних справ Костянтином Грищенком, першим віце–прем’єр–міністром, міністром економічного розвитку і торгівлі Андрієм Клюєвим, представниками опозиції, правозахисних організацій тощо.

Вибірковість Януковича

Президент Віктор Янукович офіційно привітав із Різдвом лише православних християн. У різдвяному вітанні, яке поширила прес–служба глави держави, Президент зазначив: «Я щасливий, що в ці хвилини ми разом, увесь православний світ, славимо дитя Господнє і з вірою та любов’ю дивимося в перспективу нового року». Таким чином, Президент обійшов увагою 5 мільйонів греко–католиків, які теж святкують Різдво за юліанським календарем.

Багато хто з вірян УГКЦ висловим обурення таким підходом. А нардеп від «НУНС», лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк, заявив, що це «ляпас», «Янукович має вибачитися перед тими, кого скривдив під час святкування Різдва Христового», і що «чинна влада продовжує «розшматовувати Україну».

Утиски опозиції

Керівництво готелю «Київ» відмовило представникам «Народної самооборони» у наданні приміщення для зустрічі 12 січня з представниками дипломатичних місій, акредитованих в Україні, зірвавши при цьому попередню домовленість. Як ідеться у заяві прес–служби «Народної самооборони», проплату за оренду Кришталевого залу було зроблено ще 29 грудня, однак тепер адміністрація заявила про «ремонт» приміщення.