Лiкарня для душi

06.01.2011

Наступного тижня, 15 січня, обіцяють прийняти своїх перших пацієнтів новий діагностичний центр та поліклініка з диспансерним відділенням Сумського обласного психоневрологічного диспансеру. Цей об’єкт щойно зданий в експлуатацію й уже оснащений сучасним обладнанням для діагностики та лікування. Предметом гордості, зокрема, є цифровий мамограф двох ступенів, як кажуть фахівці, — другий подібний в Україні, та шістнадцятизрізовий спіральний комп’ютерний томограф.

Окрім того, «приміщення діагностичного центру обладнане сучасним оптово–волоконним зв’язком, що дає можливість здійснювати інтернет–конференції в режимі он–лайн та отримувати консультації з провідними медичними інститутами Києва, Москви та Ізраїлю», — повідомив начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Павлюк.

За його словами, у поліклініці отримуватимуть медичну допомогу і лікуватимуться мешканці регіону зі встановленими діагнозами. А діагностичний центр матиме подвійне призначення. По–перше: діагностика здоров’я всіх психічно хворих. По–друге: забезпечення діагностики загалом мешканців області, які відчувають періодичні проблеми психічного характеру та, за призначенням лікарів, потребують досліджень.

З огляду на те, що Сумщина стабільно займає перші місця в Україні за кількістю суїцидів, та на загальний депресивний стан людей у період нестабільності, такої допомоги можуть потребувати чимало осіб.

Зручним для клієнтів є й те, що тут навряд чи можна буде загубити лікарняну картку, як то часом буває у наших паперових реєстратурах, — у закладі діятиме система електронного обліку стану здоров’я пацієнтів.

Проблема сучасної психіатричної лікарні вже давно була гострою у області. Покинутий довгобуд такого закладу багато років зіяв порожніми вікнами на околиці Сум. Попереднє покоління влади звернуло увагу на цей об’єкт та почало рухи щодо його воскресіння. Нинішня влада здійснила перший етап цієї роботи. Другу чергу об’єкту планують здати через рік. Кошторис, що обіцяють виділити на це будівництво, складатиме 60 мільйонів гривень.