Танки, сум’яття і популізм

09.12.2010
Танки, сум’яття і популізм

Джуліан Ассанж (у центрі) останнім часом ходив лише в оточенні охоронців. (Фото з сайту rusrep.ru.)

Засновник сайту «Вікілікс», який буквально підірвав світовий інформаційний простір і досі залишається ньюзмейкером номер один, залишається під вартою. Позавчора після арешту Джуліан Ассанж постав перед Вестмінстерським магістратським судом, який відмовився відпустити його під заставу. Попри те, що підсудного готові були взяти на поруки такі відомі британці, як лауреат «Золотої пальмової гілки» Каннського фестивалю, режисер Кен Лоуч, та подруга покійної принцеси Діани, відома громадська активістка Джеміна Хан, Ассанжа залишили за ґратами щонайменше до 14 грудня.

 

Зґвалтування чи образа?

Сам Джуліан, який добровільно прийшов у поліцію, на суді заявив, що боротиметься проти своєї екстрадиції у Швецію. Тим часом стали відомі подробиці звинувачень, які висунув 39–річному австралійцю Стокгольмський суд. Нагадаємо, Ассанжа звинуватили у зґвалтуванні та насильстві щодо двох жінок, після чого Інтерпол оголосив його в міжнародний розшук. Сайт журналу «Русскій рєпортьор», який є партнером «Вікілікс», розповів подробиці цих «злочинів». Згідно з інформацією видання, у середині серпня Джуліан «приємно провів час» із 30–річною Анною Ардін, яка займалася організацією його візиту до Швеції, а згодом — із її 26–річною приятелькою, фотографом Софією Вілен. Кожна з жінок думала, що причарувала імпозантного австралійця, але згодом обидві усвідомили, що були для нього лише «дрібними інтрижками». Ображені в найкращих почуттях жінки звернулися до поліції, заявивши про зґвалтування. Як зауважує «РР», чергова жінка–прокурор одразу виписала ордер на арешт, який головний прокурор — теж жінка — згодом скасувала. Проте покинуті панянки не заспокоїлися — найняли адвоката, який домігся поновлення справи. Видання зазначає, що Анна Ардін — відома радикальна феміністка.

Ассанжу — «Нобелівку»!

Сайт «Вікілікс» обкладають з усіх боків дедалі щільніше. Після того, як швейцарський банк і система інтернет–банкінгу PayPal закрили рахунки скандального ресурсу, платежі «Вікілікс» заблокували й системи Mastercard та Visa. Екс–кандидат у віце–президенти США Сара Пейлін у своєму інтернет–блозі обурилася, чому за Ассанжем не оголосили таке полювання, як за головним терористом світу Осамою Бен Ладеном (на що мікроблог «Вікілікс» на «Твіттері» відреагував іронічним зауваженням: «Якщо за Джуліаном полюватимуть так, як за Бен Ладеном, то він відчуватиме себе в безпеці щонайменше десять років»). Інші особливо радикальні захисники «суспільної злагоди» взагалі закликають убити скандаліста — так, як спецслужби чинять із терористами.

Паралельно сайт Wikileaks, який переїжджає з одного хостинга на інший, безперервно бомбардують хакерськими атаками. Проте спроби «затулити рота» Ассанжевому дітищу марні — на даний момент у всесвітньому павутинні діє вже понад 507 «дзеркал», які повністю відображають усі публікації «Вікілікс» незалежно від того, як функціонує «головний» сайт.

Водночас лунають і голоси на захист Ассанжа. Міністр закордонних справ Австралії Кевін Радд заявив, що за витік таємних дипломатичних депеш відповідальний зовсім не засновник «Вікілікс», а американці, які цей витік допустили. Австралійське посольство в Лондоні надає Ассанжу консульську підтримку як своєму громадянину.

Тижневик «Тайм» збирається назвати гнаного хакера «людиною року» (раніше це звання здобували Барак Обама та Володимир Путін) — як постать, яка справила найбільший вплив на світові події в році, що минає.

А в Кремлі Ассанжеві взагалі пропонують дати Нобелівську премію — так стверджує неназваний чиновник, якого цитує РІА «Новості». До слова, дехто вважає появу матеріалів «Вікілікс», яка не могла бути випадковою, спланованою операцію російських (як і будь–яких інших) спецслужб.

Як Україна танки Судану продавала

А тим часом в інтернеті з’являються нові й нові порції матеріалів. І в них знову фігурує наша держава. Як зазначає британське видання «Гардіан», із дипломатичних депеш американських посольств випливає, що США намагалися втрутитися в понад десяток міжнародних оборудок із продажу зброї, фігурантами яких були Україна, Болгарія, Вірменія і Китай. Зокрема, за даними «Вікілікс», у листопаді 2009 року, коли в Києві велися переговори між Україною і США щодо нерозповсюдження зброї, помічник держсекретаря Ванн Ван Діпен висловлював невдоволення щодо продажу Ірану техніки, яка могла бути використана для виготовлення балістичних ракет. Також Україні дорікали за те, що в серпні 2009 року компанія «Укрспецекспорт» відправила партію зброї в тоталітарну М’янму. А судно «Фаїна», яке 2008 року захопили сомалійські пірати, за даними американських дипломатів, перевозило зброю й танки, призначені для Південного Судану.

Нагадаємо, тоді ці звинувачення лунали і вголос, але представники «Укрспецекспорту» запевняли, що вантаж «Фаїни» призначений для Кенії. У депеші зазначається, що під час зустрічі із заступником гендиректора «Укрспецекспорту» Валерієм Лисенком Діпен «був вимушений» показати зображення із супутника, які свідчили про те, що «танки Т–72 були вивантажені у Кенії, транспортовані до відстійників на залізниці для подальшого перевезення, та остаточно — до Південного Судану». І «ця інформація викликала в української сторони сум’яття».

Є серед матеріалів «Вікілікс» і опис розмови посла США з «колишнім соратником Тимошенко», який скаржиться на «деструктивність», «популізм» і «жадобу всеохопної влади», через які леді Ю не зацікавлена проводити реформи в Україні. Цікаво, що прізвище «екс–соратника Тимошенко» замазано, хоча в інших матеріалах, оприлюднених «Вікілікс», такої практики немає. Як припускають деякі оглядачі, йдеться про екс–міністра фінансів в уряді лідерки БЮТ Віктора Пинзеника.

 

ЦИТАТА

Ганна Герман, заступник голови адміністрації Президента (про шкоду матеріалів «Вікілікс» для України):

— Те, що говорять представники нинішньої влади в розмовах тет–а–тет, не відрізняється від офіційної позиції нашої держави і тих людей, які при владі. У Президента немає роздвоєння особистості. Нинішній владі боятися нічого. Інша справа, що можуть розкритися деякі деталі періоду «помаранчевої» влади, але це вже не наші проблеми».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>