Дідова пошта

29.12.2010
Дідова пошта

Помічники Діда Мороза — поштовики — уважно читають кожен лист. (Фото Катерини ГОРНОСТАЙ.)

Щороку близько двох із половиною тисяч дітлахів із Києва пишуть листи Дідові Морозу та Святому Миколаю. І хоч, як мовиться у казці, Дід Мороз живе в Лапландії, а навеснi переселяється у криниці, де «і влітку студено», усі листи, адресовані йому, уважно перечитують, а потім на них відповідають його поштарики і помічники — працівники Київської міської дирекції Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта». Сам же дідусь, схоже, вирішив остаточно переїхати до Києва і оселитися на Хрещатику, 22. Сюди йому пишуть навіть із–за кордону.

Про особливості листування Діда Мороза з дітлахами, про три жадані патрони та омріяний чай із печивом «УМ» розповіли працівники Київського Головпоштамту.

 

Діду Морозу в Київ пишуть із Росії

«Оця купа — це те, що ми отримали тільки сьогодні, — говорить головний київський помічник Діда Мороза і заступник директора Київської міської дирекції УДППЗ «Укрпошта» Володимир Астапенко, розкладаючи на столі з півтори сотні строкатих конвертів. — Якщо порахувати з тими, що отримали раніше, — буде десь із 1 600. І вони традиційно надходитимуть аж до Водохреща, найбільше Дідусь отримає на Різдво».

До цьогорічного свята столичним помічникам Дідуся роботи стало більше — на адресу його столичної «канцелярії» надійшло кілька листів із–за кордону. Свої побажання написали російські й білоруські дітлахи. Вочевидь, збагнули, що добрий Мороз останнім часом більшість часу проводить саме в Україні, за адресою Хрещатик, 22, і скоро планує тут оселитися.

«Курськ, Великий Новгород, Санкт–Петербург, Воронеж — це неповний список російських міст, звідки написали дітлахи. А ще є з Мінська і Могильова, — говорить добра помічниця Діда Мороза і начальник відділу реклами дирекції поштового зв’язку Оксана Перекрестова. — І на кожен лист ми відповідаємо, а знизу «Дід Мороз» пише сам дідусь».

«Ми з мамою переїжджаємо. Подарунки принось на нову адресу»

Цього року побажання дітлахів Києва дещо відрізняються від тих, які були в попередні роки. Володимир Астапенко говорить, що якщо раніше майже в кожному другому листі просили комп’ютер чи мобільний телефон, то на 2011–й Новий рік хлопці просять комп’ютерні ігри, «плейстейшни», дівчатка — переважно косметику. Причому, наприклад, якщо йдеться про лак для нігтів, то з указаною назвою фірми й номером, аби Дідусь нічого не наплутав.

«Є одна дівчинка, яка пише Дідові Морозу щороку, — говорить помічниця Оксана. — Цього року вона поінформувала канцелярію, що її мама одружується і разом із нею переїздить на іншу адресу. Тому в листі вона просить Дідуся приносити подарунки в іншу квартиру й будинок. А щодо самих подарунків, то тут можливі такі варіанти: «Чи не міг би ти мені подарувати МР3–плеєр або косметику, або сенсорний телефон, або плаття з туфлями на високих підборах?».

«Пишуть навіть ті, хто ще й писати не навчився, — говорить Володимир Астапенко, показуючи один із листів. — Тоді діти малюють тата, маму, родичів, просять когось підписати їхнi портрети, а навпроти — подарунки, які б хотіли, аби приніс Дід Мороз. Бачите, навпроти хлопчика «12», навпроти тата — овочі. Мамі — тортик, Лєні — плаття і туфлі, бабусі — очевидно, краватку чи шарф. Дідусеві — вудку».

Володимир Астапенко зазначає, що дітлахи, які пишуть, зазвичай виховані, чемні, тому і листи від них — змістовні й аргументовані. Перед тим, як щось просити в Діда Мороза, нагадують, що протягом року поводилися добре, мають непогані оцінки, якщо ж ні — обіцяють виправитися, а вже потім переходять до того, що хотіли б знайти під ялинкою. Листи оформлюють барвистими аплікаціями і малюнками, які дарують Дідові Морозу.

Найбільше листів отримують від дітей із Дарницького і Деснянського районів Києва. Іноді трапляються випадки, коли діти пишуть колективно — наприклад з одного дитсадка, але кожен лист — в окремому конверті й зі своїми проханнями.

«Подаруй мені автомат і три патрони»

«Ще одна нова «фішка» цього року — листи з повідомленням про вручення чи пріоритетним шляхом, — говорить пан Володимир. — Це такі послуги «Укрпошти», які забезпечують швидку доставку листів адресатові. Діти, вочевидь, хочуть знати напевне, що Дід Мороз листа отримає».

«Трапляються дуже смішні листи, — додає помічниця Оксана. — Наприклад, в одному з них читаємо приблизно таке: «Бабусі потрібна косметика: тіні й пудра, дідусеві — теплі шкарпетки, а мені принеси автомат Калашникова й три патрони»... Хлопчаки всі традиційно — у «війнушках».

Кілька років тому поштарики Діда Мороза отримали лист, який дуже розчулив і самого Дідуся, і його помічників — то був лист від братиків із дитбудинку в Закарпатській області. У ньому старший коротко розповів трагічну історію його родини — про автокатастрофу, у якій загинули батьки, і бабусю, яка їх стала опікувати й теж невдовзі померла. Хлопчик просив надіслати молодшому хоч листівочку з підписом Діда Мороза, бо той перестав у нього вірити. Подарунок від Дідуся на його прохання хлопчикові передало керівництво закладу.

А іншому хлопчику, що просив у діда Мороза чаю з бергамотом і пісочного печива, яких ніколи не куштував, на жаль, допомогти казкові герої нічим не змогли — відправник не лишив своєї зворотної адреси. І таких листів, як говорить пані Оксана, на жаль, третина.

Тож виконуємо прохання самого Діда Мороза, яке нам передали його поштарики: аби новорічне диво частіше ставало реальністю, не забувайте на конверті до доброго сивого чарівника вказувати свою домашню адресу...

  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>