Азаров «у степах Руденка не бував»...

16.12.2010
Азаров «у степах Руденка не бував»...

Микола Руденко.

Калинович: Де ж і голосам буть, як не в народі, що вироста на волі, серед степу широкого!

А у вас, кажуть, єсть такі степи, що нагадують собою степи Гоголя!

Пузир: Не знаю, я на степах у Гоголя не бував...

(Іван Карпенко–Карий, «Хазяїн»)

 

Пригадався епізод із всесвітньо відомої комедії класика української літератури, бо він яскраво ілюструє ставлення «хазяїнів» усіх часів ( на те й класика!) до культури українського народу. При чому тут Азаров, стинатиме плечима доскіпливий читач? А при тому, що в сучасному життєвому спектаклі йому випала роль якого–не–якого хазяїна. І сучасна таки інтелігенція від імені Наукового товариства імені Сергія Подолинського офіційно спрямувала «хазяїну» листа від 13 вересня 2010 року щодо відзначення 90–річчя Героя України, шевченківського лауреата, дійсного члена Української вільної академії Ннук, знаного у світі письменника, мислителя, правозахисника, першого голови Української Гельсінкської групи Миколи Руденка. Точніше, представники громадськості акцентували увагу очільника Кабінету Міністрів на необхідності виконати розпорядження того таки Кабінету Міністрів № 1469–р від 2 грудня 2009 року (вхід. номер 55436/0/1–10). Тим розпорядженням передбачалося проведення офіційних заходів до 90–річчя Миколи Руденка, видання повного зібрання творів. Нічого цього нема. І славнозвісний імідж–проект «Україна для людей» про це мовчить.

 

Минуло три місяці. 90–рiччя Руденка вiдзначатимемо цiєї недiлi. Та з Кабміну на адресу Наукового товариства — ні пари з вуст. Хоча закон зобов’язує чиновника хоча б відписки давати... І розпорядження ніхто не скасував, як і відповідний Указ Президента №612 від 15 серпня 2009 року. І ніхто їх виконувати не виконує. І чиновники, відповідальні за виконання, ніби при ділі, вносять значний внесок у розвиток вітчизняної бюрократії, отримують класні чини і ранги. Можливо, подумалося, у нової команди триває запаморочення від успіхів на кадровій ниві після недавніх виборів і всі забули про відповідальність у роботі державного службовця? Аж ось країну облітає крилата фраза Прем’єра «Я за все відповідаю в уряді... », випущена у прямому ефірі одного з телеканалів України. Отже, тепер ми знаємо, хто насправді відповідає і за цілковите ігнорування владою 90–річчя велета інтелектуальної думки Миколи Руденка. До речі, Микола Руденко — син шахтарського краю. Але ж, цілком зрозуміло, що Азаров і його чиновники в степах у Руденка не бували... Інакше, хто б дозволив Держкомтелерадіо брутально викинути з державної програми «Українська книга» на 2010 рік «Повне зібрання творів М. Д. Руденка». Та й чи припустимо в будь–якій іншій дер­жаві, не роз’їденій корупцією, щоб виконавчий орган влади ігнорував розпорядження керівного органу влади?

Микола Руденко — особлива постать у світовій науці й літературі. Свого часу його активно підтримали академік Андрiй Сахаров і генерал Петро Григоренко, його приймав у Білому домі президент США Рональд Рейган, і нині проводяться міжнародні наукові конференції, присвячені багатогранній творчій спадщині Миколи Даниловича.

«Рівень моральності суспільства, — зазначає академік Національної академії наук України, поет Борис Олійник, — визначається глибиною пошанування ним же лицарів без страху, які задля його щастя офірували не лише свободою, а й власним життям. Серед них вивищується постать Миколи Руденка — видатного мислителя, котрого визнають вчені світу, і, нарешті, незламного правозахисника, який пройшов арешти, ув’язнення і заслання. Одне слово, це давало всі підстави номінувати Миколу Даниловича на Нобелівську премію. А хто висунув? Він пішов за вічну межу якось тихо і непомітно. Звичайно, його удостоїли честі Героя України. Одначе розголосу, належного такій фігурі, уваги й пошанування він не зазнав. Лишилася по ньому спадщина з численних романів, есе, наукових розмислів. На жаль, вони майже не увійшли в науково–мистецький обіг».

Древні римські мудреці говорили: «Sapere aude!» — відважся бути розумним. У часи, коли безпечніше було мовчати, а ще безпечніше разом із мільйонами просвітлених «ученням марксизму–ленінізму» радянських трудящих беззаперечно підтримувати внутрішню і зовнішню політику компартії і з радісними очима вигукувати єдиноправильні здравиці «Слава КПРС!», «Хай живе великий Ленін!», «Партія — наш рульовий»... здатних на опір масовому ідеологічному психозу в СРСР знаходилося небагато. Микола Руденко відважився бути розумним. Витоки його відваги — у матриці здорового селянського роду, що передалася з праукраїнських історичних глибин. Як відомо, по маминій лінії гілка його роду сягає буремної епохи запорозької вольниці.

Життєва дорога Миколи Руденка була встелена майже суцільним глодом. А він продирався крізь тернії до Всесвіту. Він пізнав тємниці Світобудови, дещицею яких устиг поділитися з сучасниками. Сумно, що сучасники здебільшого не сприймали його думок і теорій, оскільки половина їх була зашорена «червоними» шорами радянського тоталітаризму, а інша половина наділена пільгами і підгодовувана всілякими пайками, пильнувала за рештою радянського народу, щоб не дати зазеленіти найменшому пагонові інакомислення. Проголошуючи на папері рівність і братерство, система не тільки не розвивала і не утверджувала демократичні цінності, а навпаки — жорстоко переслідувала кожного, хто посмів би публічно сказати правду про стан речей у «імперії зла»: політичні в’язні, безгосподарність, техногенні аварії на виробництві, загибель сотень солдатів у мирний час, екологічні катастрофи, нестача продуктів харчування, розквіт хабарництва у вищих ешелонах партії і держави, вкорінення блатних стосунків у всіх сферах управління, правоохоронних органів, радянської торгівлі, медицини, освіти і навіть культури... Про свободу слова і преси взагалі не йшлося. Десятками років від нас приховували навіть ті офіційні документи, які СРСР на міжнародній арені для підтримання власного позитивного іміджу визнавав, а то й підписував. У цьому — глибокий цинізм і зневага політичної комуністичної верхівки до зігнаних силою у так званий соціалістичний табір народів. Країна Рад, якою так пишався у своїх публіцистичних творах великий пролетарський письменник Максим Горький, перетворилася на безмежну казарму, де «все — під контролем» зловісної і знавіснілої структури КДБ. А тим часом у розвинених країнах, які наша доблесна пропаганда називала загниваючим капіталізмом, громадяни жили набагато краще за радянських «вічних будівників комунізму», жили і живуть під захистом Європейської конвенції з прав людини, стаття 10 якої гласить: «Кожна людина має право на свободу виявлення поглядів. Це право включає свободу дотримуватися своїх поглядів, одержувати і поширювати інформацію та ідеї без втручання держави і незалежно від кордонів...» (Рим. 4.ХІ.1950).

Одним із перших повстав проти гнітючої дійсності, лицемірства і невігластва правлячої верхівки СРСР український письменник і мислитель Микола Руденко. Радянська імперія, казав він, убиває землю. А вбиваючи землю, не можна не вбивати людей. Пророче, гостро і страшно. Й актуально донині. Його книга нарисів з фізичної економії «Енергія прогресу» — це і повстання проти невігластва, це й шлях виходу з економічної кризи, яку він передбачив ще на початку 70–х років минулого століття, розібравшись у причинах подібних катаклізмів та намітивши для нащадків план дій. У всьому світі вивчають твори нашого славного земляка, послідовника Франсуа Кене, Сергія Подолинського, Володимира Вернадського і черпають iз них дорогоцінні відповіді на виклики ХХІ століття. Лише Азаров та його чиновники «в степах у Миколи Руденка не бували»...

Олександр МИХАЙЛЮТА,
журналіст,
член Наукового товариства ім. С. Подолинського

 

ДОВІДКА

Микола Руденко народився 19 грудня 1920 року. Автор книг поезій, романів і повістей, п’єс «Вітер в обличчя», «Остання шабля», «Орлова балка», «Ковчег Всесвіту», «Всесвіт у тобі», «Сто світил», «На дні морському», «Народжений блискавкою», «Чарівний бумеранг», «У череві дракона», науково–публіцистичних творів «Енергія прогресу», «Гносис і сучасність» та ін.

Засновник Української Гельсінкської групи. Політв’язень, відбув сiм років радянських концтаборів і п’ять років заслання за свої твори та громадську діяльність в ім’я незалежності України.

  • Вiтер мандрiв i... тиша пiзнання

    Забрати дітей iз вулиці й покликати їх у мандри, показати нашу країну в усій її красі, культурі і традиціях, без зайвого пафосу і агітації дати їм відчути, що стоїть за звичним поняттям «батьківська земля — батьківщина». Цю благодатну місію виконує мережа дитячо–юнацького туризму і краєзнавства учнівської молоді України. На думку педагогів, походи, екскурсії і туристські спортивні змагання стали найбільш популярним заняттям дітей та підлітків у позашкільний час. >>

  • По тверезість — у «Назарет»

    Починати життя спочатку цим людям потрібно щоранку. Бо від алкоголізму й наркоманії не виліковуються раз і назавжди. Щоб протриматися тверезими, чоловікам і жінкам із «вірусом залежності» слід день у день докладати зусиль. Здавалося б, це непосильно для людини, тим паче такої, чия нервова система виснажена до краю зловживанням «речовиною». Справді, необхідна допомога ззовні — від близьких і друзів, лікарів. Однак найголовнішим є рішення людини виборсатися з тенет залежності, обрати життя, а не смерть. Інколи таке рішення приходить уже в процесі тверезіння, поштовх якому дає збіг обставин, подібний до чуда. >>

  • «Міністерство праці наполягатиме на підвищенні соціальних виплат»

    Нинішній рік в Україні багатий на соціальні нововведення, інфляційні розчарування і реформаторські плани. Пенсіонерам обіцяють перераховані пенсії, сільським лікарям і вчителям — грошову допомогу, а пільговикам — збережені привілеї. Українців запевняють, що приборкають інфляцію і збільшать соціальні стандарти. І до всіх цих болючих «гаманцевих» проблем безпосередню причетність має Мінпраці України. Про те, як коаліційний уряд БЮТ і «НУНС» збирається полегшити життя українцям і зробити їх більш заможними, «УМ» розповів перший заступник міністра праці та соціальної політики, 37–річний «нашоукраїнець» Павло Розенко. >>

  • Божевільна примусово

    Особисто мені двокімнатна квартира по вулиці Клубна в Конотопі Сумської області, де мешкають Ольга Іванівна з дочкою та онукою, видалася справжнісінькою божевільнею. Тут, напевно, будь–яка розсудлива людина збожеволіла б від постійних криків, докорів і підозр. Утім назвати мешканців квартири психічно хворими ніхто не має права. Сорокарічна Світлана зі своєю вісімнадцятирічною дочкою до психіатрів не зверталися. А їхня мама і бабуся, 67–річна Ольга Іванівна, має аж дві довідки з Київської міської клінічної психоневрологічної лікарні, які підтверджують, що в неї «на даний час психічних розладів не виявлено». >>

  • Благо «без блату»

    Благодійність в Україні ніколи особливо не цінувалася. Можливо, на це є свої причини: справжніх добродіїв, готових допомогти безкорисливо, не прикриваючись гарними намірами, не так уже й багато. А тим благодійникам, чию роботу можна реально побачити й оцінити, працювати ще важче — не надто переймається держава їхніми проблемами. Одна з найбільших благодійних організацій в Україні зовсім незабаром може опинитися на вулиці, і, цілком можливо, що 11 років роботи Міжнародної добродійної асоціації «Тріумф серця» зведуться нанівець. Так само без засобів до існування залишаться більш ніж 800 організацій, які отримують допомогу від гуманітарної асоціації, заморозяться унікальні проекти, осядуть у державних шухлядах листи «маленьких» українців із воланням про поміч, зупиниться багато соціальних програм реабілітації «дітей вулиці» та допомоги 25 обласним дитячим лікарням... «Тріумф серця» намагаються виселити з приміщень, якими благодійники користуються вже 11 років на території ВАТ «Поліграфкнига» у Києві. Щоправда, «Поліграфкнига» має також свої аргументи: вони, мовляв, безплатно надавати свою площу не зобов'язані. А державні мужі тим часом мовчать... >>