Європа поділена на холодну, мокру та гарячу

04.12.2010

Природа ніби бавиться укладанням на Європейському континенті якогось дивного температурного пазла. Поки ЗМІ коментують потужний удар зими по Північній, Західній і Центральній Європі, пишуть про сотні скасованих авіарейсів, занесені снігом траси та десятки замерзлих на смерть людей, менш помітними залишаються протилежні температурні рекорди на південній стороні.

Цими днями мешканці Греції насолоджуються по–справжньому літньою погодою. Як повідомляє «Євроньюз», теплий атмосферний фронт прийшов до Еллади з Північної Африки і, прогнозують метеорологи, залишиться тут аж до католицького Різдва. Глава національної метеорологічної служби Греції Анастасія Папакріву повідомила: «Ми побили рекорд десятирічної давності. В Афінах стовпчик термометра піднявся до +25, хоча зазвичай температура в цей час не перевищує 17—18 градусів за Цельсієм». І самі греки, і численні туристи тішаться такими гримасами «глобального потепління». На пляжах натовпи охочих отримують несподівану зимову засмагу.

Ще дивніші метаморфози природа демонструє в Болгарії. Якщо в придунайських містах на півночі цієї невеликої країни відчувається прихід зими зі снігопадами, то південніше, за горами Родопи, триває справжнє літо. У Софії та чорноморських містах Варна й Бургас прилади фіксують +20. Схожа картина — і в Україні, але в нас усе ж значно більші відстані між північчю та Кримом із його природною специфікою.

Рекордні для цього часу температури зареєстровано в 14 містах півдня та південного сходу Болгарії. Але синоптики попереджають, що зіткнення двох атмосферних фронтів різної температури обернеться штормовими вітрами.

І про Кіпр. Він, звісно, не континентальна Європа. Але температури близько позначки +27 градусів за Цельсієм також не є типовими для середземноморського острова в цю пору року. Місцеві мешканці й туристи продовжують пляжний сезон. Метеорологи прогнозують, що літня ідилія серед зими збережеться і в наступні дні.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У багатьох районах Чорногорії, Боснії і Герцеговини, Сербії, Хорватії та Албанії тисячі людей змушені залишити домівки внаслідок повеней, викликаних таненням снігів і рясними дощами. Затоплено сотні будинків і тисячі гектарів сільськогосподарських земель, заблоковано багато важливих доріг. Деякі регіони залишилися без електрики та питної води.

Найбільше розлилися річки Дрина й Неретва. Надзвичайний стан, оголошений у Боснії, ліквідують підрозділи армії, поліції, сил цивільної оборони та добровольці.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>