Суд на «х» і свиня в помаді

28.12.2010
Суд на «х» і свиня в помаді

Михайло Ходорковський у суді. (Фото Рейтер.)

Хамовнічеський суд Москви вчора знову був у центрі уваги: там нарешті почали виголошувати вирок у справі екс–голови НК ЮКОС Михайла Ходорковського та екс–керівника МФО «Менатеп» Платона Лебедєва. Раніше суддя планував зачитати вердикт 15 грудня, але в останній момент засідання перенесли на 27–ме. Підтримати підсудних і висловити своє «фе» кремлівському режиму Путіна—Медведєва до будівлі суду прийшло кілька сотень людей, у тому числі відомих діячів опозиції (Валерія Новодворська, Віктор Шендерович, Світлана Сорокіна та інш.). Вони тримали портрети Ходорковського, плакати «Свобода!» й скандували гасла осуду на адресу влади, яка інакомислячих сприймає тільки в одному вигляді — за ґратами.

Влада вирішила протестувальників не розчаровувати і своє реноме підтвердила: близько 20 учасників несанкціонованого мітингу затримали й відвезли до «каталажки». «Не розчарував» і суд. Попри те, що оголошення вироку затяглося надовго, суддя Віктор Данилкін вирішив не мучити підсудних і громадськість невідомістю, одразу повідомивши: вердикт буде обвинувальним. Тож головна інтрига полягала хіба що в тому, скільки років дадуть Ходорковському і Лебедєву — по 14, як і пропонувала прокуратура, чи «з вигадкою».

Почувши, що вирок — обвинувальний, підсудні анітрохи не здивувалися й зайнялися своїми справами. Лебедєв читав книжку, Ходорковський перебирав аркуші з рукописним текстом. Обидва час від часу посміхалися, вихоплюючи з монотонного читання судді щось «цікаве».

У вироку, зокрема, сказано, що колишні очільники ЮКОСа і «Менатепа» «скоювали злочини з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення». Йдеться про цілий комплекс фіктивних угод, нібито укладених Ходорковським і Лебедєвим для того, щоб «безперешкодно викрадати» наф­ту в дочірніх підприємств ЮКОСа — «Юганськнафтогазу», «Томськнафти» і «Самаранафтогазу». За словами судді, «Ходорковський, Лебедєв і члени організованої групи розпоряджалися викраденим на свій розсуд, спрямовуючи основну частину коштів для власного збагачення, а меншу частину — в діючі підприємства нафтовидобутку і переробки, щоб відтворити видобуток сировини та її переробку і створити можливість подальшого розкрадання».

Водночас суд припинив кримінальне переслідування екс–керівників ЮКОСа за епізодом, пов’язаним із викраданням акцій «Томськнафти–ВНК» — у зв’язку з тим, що за цією справою вичерпався термін давності.

Виступаючи 2 листопада з останнім словом, Михайло Ходорковський заявив, що не боїться пробути у в’язниці до смерті, і побажав судді мужності при винесенні вироку. На думку сина Ходорковського, Павла, мужності судді Данилкіну якраз і не вистачило — молодий чоловік переконаний, що служитель Феміди ухвалював вердикт під тиском влади і персонально прем’єр–міністра Володимира Путіна. У цьому не сумніваються й адвокати підсудних, які вже заявили, що оскаржать обвинувальний вирок. На той час, коли верстався цей номер «УМ», суддя ще не дійшов до виголошення резолютивної частини, але захисники прогнозували, що термін призначеного покарання буде великим.

Нагадаємо, про другу кримінальну справу щодо Ходорковського й Лебедєва стало відомо 2005 року, коли завершувався перший судовий процес у Міщанському суді. Минулого року обох їх повернули з колонії в Читі, де колишні олігархи відбували покарання, до слідчого ізолятора в Москві — на слухання по другій справі.

Західна преса, яка пильно стежила за цим процесом, називала його «перевіркою на міцність» для обіцянок Дмитра Медведєва реформувати російську судову систему й перемогти її заполітизованість. Не склалося. До речі, більшість журналістів до зали суду не потрапили, а тих — невелику частину інформагенцій та телеканалів, — кого спершу пропустили, через кілька хвилин попросили вийти. Тож виголошення вердикту відбувалося без «сторонніх» очей преси.

 

ДО РЕЧІ

Судовий процес над Ходорковським і Лебедєвим часто згадується у присвячених Росії матеріалах листування американських дипломатів із Держдепартаментом США, оприлюднених скандальним сайтом «Вікілікс». Зокрема, в першій депеші тодішнього посла США в Москві Джона Байєрлі, присвяченій цій темі, сказано, що процес над екс–очільниками ЮКОСа умотивований політично і «Ходорковський, швидше за все, залишиться за ґратами доти, доки Путін перебуває при владі». А спроби Кремля обставити справу так, нібито процес над Ходорковським відбувається з дотриманням законності, американський дипломат порівняв із «губною помадою на політичній свині».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>