НОВИНИ ПЛЮС

30.12.2010

Тимошенко на допиті

Учора Юлія Тимошенко знову ходила на допит у Генпрокуратуру. Коли цей номер «УМ» готувався до друку, лідерка БЮТ усе ще перебувала у слідчого більш ніж чотири години. Перед допитом Тимошенко заявила, що арешту не боїться, і висловила сподівання, що слідчі дозволять їй здійснити поїздку до Брюсселя для зустрічі з європейськими політиками. «Я дійсно перебуваю на підписці про невиїзд, але функціонування підписки про невиїзд таке, що якщо мені потрібно покинути місце свого проживання, я мушу звертатися до слідчого і брати його погодження», — заявила лідерка БЮТ.

Під час брифінгу стався інцидент, у результаті якого було затримано чоловіка. Як повідомило інтернет–видання «Ліга», перед будівлею прокуратури, окрім журналістів, було кілька прихильників Тимошенко. Під час виступу ЮВТ чоловік середнього віку, який не був журналістом, намагався з’ясувати в Тимошенко умови газових угод із Росією, укладені під час її прем’єрства. Прихильники Тимошенко назвали його провокатором. Після того як Тимошенко зайшла в будівлю прокуратури, між чоловіком і прихильниками БЮТ спалахнула сутичка, провокатор ударив одну з жінок.

Луценку «шиють» новий епізод

Екс–міністра внутрішніх справ Юрія Луценка в Лук’янівському СІЗО тримають у камері на трьох осіб. Про це народним депутатам розповіла уповноважений iз прав людини Ніна Карпачова. «Там один колишній прокурорський та один колишній міліцейський працівник. За її словами (Карпачової), більш–менш нормальні умови утримання, ніяких загроз немає... Луценко почувається добре, навіть виявляє почуття гумору», — розповів народний депутат від «НУНС» Юрій Гримчак.

Зі справи про отруєння екс–Президента Віктора Ющенка було виділено окремий епізод, за яким і порушено кримінальну справу. «Луценку пред’явлене звинувачення за ст. 364 ч. 3 Кримінального кодексу України», — повідомив Фомін.

«Позачергівки» не буде

Позачергового засідання Верховної Ради не буде: фракція «НУНС» не встигла зібрати підписи. Як повідомила прес–служба фракції, впродовж п’яти годин позавчора до вечора було зібрано 135 підписів депутатів із необхідних 150: «процедура видачі підписних листів та часові рамки для збору підписів спеціально ускладнені таким чином, щоб унеможливити для парламентської меншості швидке проведення позачергових засідань». Зокрема, для збору підписів у ініціаторів залишалось п’ять годин замість двох днів від часу подання заявки в апарат Верховної Ради. «НУНС» вимагатиме заслухати Генпрокурора з приводу кримінальних переслідувань опозиції в перші пленарні дні нового року.

Україна вимагає від Лукашенка відпустити своїх

Міністерство закордонних справ України наполягає на невідкладному звільненні двох українців, затриманих під час акцій протесту в Білорусі. Для цього посол Білорусі в Україні Валентин Величко вчора був запрошений до МЗС на зустріч iз першим заступником міністра Русланом Демченком. «Українська сторона вчергове висловила глибоке розчарування тим, що до цього часу затримані громадяни України перебувають під арештом і не звільнені з–під варти», — повідомила прес–служба МЗС. Демченко відзначив, що такі дії не відповідають духові дружби між країнами і заявив, що подальше перебування українців під вартою шкодить двостороннім взаєминам.

Відділ кадрів

Президент звільнив заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Дмитра Видріна. Іншим указом Віктор Янукович призначив Видріна своїм позаштатним радником.

Також Янукович призначив Віктора Івченка заступником голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформації України. Минулого тижня Івченка, який є чоловіком «нашоукраїнки» Віри Ульянченко, було звільнено з посади заступника міністра освіти і науки.