«Вставай і борись»

22.12.2010
«Вставай і борись»

Швидко забувши першу невдачу на світовій першості, Андрій Говоров (крайній праворуч) уже через кілька днів стояв на п’єдесталі пошани. (Фото Рейтер.)

Останній виступ українських плавців на чемпіонаті світу у 25–метровому басейні, що минулого тижня завершився в Арабських Еміратах, виявився не надто врожайним для нашої збірної. Єдину нагороду — срібного достоїнства — здобув Андрій Говоров. Цікаво, що 18–річний юнак із Дніпропетровська став наймолодшим призером світової першості в Дубаї. Якщо ж бути точним, то 10–й «мундіаль» проходив не в найбільшому місті ОАЕ, а в пустелі. Костянтин Карташов — наставник Андрія Говорова — розповів «УМ», що до місця змагань, чудового новенького спорткомплексу, спортсмени діставалися автобусами, проводячи в дорозі 45 хвилин.

Підбиваючи підсумки виступу українців, головний тренер збірної Сергій Бондар сказав, що жодної проблеми в малому медальному ужинку він не бачить. «Світова першість на короткій воді — це лише можливість для наших юніорів набратися міжнародного досвіду. Омолодивши склад, ми почали обкатувати юні таланти», — зазначає наставник. Відзначимо, що з «дорослих» на цьому ЧС був лише Ігор Борисик — він приїхав до Дубаї в ранзі чемпіона світу. На жаль, свій титул донеччанин не захистив — напевно, досі дається взнаки травма спини.

А виступом молоді, з якою, напевно, й пов’язані наші майбутні успіхи, тренерський штаб залишився задоволений. Пан Карташов як безпосередній учасник подій (головний тренер Бондар за змаганнями стежив з України) проаналізував виступ кожного з молодих спортсменів. «На мою думку, бажання показати результат просто захлеснуло Сергія Фролова. Здається, він зарано почав активно працювати на 1,5 км й до фінішу просто «скис». Але цей перспективний хлопчина серйозно покращив свій час на 200 і 400 м вільним стилем», — ділиться враженнями Костянтин Миколайович. Не виключено, що на психологічний стан срібного призера недавнього ЧЄ вплинула й історія зі спортивним екіпіруванням, яке авіакомпанія «Люфтганза» згубила три тижні тому, повертаючи наших спортсменів додому з першості Європи. «Андрієву валізу з плавальними шортами повернули за два дні до відльоту в ОАЕ, а Фролов отримав сумку з формою лише в день від’їзду. Мене дуже непокоїв цей факт, адже питання екіпіровки — болісна для нас тема», — скаржиться на роботу авіаслужб тренер.

Не залишилася без компліментів і чемпіонка Європи на короткій воді (100 м) Дарина Зевіна. «На 200–метрівці на спині в Еміратах Даша побила рекорд України — це серйозний результат. Мабуть, вона могла б потрапити і на п’єдестал, якби раціональніше розподілила сили, не розпорошувала їх у кваліфікаційних запливах. Та все ж її четвертий час у фіналі кращий за показники чемпіонату Європи, де вона виборола «бронзу». Не слід забувати, що в Голландії змагалися спортсмени лише з 40 країн, тоді як на ЧС приїхали представники 147 держав, серед яких — гранди плавання з США, Австралії та Китаю», — аналізує виступ 16–річної киянки пан Костянтин.

А от свого вихованця Говорова Костянтин Карташов не залишив без критики. «Коли Андрій провалив 50 м кролем, припустившись на повороті дилетантської помилки, я на нього був дуже злий», — прокоментував невдачу Говорова на спринтерській дистанції особистий наставник. Та це непорозуміння лише підбадьорило представника Дніпропетровщини. «Андрієве вміння налаштовуватися на змагання, яке зростає з рейтингом турніру, мене просто дивує. Помилка в кролі його не засмутила, а навпаки, допомогла завоювати «срібло» на 50–метрівці батерфляєм», — така передісторія єдиної української нагороди на планетарній першості.