Росла собі ялиночка, і кодекс з нею ріс

04.12.2010
Росла собі ялиночка, і кодекс з нею ріс

Для операції розгону наметового містечка влада залучила кількасот міліціонерів. Щоб залякати власний народ? (Фото Рейтер.)

У ніч на п’ятницю працівники комунальних служб під прикриттям сотень і сотень міліціонерів демонтували наметовий табір у центрі Києва. Кількість правоохоронців, які брали участь в операції, — і звичайних міліціянтів, і «Беркутів» в обладунку, і в «цивільному» пiд бутафорськими жилетами комунальних працiвникiв — у багато разів перевищувала число людей, що морозної ночі залишилися на майдані Незалежності. Міністерство внутрішніх справ вирішило провести акцію з «помпою», граючи м’язами перед власним народом і, мабуть, вихваляючись перед керівництвом.

Президенту Віктору Януковичу, який тиждень тому сам відвідував намет на Майдані (і, виходить, теж порушував заборону суду на проведення акції), сподобалась операція міліціянтів: він назвав її «демократичною». Хоча в роки, коли Янукович і його Партія регіонів перебували в опозиції, «сині» табори по півроку стояли в центрі Києва — і ніхто їх не розганяв: оце справді було демократично.

Тепер влада пояснила свої дії «підготовкою до новорічних свят». Учора в центрі Києва, неподалік від місця, де стояв табір, почали монтувати новорічну ялинку.

 

А винен... Єсенін!

Демонтаж наметового містечка почався близько п’ятої ранку, через півдоби після того, як Верховна Рада ухвалила поправки до Податкового кодексу. Цей час якнайкраще підходив для ліквідації табору, адже ті, хто залишився ночувати, вже втомилися, а люди зі свіжими силами ще не прийшли. Окрім того, протестувальники трохи розслабилися після певних поступок влади.

Цієї ночі киянин Саша якраз чергував у наметовому таборі. «Близько четвертої години ранку нас почав оточувати «Беркут», — розповідає хлопець «Україні молодій». — Я переліз через паркан і почав пояснювати міліціонерам свої права. Мене скрутили і заштовхали у машину». Хлопці, які стояли біля Олександра, поправляють його розповідь і кажуть, що бунтаря «запакували» через... вірші Єсеніна! Парубок цитує рядки, які вночі розповідав міліціонерам: «Но всю ночь напролёт до зари, / Я читаю стихи проституткам / И с бандюгами жарю спирт... Я такой же, как вы, пропащий, / Мне теперь не уйти назад».

Під час зачистки Майдану міліція затримала шістьох. Усіх маніфестантів невдовзі випустили на волю, в тому числі за сприяння народних депутатів від опозиції. Коли це число «УМ» здавалося до друку, залишалася невідомою доля Багіза Мамедова, який уночі написав організаторам СМС повідомлення, що його везуть у Шевченківський райвідділ міліції, проте чоловіка там не знайшли.

Демонтаж почали самі підприємці?

Про наступ на табір знали ще позавчора ввечері. За словами Олександра, перед настанням ночі на майдані демонтували сцену, а представники одного з телеканалів згорнули апаратуру і поїхали... «Дуже багато людей роз’їхались по домівках. Я — любитель гострих відчуттів, тому вирішив залишитись: було цікаво, чим це закінчиться», — каже хлопець. Він не підприємець, але вирішив підтримати акцію; називає себе «романтиком».

Певні підозри щодо розгону табору посилились ще й тоді, коли на майдан прийшли прихильники Президента. Ввечері у четвер вони привітали рішення Верховної Ради і влаштували на майдані салют. Представник організації «Відсіч» Михайло Свистович розповів, що на сцену прорвався народний депутат від більшості Олег Надоша і радісно заявив про поступки підприємцям. Ця провокація свідчила про те, що влада, яка цілий тиждень намагалася продемонструвати себе другом підприємців, вирішила закрити Майдан. У «підісланих козачків» була місія створити видимість свята і підвести протест до фіналу.

Деякі учасники акції розповіли «УМ», що розгін табору був вигідний і самим організаторам. Було помітно, що протест ішов на спад, тож «Майдан–2» мусив закінчитись достойно. Не випадково ж сцену зняли ще до нічних подій. Але організатори виправдовуються: мовляв, збіг — випадковий. «Ми заборгували за оренду сцени. Ще з понеділка ми думали над тим, як здешевити акції, — зазначив у коментарі «УМ» Свистович. — Це технічний момент».

У центрі кодексу — податківець, а не підприємець

Учора на майдані Незалежності зібралася купка людей, щоб обговорити те, що сталося вночі, й висловити протест діям влади. Хтось розстелив на снігу мапу України й виклав напис: «Тут демонтовано демократію». До цієї інсталяції люди підносили парну кількість квітів.

Попри все, організатори акції вважають останні події своєю перемогою. «Ми довели, що в Україні зароджується громадянське суспільство, — зазначив на вчорашній прес–конференції представник комітету порятунку підприємців Володимир Дорош. — Ознака цього — що влада, не чуючи голосу підприємців під час розробки та ухвалення кодексу, врешті–решт дослухалася до нас: так, це не повне вето — але ми досягли свого».

У підприємців є претензії до нової редакції ПК. «Зміни, які були внесені до кодексу, — суттєві. Вони полегшили життя частині підприємців, — коментує пан Свистович. — Водночас кодекс не позбавився фіскально–каральної спрямованості: все одно в центрі стоїть податковий інспектор, а не підприємець. Не все змінено, як хотілося б. На переговорах нам пропонували значно кращі умови».

Про трьох гетьманів і новий спротив

Після того як наметовий табір припинив свою діяльність, постало питання: що далі? Зрештою, в майдану було три вимоги: повне вето, відставка уряду, вибори парламенту в 2011 році.

Ініціативна група підприємців розкололася на кілька таборів. «Вождів виявилося так багато, що однієї колоди на всіх не вистачить», — зізнався на вчорашній прес–конференції представник коордради Олександр Панаетов.

Наприклад, група Оксани Продан, колишньої керівниці ради підприємців при Кабміні, висувала економічні гасла; ця команда не хоче влазити у політику. Олександр Данилюк, який на фінальній фазі протестів вирішив тягти ковдру на себе і влаштовував кілька сепаратних акцій, запрошує всіх у понеділок знову на майдан. Очікується, що до мітингу долучаться опозиційні політичні сили, хоча досі майдан уникав ототожнень із політиками. Ще одна група (можна сказати, кістяк протестів) планує трансформувати свою діяльність: залучити нові організації, середовища — і готувати Україну до подальшого спротиву.

 

КОМЕНТАРІ

Президент Віктор Янукович заявив, що «ті процеси, які останнім часом відбуваються в Україні, на нашу думку, повністю відповідають демократичним процесам». Глава держави визнав, що робота над Податковим кодексом не була досконалою, але помилки вдалося виправити після поправок, внесених Верховною Радою. «Що стосується подальших дій, вони також були в демократичній площині, оскільки дотримання законів в Україні обов’язкове для всіх. Сьогодні в Києві на тому місці, де вчора стояли намети, встановлюється новорічна ялинка, і дуже скоро люди почнуть святкувати Новий рік», — зазначив Янукович на вчорашній прес–конференції.

Голова Київської міськадміністрації Олександр Попов, у свою чергу пояснює, що столична влада пішла на демонтаж містечка, інакше не вклалася б у терміни підготовки до Нового року.

Міністерство внутрішніх справ повідомило, що наметове містечко ліквідували співробітники Державної виконавчої служби Шевченківського райуправління юстиції та представники управління контролю за благоустроєм столиці на виконання рішення Окружного адміністративного суду Києва.

Партія «Наша Україна» заявила: демонтаж наметового містечка свідчить про те, що влада не хоче йти назустріч підприємцям. «Влада відмовилася від врахування більшості пропозицій підприємців щодо побудови справедливої податкової системи. Після цього вона знову виявила агресію проти людей», — ідеться в заяві «НУ». Партія підтримує вимоги підприємців; готова надати юридичну допомогу тим, проти кого розгорнуться репресії.

Юлія Тимошенко вважає, що розгін «Міста волі» — це «наруга над громадянами і демократією». Лідерка БЮТ також заявила, що нова редакція Податкового кодексу не набагато краща, ніж попередня.

А тим часом Голова ВР уже надіслав нову редакцію ПК на підпис Президентові.