Як футболісти на льоду

03.12.2010

Дарма в УЄФА склали календар групового етапу Ліги Європи таким чином, що минулого тижня учасники цього турніру відпочивали. Якби тоді провели передостанній тур групового раунду — як і раніше, паралельно з Лігою чемпіонів, то позавчорашні зимові муки багатьох клубів стали б для них лише одним неприємним епізодом кінця половини сезону. Сніг і мороз отримали команди і вболівальники у Санкт-Петербурзі, Познані, Генті, Берні, Харкові тощо. Через два тижні, в останньому турі, випробування може повторитися.

У Харкові сніг не валив під час матчу, але «Металісту» й «Дебрецену» довелося грати на замерзлому нерівному газоні. Аби достроково забезпечити собі вихід із групи і не залежати від паралельного поєдинку в Генуї та наступного туру, харків’яни мали вигравати в аутсайдерів групи. Нагадаємо, в Дебрецені підопічні Маркевича виграли — 5:0. Але погода спроможна нівелювати співвідношення сили команд. Так і сталося на полі потенційно сильнішого й технічнішого «Металіста».

Перевага господарів була очевидною, однак заважало покриття (гравці іноді падали на рівному місці) та заповзятість угорців, котрі хотіли здобути принаймні перше очко. Відповідними до погодних умов виявилися голи — кожен став курйозним. Угорці, фактично, забили тричі, але два рази — у свої ворота. Після голу Петера Цвітковича, який скористався падінням Вільягри, «металісти» лише посилили тиск. Денис Олійник влучив у штангу, а у ворота м’яч відскочив від ноги захисника Одама Боді. А за дві хвилини до кінця основного часу, після прострілу того ж Олійника, м’яч за лінію переправив литовський голкіпер гостей Міндаугас Малінаускас, котрий до того діяв упевнено.

«Тішуся, що дотиснули–таки опонента, хоч і програвали по ходу гри. Хлопці проявили характер за таких умов», — сказав Мирон Маркевич. Він удруге в кар’єрі виводить «Металіст» до «плей–оф» єврокубкового турніру, тож 16 грудня в Ейдховені ПСВ харків’яни гратимуть хіба що «на інтерес».

 

ТАБЛО

Ліга Європи. Груповий раунд. 5–й тур (матчі середи)

Група І

«Сампдорія» (Італія) — ПСВ (Голландія) — 1:2 (Паццині, 45+3 — Тойвонен, 51, 90; вилучення: Марілунго, 89 («С»))

«Металіст» (Україна) — «Дебрецен» (Угорщина) — 2:1 (Боді, 52 (у свої ворота); Олійник, 88 — Цвіткович, 48)

«Металіст»: Старцев, Пшеничних, Гуйє, Обрадович, Вільягра, Едмар, Валяєв, Бордіян (Лисенко, 46; Шелаєв 90), Шав’єр, Олійник, Девич, (Воробей, 73)

«Дебрецен»: Малінаускас, Шимац, Бернат, Кобат (Кулібалі, 64), Міядиноськи, Варга, Кіш, Боді (Мбенгоно, 52), Сокай (Рамос, 80), Цвіткович, Лашко

Попередження: Едмар, 58; Обрадович, 90 — Шимац, 23; Рамос, 90

Суддя — Стальхаммер (Швеція)

Харків, стадіон «Металіст», 31 200 глядачів

Турнірне становище: ПСВ — 13, «Металіст» — 10, «Сампдорія» — 5, «Дебрецен» — 0.

Група А

«Манчестер Сіті» (Англія) — «Зальцбург» (Австрія) — 3:0 (Балотеллі, 18, 65; Джонсон, 78), «Лех» (Польща) — «Ювентус» (Італія) — 1:1 (Руднев, 12 — Яквінта, 84).

Турнірне становище: «МС» — 10, «Лех» — 8, «Ювентус» — 5, «Зальцбург» — 2.

Група В

«Атлетико» (Іспанія) — «Аріс» (Греція) — 2:3 (Форлан, 11; Агуеро, 16 — Коке, 2, 51 (пен.); Лазарідіс, 81), «Русенборг» (Норвегія) — «Байєр» (Німеччина) — 0:1.

Турнірне становище: «Байєр» — 11, «Аріс», «Атлетико» — 7, «Русенборг» — 3.

Група С

«Спортинг» (Португалія) — «Лілль» (Франція) — 1:0, «Гент» (Бельгія) — «Левськи» (Болгарія) — 1:0.

Турнірне становище: «Спортинг» — 12, «Гент» — 7, «Лілль» — 5, «Левськи» — 4.

Група G

«Зеніт» (Росія) — «Андерлехт» (Бельгія) — 3:1 (Іонов, 12; Бухаров, 65; Хусті, 88 — Кану, 87), «Гайдук» (Хорватія) — АЕК (Греція) — 1:3.

Турнірне становище: «Зеніт» — 15, АЕК — 7, «Андерлехт» — 4, «Гайдук» — 3.

Група Н

«Янг бойз» (Швейцарія) — «Штутгарт» (Німеччина) — 4:2, «Оденсе» (Данія) — «Гетафе» (Іспанія) — 1:1.

Турнірне становище: «Штутгарт» — 12, «Янг бойз» — 9, «Гетафе», «Оденсе» — 4.